Funeralii private pentru Evgheni Prigojin. Liderul Wagner, înmormântat la periferia orașului natal VIDEO

0
Publicat:

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, decedat în catastrofa aeriană din 23 august, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia oraşului său natal Sankt Petersburg în cadrul unor funeralii private, a anunţat marţi serviciul său de presă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

"Funeraliile lui Evgheni Prigojin au avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să-şi ia rămas bun pot merge la cimitirul Porohovskoie", se arată într-o scurtă postare pe Telegram, însoţită de fotografia lui Prigojin.

Evgheni Prigojin, înmormântat la Sankt Petersburg FOTO X (Twitter)
Evgheni Prigojin, înmormântat la Sankt Petersburg FOTO X (Twitter)

Organizarea funeraliilor lui Prigojin, care şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic pe 23 august, la două luni de la rebeliunea armată a grupului Wagner împotriva conducerii militare ruse, a avut loc în mare secret, iar Kremlinul a anunţat marţi dimineaţă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la înmormântare.

La bordul avionului Embraer Legacy 600 al lui Prigojin, care s-a prăbuşit din cauze necunoscute la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de Moscova în timp ce zbura din capitala Rusiei la Sankt Petersburg, se afla şi principalul comandant şi cofondator al companiei de mercenari, Dmitri Utkin.

Deocamdată, cercetările nu au făcut lumină asupra cauzelor producerii accidentului, între care se au în vedere o explozie la bord, o defecţiune tehnică sau chiar o eroare de pilotaj.

De ce moartea lui Prigojin este o veste bună pentru Ucraina

Moartea dramatică a șefului Wagner este cel mai recent indiciu că viitorul invaziei șubrede a lui Vladimir Putin este în pericol.

Vestea despre moartea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care ar fi decedat în urma prăbușirii unui avion Emraer Legacy 600 în regiunea Tver, s-a răspândit ca o undă de șoc în întreaga lume. Produsă la doar două luni după ce a condus o revoltă de scurtă durată, dar îndrăzneață împotriva conducerii militare de la Moscova, mulți au devenit suspicioși imediat că nu a fost vorba de un accident nefericit, scrie Maksim Skripcenko, președinte al Centrului pentru Dialog Transatlantic, cu sediul la Kiev.

Vineri, Kremlinul a respins zvonurile precum că ar fi ordonat asasinarea lui Prigojin, catalogându-le drept o „minciună absolută”. Cu toate acestea, momentul și circumstanțele producerii accidentului sugerează cu tărie că a fost vorba de un act de răzbunare al liderului de la Kremlin împotriva bărbatului care aproape l-a pus în situația de a pierde controlul asupra țării pe care o conduce cu o mână de fier de aproape 24 de ani. Prin eliminarea dramatică a unui comandant de război care s-a abătut de la linie, Putin nu face decât să le transmită tuturor acoliților și subalternilor săi că nu va tolera niciun tip de disidență împotriva sa.

Momentul accidentului a fost perfect pentru o demonstrație de putere. Cu o zi înainte de prăbușire, Putin s-a adresat la summitul BRICS organizat de Africa de Sud pentru a-și apăra invazia din Ucraina. În același timp, nava spațială rusească Luna-25 scăpase de sub control și se prăbușise în loc să aterizeze pe polul sudic al Lunii. Astfel, Rusia a eșuat în prima sa misiune pe Lună după aproape 47 de ani, o veste deloc plăcută pentru o țară care caută să se proiecteze ca o mare putere în diverse domenii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite