Dosarul studenţilor masacraţi în Ural acum 60 de ani, redeschis
0
La şase decenii de la incidentul din trecătoarea Diatlov din Munţii Ural, autorităţile ruse au redeschis ancheta în acest caz misterios care a inspirat numeroase teorii transpuse în articole, cărţi şi documentare.
Incidentul din trecătoarea Diatlov rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei, găsindu-şi locul alături de abandonarea navei Mary Celeste în 1872 sau dispariţia lordului Duncan în 1974.
În ciuda celor 75 de teorii emise până acum, de la extratereşti, la teste militare secrete sau un atac al tribului Mansi, niciuna dintre ele nu este convingătoare.
„Rudele, presa şi publicul cer şi acum ca anchetatorii să scoată la suprafaţă adevărul şi nu îşi ascund suspiciunile că li se ascunde ceva. Obiectivul nostru este de a stabili, cu probe fiabile, care dintre cele 75 versiuni existente este cea mai probabilă“, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului procurorului general al Federaţiei Ruse într-un filmuleţ care anunţă redeschiderea anchetei.
Noua anchetă se axează pe trei ipoteze, toate legate de fenomene naturale. Ipoteza crimei este exclusă total.
Ce se ştie?
La 23 septembrie 1959, şapte studenţi şi două studente de la Institutul Politehnic Ural, alpinişti experimentaţi, au plecat să traverseze cu schiurile nordul Munţilor Ural. Porniţi într-o expediţie de 16 zile condusă de Igor Diatlov, student în anul cinci, nu s-au mai întors vii din acel loc. Alerta a fost dată de către apropiaţii lor, care au reclamat faptul că nu au primit telegrama aşteptată din satul Vijai, punctul final al acestui traseu lung de aproximativ 300 de kilometri.

Igor Diatlov, ghidul grupului FOTO Arhivă
Căutările au început la 20 februarie. Tabăra celor nouă studenţi a fost reperată şase zile mai târziu pe un versant al muntelui Holat Ciahil („Muntele Mort“ în traducere). Corturile erau tăiate din interior şi căzute peste haine frumos împăturite alături de aparate de fotografiat şi jurnale. Cadavrele a doi studenţi au fost găsite a doua zi la aproape doi kilometri de tabără. Cei doi erau îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă şi încovoiaţi în zăpadă lângă rămăşiţele unui foc de tabără. Trupurile neînsufleţite ale altor trei membri ai grupului, printre care şi al lui Diatlov, au fost identificate în zilele următoare. Autorităţile au descoperit ultimele patru cadavre abia în mai, după topirea zăpezii, într-o ravenă.
Autorităţile sovietice au deschis o anchetă la sfârşitul lui februarie, dar au închis-o în doar trei luni dând vina pe „puterea spontană a naturii“. Cei nouă studenţi ar fi murit în noaptea de 2 februarie. Ultima lor poză datează din acea zi.

Salvatori sosiţi la tabăra celor nouă studenţi FOTO Arhiva
Totuşi, mulţi nu s-au lăsat convinşi de concluzia primei anchete. Autorităţile sovietice au declasificat cazul în anii ’70, dar din nou fără rezultate satisfăcătoare. O serie de întrebări rămăseseră fără răspunsuri: de ce studenţii au ieşit din corturi afară, la o temperatură cuprinsă între - 20 şi - 30 grade Celsius, îmbrăcaţi doar în lenjeria de corp şi fără încălţări sau de ce unii dintre ei aveau craniile sparte şi mai multe oase rupte? Una dintre victime avea limba tăiată.
Teoriile conspiraţiei din jurul acestui caz au gravitat în jurul mai multor posibilităţi, unele dintre ele fiind de domeniul fantasticului. Unii au susţinut că studenţii au fost răpiţi de extratereştri, alţii că au fost ucişi de yeti (Omul zăpezilor, n. red.) sau tribul Mansi. Alţii au spus că au reprezentat doar un paravan pentru a ţine secret un program de testare a unor arme.
Autorităţile exclud ipoteza crimei
„Totul este cumva legat de un fenomen natural. Crima iese din discuţie. Nu există nicio dovadă, nici măcar una indirectă care să ne indice posibilitatea unei crime. A fost fie o avalanşă, fie un uragan sau o depunere masivă de zăpadă“, a subliniat reprezentantul Biroului procurorului general al Rusiei.
Rănile constate pe unele cadavre sunt post-mortem şi cauzate cel mai probabil de ger, explică el.
În luna martie, procurori, experţi şi salvamontiştise vor deplasa la locul incidentului şi vor efectua din nou examinări. Ei speră că vor face rost de piesele lipsă ale acestui puzzle. Ancheta actuală se va baza şi pe tehnologii moderne care nu erau disponibile în 1959.
Incidentul din trecătoarea Diatlov va ţine cu sufletul la gură Rusia nu doar prin prisma anchetei. Vinerea trecută, chiar după anunţul autorităţilor, postul de televiziune TV-3, finanţat de compania energetică de stat Gazprom, a difuzat un spot cu privire la difuzarea unui serial inspirat din acest caz.