FOTO Paradă militară impresionantă la Moscova cu ocazia unui moment decisiv în istoria ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 7 noiembrie 1941, în timp ce trupele naziste se aflau la câteva zeci de kilometri de Moscova, Stalin a dat ordin ca o paradă militară să fie organizată pentru a ridica moralul trupelor sovietice FOTO Reuters
Pe 7 noiembrie 1941, în timp ce trupele naziste se aflau la câteva zeci de kilometri de Moscova, Stalin a dat ordin ca o paradă militară să fie organizată pentru a ridica moralul trupelor sovietice FOTO Reuters

O paradă militară s-a desfăşurat joi dimineaţă în Piaţa Roşie, inima capitalei Rusiei, dedicată împlinirii a 72 de ani de la defilarea legendară din 1941, chiar în timpul bătăliei de la Moscova.

În acel moment, linia frontului trecea la doar câteva zeci de kilometri de capitala rusă şi, deşi situaţia nu justifica o defilare militară, armata nazistă înaintând în marş forţat, Stalin a dat ordin ca o paradă militară să fie organizată pentru a ridica moralul trupelor sovietice şi de a arăta lumii întregi că Moscova nu se predă în faţa duşmanului, anunţă Agerpres.

Importanţa istorică a acelei defilări a fost subliniată de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, într-un discurs susţinut în deschiderea paradei. „Victoria de la Moscova din 1941 a fost ,,începutul sfârşitului maşinii de război a Germaniei fasciste“, a spus el, salutându-i totodată pe cei peste 1.000 de veterani de război, între care 28 de participanţi direcţi la bătălia pentru Moscova.

Parada militară de 7 noiembrie se desfăşoară pentru a 11-a oară în Rusia postsovietică, iar anul acesta autorităţile au invitat circa 8.000 de persoane pentru a asista la eveniment, între care oficiali ruşi din administraţia prezidenţială, parlament şi Duma Moscovei (legislativul local).

Pentru ca foştii combatanţi să nu îngheţe — cu toate că la Moscova se menţine în continuare o vreme relativ caldă pentru această perioadă — autorităţile municipale au pregătit ceai şi pături, cu care aceştia pot să se încălzească. 

Spre deosebire de parada de la 9 mai (Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste), defilarea de 7 noiembrie este mai modestă sub toate aspectele, de la numărul de participanţi până la aspectele logistice. În total, 50 de tancuri T-34 şi T-38 au trecut prin Piaţa Roşie în urma militarilor şi a cadeţilor de la Academia militară Suvorov, îmbrăcaţi în uniforme de epocă, într-o încercare de a reconstitui tabloul de acum 72 de ani.

Parada din Moscova asediată de trupele fasciste a durat doar 15 minute, iar multe unităţi militare au plecat direct pe front din Piaţa Roşie.

După căderea comunismului, Rusia marchează la 7 noiembrie Ziua gloriei militare, o sărbătoare care o înlocuieşte pe cea dedicată revoluţiei bolşevice, aniversată cu mare fast în perioada comunistă. 

De când a venit la putere în 2000, actualul preşedinte rus Vladimir Putin a încercat să unească poporul rus în jurul 'trecutului glorios' din epoca sovietică, asupra căruia societatea rusă este profund divizată. În vară, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) a dezbătut un proiect de lege care interzice criticile la adresa armatei sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Documentul prevedea pedepse grele pentru cei care neagă rolul tribunalului de la Nurnberg, care critică acţiunile armatei sovietice 'pentru menţinerea păcii şi securităţii' şi răspândesc informaţii false, „cu premeditare“, acuzând armata roşie de comiterea unor crime în timpul războiului.

Proiectul de lege a fost elaborat după ce directorul pentru probleme umanitare din cadrul Rosnano (Agenţia rusă pentru nanotehnologii), Leonid Gozman, a criticat serialul documentar al televiziunii publice ruse dedicat activităţii SMERŞ ('Moarte spionilor'), care, în opinia sa, s-a purtat în anii războiului chiar mai rău decât Gestapo. SMFOTERŞ a fost un serviciu de contraspionaj creat de Stalin în 1943, având ca misiune securizarea culiselor 'armatei roşii', precum şi arestarea 'trădătorilor, a dezertorilor, a spionilor şi a elementelor criminale'

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite