Dosarul Putin şi Ucraina. Cum a încercat „Ţarul” să-şi manipuleze propriul popor în cazul Crimeea
0Experţii şi jurnaliştii ucraineni continuă să mediteze şi să ghicească care vor fi următorii paşi ai Rusiei, care este planul lui Putin şi ce vrea el cu adevărat. Întâlnirea cu reporterii de la 4 martie n-a făcut ca lucrurile să devină mai clare.
Acţiunile neadecvate ale autorităţilor ruse pot fi explicate printr-o capcană de PR şi tehnici murdare de manipulare, în care au nimerit posturile de TV din Rusia şi nu doar posturi de TV, de fapt este vorba de majoritatea surselor mass-media: au fost plătite să facă praf opoziţia din Ucraina, să pregătească materiale false despre situaţia reală din ţară, să creeze o realitate ireală, iar Kremlinul a crezut în această realitate şi a luat decizii greşite.
Redactorul-şef la publicaţia „Nezavisimaia Gazetaˮ, Konstantin Remciukov, şi-a exprimat propria opinie, a răspuns la întrebarea de ce Preşedintele Rusiei a decis să invadeze Ucraina.
„După ce Ianukovici la sfârşitul lunii noiembrie a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE şi a zburat la Soci, unde s-a întâlnit cu Putin, a luat bani de la el în suma totală de 3 miliarde de dolari, cu promisiunea că va primi o sumă şi mai mare în viitor. Toate acestea au avut loc când Putin se bucura de cea mai mare popularitate şi avea sentimentul că el este stăpânul lumii: şi-a arătat propriile forţe în Siria, bine s-a recomandat şi la întâlnirea G20 de la Sankt-Petersburg. De pe Maidanul din Kiev au comunicat doar ministul lituanian şi unii miniştri de externe ai altor state europene, iar cei ucraineni n-au fost observaţi. Şi iată că totuşi Maidanul a obţinut victoria, şi toată lumea strigă în hohote: "Putin a primit o copită în nasˮ, spune Remciukov.
Imediat Putin i-a invitat pe toţi cei care sunt responsabili de politica externă oficială (MAE), precum şi pe toţi agenţii, toate persoanele publice care, de obicei, au treburi în ţările CSI, şi le-a spus ca să nu-şi mai bage nasul în treburile din Ucraina, pentru că totul va rezolva el, aşa cum şi până acuma. Vezi că Ucraina a refuzat singură să meargă în Europa, credea Putin.
Din noiembrie, activitatea structurilor mai sus amintite, de fapt, a fost îngheţată. Cu toate că de obicei ele pregăteau diferite scenarii, planuri de lucru la capitolul relaţiile cu Ucraina şi influenţa asupra situaţiei interne din această ţară. Confruntarea Maidan-Ianukovici continuă – ăsta-i unicul plan al lui Putin. În al doilea rând - Ianukovici alungă activiştii de pe Maidan, el devine izolat pe plan internaţional, iar acuma intervenim noi cu planurile noastre.
Dar n-a fost aşa. Şi când sa întâmplat ce s-a întâmplat, Ianukovici s-a autolichidat, el a dispărut, a devenit clar că nimeni n-a vrut să se ridice şi să-l sprijine nici în Doneţk, nici măcar în Harkiv, Kiev sau chiar în Crimeea.
Putin a început să realizeze că nici nu are pe cine să dea vina. El a pierdut Ucraina definitiv. Nu mai există niciun lider care este capabil să consolideze estul Ucrainei, sudul Ucrainei etc. Pur şi simplu nu există. Până acum era Ianukovici. Iar el a dispărut, nu mai este. Şi toţi cei care au rămas din echipa ex-preşedintelui, pe fondul acestei energii de aici, în special, pe fundalul declaraţiilor celor radicali din Sectorul de dreapta, sunt nişte laşi şi nu sunt capabili să asigure rezistenţă politică.
„Am fost la Soci la încheierea Jocurilor Olimpice, am văzut ce privire absolut nelumească avea Putin, pentru că a înţeles... el a pierdut Ucraina... Pentru că în ultima vreme s-a preocupat doar de Jocurile Olimpice ...ˮ, a menţionat jurnalistul.
Şi a devenit clar că el nu mai are nici un atu în negocierile cu noua putere de la Kiev, nici nu poate să înainteze condiţii reprezentanţilor EuroMaidanului. Parlamentul a adoptat legi, ţara a revenit la Constituţia din 2004, Rada Supremă a asigurat o majoritate parlamentară (chiar dacă nu poate fi numită într-adevăr una reală), şi emite diferite decrete oficiale.
Putin conştientizând că nu există posibilităţi să negocieze cu noua putere din Kiev, a manevrat cu Crimeea, cu scopul să „smulgăˮ un atu pe care să-l folosească în negocieri, care îi va garanta şi în continuare, de exemplu, prezenţa flotei ruseşti pe peninsulă ori dobândirea unei autonomii mai vaste în Crimeea etc. Occidentul, însă, va crede că a recuperat suveranitatea Ucrainei asupra teritoriului Crimeei, iar Putin şi-a atins scopul, care în caz contrar, fără acest atu, ar fi eşuat.
Iar aici apare o întrebare logică, oare poporul rus a realizat cât îl costă invadarea Ucrainei?
Vladimir Putin a declarat că bursa Rusia s-a prăbuşit din cauza Rezervei Federale Americane. Este o declaraţie, de fapt, sau o plângere? În cazul în care este o plângerea, trebuie menţionat faptul că Putin a fost avertizat să nu atingă Ucraina. Dar el s-a arătat destul de îndrăzneţ, provocând concetăţenii săi un sentiment de mândrie. Cei mai mulţi dintre fraţii noştri ruşi s-au bucurat în mod deschis şi sincer, atunci când piciorul primului soldat rus a păşit pe teritoriul ucrainean. Acest lucru poate fi înţeles: oamenii într-o societate totalitară, unde poţi fi arestat pentru un apel pentru pace, în fiecare minut ar trebui să fii mândru de liderul tău, să îi urmăreşti fiecare pas şi să te bucuri cu adevărat de fiecare victorie militară.
Dar eu chiar nu înţeleg, oare ruşii nu-şi dau seama că doar într-o zi, din cauza jocului în război al lui Putin, din buzunarele lor au dispărut undeva vreo 72 de miliarde de dolari?