Familia obișnuită de la numărul 35. Cum spiona un cuplu din Slovenia pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Mayer și Ludwig Gisch s-au stabilit în capitala Sloveniei, Ljubljana, în 2017, împreună cu cei doi copii mici ai lor. Oamenii care i-au întâlnit pe cei doi au avut tendința de a-i plăcea. Nou- veniții din America Latină erau prietenoși, dar niciodată autoritari, curioși sau insistenți. Prin urmare, a fost un șoc când, la începutul lunii decembrie, Mayer și Gisch au fost țintele uneia dintre cele mai secrete și bine coordonate operațiuni de arestare din istoria recentă a Sloveniei.

Maria Mayer și Ludwig Gisch au doi copii FOTO Twitter
Maria Mayer și Ludwig Gisch au doi copii FOTO Twitter

Cât timp au locuit în Slovenia, Mayer a deschis o galerie de artă online, în timp ce Gisch a condus un start-up IT. Ei au povestit prietenilor că teama de infracționalitatea stradală din Argentina i-a determinat să se mute în Europa, mai precis în Slovenia, o țară pașnică și muntoasă, le-a oferit o schimbare de ritm revigorantă, relatează The Guardian. 

În interviurile realizate cu zeci de persoane care îi cunoșteau pe unul sau pe ambii soți, două cuvinte apăreau mereu: „obișnuit” și „drăguț”. Vecinii au insistat asupra faptului că cei care locuiau la nr. 35 erau o familie obișnuită și au spus că copiii puteau fi auziți adesea jucându-se în grădină, strigând în spaniolă.

Astfel, a fost un șoc când, la începutul lunii decembrie, Mayer și Gisch au arestați. 

Ofițerii au invadat casa, au arestat cuplul și i-au dus pe cei doi copii în grija serviciilor sociale. De asemenea, poliția a efectuat o razie într-un birou deținut de cuplu. Printre descoperirile făcute, potrivit unei surse care este implicată anchetă, se numără o sumă „enormă” de bani, atât de mare încât a fost nevoie de ore întregi pentru a o număra.

Spioni ruși ilegali

La sfârșitul lunii ianuarie, presa slovenă a dat vestea arestărilor, făcând legătura între cei doi și serviciile secrete rusești. Surse din Ljubljana au declarat săptămâna aceasta pentru The Guardian că „Maria și Ludwig” erau de fapt spioni ruși de elită cunoscuți sub numele de „ilegali”. Arestările au avut loc după ce Slovenia a primit o informație de la un serviciu de informații străin.

Joi, ministrul de externe, Tanja Fajon, a coroborat aceste afirmații, spunând reporterilor că cei doi arestați erau de fapt cetățeni ruși, și nu argentinieni.

Spre deosebire de ofițerii de informații ruși „legali”, care sunt deghizați în diplomați la ambasadele rusești din întreaga lume, cei ilegali operează fără nicio legătură vizibilă cu Moscova. Ei sunt antrenați ani de zile să se dea drept străini și apoi sunt trimiși în străinătate pentru a culege informații. Mulți dintre ei au copii, care sunt crescuți fără să aibă nicio idee că părinții lor sunt cu adevărat ruși.

„Suspecții sunt membri ai unui serviciu de informații străin, care au folosit documente de identitate străine obținute ilegal pentru a trăi și a lucra în Slovenia sub identități false și a culege informații în secret”, a declarat Drago Menegalija, purtător de cuvânt al poliției.

„Numeroși alți oficiali au refuzat, de asemenea, să comenteze, invocând caracterul sensibil al problemei. Dar, vorbind fără a atribui, două surse cu cunoștințe detaliate despre caz au declarat că Mayer și Gisch au lucrat pentru serviciul de informații externe SVR al Rusiei. Dacă cuplul este într-adevăr ilegal SVR, acesta va fi primul caz de acest gen prezentat public din 2010, când FBI a arestat un grup de 10 persoane în SUA după ce a primit informații de la o «cârtiță» din cadrul serviciilor secrete rusești”, relatează The Guardian. 

O sursă care cunoaște manevrele din culise a declarat, în cadrul unor conversații informale după arestări, că Moscova a acceptat rapid că cei doi soți sunt ofițeri de informații. Chiar și în timp ce se fac pregătiri pentru un proces în Slovenia, au loc negocieri între Moscova și țările occidentale pentru a-i schimba pe cei doi cu o persoană sau cu persoane aflate în prezent în închisoare în Rusia, a declarat sursa respectivă pentru The Guardian. 

Slovenia, cu un mediu de contraspionaj mai slab decât multe țări europene, dar situată în interiorul zonei de liberă circulație Schengen, a fost o bază perfectă pentru ca cei doi să poată călători prin cea mai mare parte a Europei fără controale la frontieră.

„Cea mai mare parte a activității lor nu a fost în Slovenia”, a declarat o sursă.

Activitatea desfășurată de cuplu

De la invazia Ucrainei, țările occidentale au expulzat sute de spioni „legali", care lucrau sub acoperire diplomatică în toată Europa. Este posibil ca acest lucru să fi forțat Moscova să se bazeze mai mult pe cei ilegali, precum și pe alte rețele informale. Este greu de spus cu certitudine ce fel de activități ar fi putut desfășura cuplul stabilit în Slovenia pentru SVR, dar ar putea exista indicii în modelele lor de lucru și de călătorie.

Suma mare de bani găsită în timpul percheziției biroului ar putea indica faptul că îndatoririle cuplului implicau plata agenților informali sau a informatorilor ruși. Moscova folosește uneori ilegali pentru acest tip de sarcini, deoarece ofițerii de informații care lucrează în ambasade ar putea fi supuși unei supravegheri de rutină, riscând astfel să expună sursele.

Călătorii frecvente în scopul serviciului 

Paginile de socializare ale lui Mayer arată că aceasta a călătorit frecvent pentru a promova galeria 5'14, portalul său de artă online. Nu este clar dacă ea viza cercurile artistice sau dacă pur și simplu folosea slujba de acoperire ca scuză pentru a călători și a desfășura alte activități. Ea a vizitat târgul de artă de la Zagreb de cel puțin două ori și a călătorit, de asemenea, în Marea Britanie în mai multe rânduri, unde a expus lucrări la o galerie dintr-un centru comercial din Edinburgh.

Ludwig Gisch a folosit un pașaport argentinian care pretindea că s-a născut în Namibia în 1984, potrivit unei copii obținute de The Guardian. El conducea DSM&IT, o companie care oferea software pentru a organiza căsuțele de e-mail ale oamenilor, blocând virușii, programele malware și spam-ul.

Amprenta online a companiei nu este deosebit de impresionantă. Profilul său de Twitter are doar trei urmăritori, dintre care unul este Gisch și altul este contul galeriei soției sale. Un prieten al cuplului care a descărcat versiunea de încercare a software-ului a declarat că se îndoiește că cineva ar plăti pentru un astfel de serviciu.

La fel ca soția sa, Gisch își folosea slujba pentru a călători. Profilurile sale de pe rețelele de socializare sugerează că a participat la CloudFest 2022, o conferință din Baden-Württemberg, Germania, care se descrie ca fiind „evenimentul nr. 1 din lume privind infrastructura de internet” și care spune că atrage mii de cadre superioare care lucrează în domeniul securității online. Aceasta ar fi oferit oportunități remarcabile de networking.

Rețea ilegală mai largă a SVR

Există semne că cei doi soți ar putea face parte dintr-o rețea ilegală mai largă a SVR. La scurt timp după arestările din Ljubljana, o grecoaică și un brazilian au plecat rapid din Atena și, respectiv, din Rio de Janeiro. Autoritățile grecești cred că cei doi erau, de asemenea, ilegali SVR, potrivit presei grecești, și este posibil să fi fugit de teamă că perechea arestată în Slovenia le-ar putea distruge acoperirea.

Autoritățile olandeze și norvegiene au reținut, de asemenea, în ultimele luni, persoane clandestine despre care se crede că lucrează pentru serviciile de informații militare GRU, în timp ce un agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin a fost închis pentru 13 ani luna trecută pentru că a transmis informații rușilor. La sfârșitul anului trecut, un angajat al agenției germane de informații BND a fost arestat sub suspiciunea că a furnizat informații clasificate Moscovei.

Amploarea operațiunilor de spionaj ale Moscovei a făcut din aceasta o amenințare unică, a declarat Janez Stušek, care a fost director al agenției slovene de informații Sova până în iunie anul trecut. „Cred că chinezii sunt interesați mai ales de chestiuni economice, dar pentru ruși este vorba și de chestiuni politice, despre UE și NATO”, a spus el.

Eforturile de contraspionaj pentru a căuta imigranți ilegali s-au intensificat recent, a declarat Stušek: „Ilegalii au fost întotdeauna pe ordinea de zi, dar, desigur, după invazie, nivelul de atenție asupra acestui subiect a crescut”.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite