De ce prăbușirea avionului azer în Kazahstan i-ar putea cauza daune serioase lui Putin. Precedentul Iuri Andropov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modelul lui Putin, Iuri Andropov, nu și-a revenit niciodată după o tragedie similară în urmă cu 42 de ani, deoarece tacticile Moscovei au pus regimul în pericol.

AvionulAzerbaidjan Airlines probușit în Kazahstan, în urma unui atac cu rachetă rusească/ FOTO:X
AvionulAzerbaidjan Airlines probușit în Kazahstan, în urma unui atac cu rachetă rusească/ FOTO:X

Vladimir Putin este cunoscut pentru faptul că nu își cere scuze. Însă, după doborârea avionului de pasageri al Azerbaidjan Airlines, a fost cât se poate de aproape.

El nu a recunoscut că avionul a fost doborât de o rachetă rusească, dar a recunoscut într-o conversație telefonică cu omologul său azer Ilham Aliyev că „tragicul incident a avut loc în spațiul aerian rusesc”. Candoarea sa neobișnuită sugerează că poziția lui Putin, deși puternică, este fragilă și ar putea fi subminată de crize neașteptate, a declarat Mark Galeotti, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în spațiul rus.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat anterior că „primele indicii” indicau posibilitatea ca avionul să fi fost doborât de sistemele ruse de apărare aeriană, deși autoritățile ruse au insistat inițial că avionul a doborât un stol de păsări în ceața densă din Groznîi.

„Nimeni nu a crezut explicația „loviturii de pasăre”, nu în ultimul rând din cauza avariilor provocate de șrapnel avionului. Aliyev a anulat imediat o vizită planificată la Sankt Petersburg, iar Azerbaidjanul și Kazahstanul au suspendat zborurile către Rusia. Consecințele politice potențiale au mers mult mai departe”, scrie expertul.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a făcut cereri clare părții ruse din cauza incidentului.

Potrivit președintelui Aliyev, avionul a fost afectat de război electronic și a fost lovit de la sol, de o rachetă sol-aer rusească ducând la pagube grave și pierderea controlului aparatului.

Aliyev a înaintat trei cereri către partea rusă:

-Scuze. Potrivit președintelui, această condiție a fost deja îndeplinită.

-Mărturisirea vinovăției.

-Pedepsirea vinovaților și compensarea victimelor și a statului Azerbaidjan.

Aliyev a subliniat că cererile Azerbaidjanului se bazează pe practica internațională și sunt corecte.

Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat a doua oară pe Aliyev pentru a discuta despre situație. În ciuda scuzelor, Azerbaidjanul continuă să insiste asupra îndeplinirii altor condiții.

Galeotti adaugă că Azerbaidjanul este un partener important în spălarea gazului rusesc - cumpără în fiecare lună gaze în valoare de peste 30 de milioane de lire sterline pentru a le reexporta în Europa ca fiind ale sale.

Este, de asemenea, un aliat al Turciei, despre care Putin speră că îl va ajuta să își mențină bazele în Siria. Kazahstanul este, de asemenea, una dintre țările cele mai implicate în importul de bunuri sancționate și apoi în reexportarea lor discretă către Rusia.

Paralele istorice

Galeotti trasează, de asemenea, paralele istorice. În noiembrie 1982, fostul șef al KGB Iuri Andropov, pe care Putin îl consideră un model de urmat, a venit la putere în speranța de a reduce nivelul paralizant al cheltuielilor de apărare și de a negocia o ieșire din războiul pierdut în Afganistan.

„Dar eforturile sale au fost zadarnice atunci când, în septembrie 1983, zborul 007 al Korean Air a fost doborât după ce a intrat accidental în spațiul aerian sovietic, ucigând toate cele 269 de persoane aflate la bord. A fost o greșeală tragică, nu o crimă deliberată, dar atacul și refuzul Kremlinului de a-și recunoaște vina au marcat nu numai restul scurtei perioade la putere a lui Andropov, ci și succesorii săi”, scrie expertul.

NATO a solicitat o anchetă completă cu privire la cauzele prăbușirii avionului Azerbaidjan Airlines care a ucis 38 de persoane. O purtătoare de cuvânt a NATO și-a exprimat condoleanțele față de victime.

Războiul de dezinformare al Rusiei a fost în sfârșit înfrânt

Rusia a doborât aproape sigur un alt avion civil. În dimineața zilei de 25 decembrie, un avion Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în Aktau, Kazahstan, ucigând 38 de persoane și rănind încă 29. Avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer rusă.

Rusia a reacționat la această tragedie cu combinația obișnuită de ofuscare și dezinformare. Într-o conversație telefonică cu colegul său azer, Ilham Aliyev, Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru „incidentul tragic care a avut loc în spațiul aerian rus”, dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru dezastru.

Mass-media rusă publică teorii ale conspirației pentru a ascunde adevărul incomod despre cauzele dezastrului. Fostul consilier de la Kremlin, Serghei Markov, a dat vina pentru doborârea avionului pe o dronă ucraineană care a făcut o lovitură falsă. Au existat și versiuni larg răspândite de forță majoră, cum ar fi defecțiunea motorului și o coliziune cu un stol de păsări migratoare, notează The Telegraph.

Această strategie de propagandă a minciunilor oglindește răspunsul Kremlinului la doborârea din iulie 2014 a zborului Malaysia Airlines MH17 , care a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Buk în estul Ucrainei ocupate de ruși, dar cu o diferență cheie: dezinformarea rusă a fost mult mai mult. eficient atunci decât este acum.

De data aceasta, există semne că dezinformarea rusă începe să se răstoarne. Refuzul Kremlinului de a-și accepta responsabilitatea pentru incident a zdruncinat încrederea internațională în siguranța spațiului aerian al Rusiei. Compania aeriană El-Al din Israel, FlyDubai și Qazaq Air din Kazahstan se numără printre transportatorii care au redus sau au suspendat pe termen nelimitat zborurile către Rusia .

Publicația notează că Occidentul trebuie să exploateze în mod proactiv noile slăbiciuni ale dezinformarii ruse.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite