Cum li s-a ascuns ruşilor eşecul liderului de la Kremlin, care a fost lăsat cu ochii în soare de preşedintele Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională vuieşte de câteva zile despre răcirea relaţiilor americano-ruse, despre reînceperea unui Război Rece între Washington şi Moscova, despre motivele care l-au făcut pe Obama să-i întoarcă spatele lui Putin. La ruşi aceste subiecte nu s-au auzit, presa preferând să păstreze intactă imaginea de diplomat a lui Putin, un om puternic şi mândru care luptă pentru suveranitatea Rusiei.

„Pervîi Kanal (n.r. - Canalul Unu, postul rusesc cu cea mai mare acoperire naţională, controlat de guvernul rus) şi Rossiya 1 (n.r. - canal de stat) au cel mai mare număr de telespectatori, însă managerii au decis să nu explice ruşilor că gestul lui Obama înseamnă, de fapt, înfrângerea Rusiei”, spune jurnalistul radio Serghei Darenko.

Ştirea că Obama şi-a anulat întrevederea cu Putin n-a fost prea popularizată în presa rusă, pentru că ar eroda imaginea lui Putin, care, potrivit unor oficiali de la Kremlin, se concentrează în acest mandat mai mult pe cum e văzut în ţară decât în străinătate, scrie „Foreign Policy”. Prioritatea lui este felul în care opinia publică rusă percepe „moştenirea” lui şi ceea ce vrea el să facă pentru ţară. „Obama nu e aşa de important ca situaţia internă sau problemele economice”, susţine Evgheni Gontmaher, director adjunct la INSOR, un think tank care îl consilează pe liderul de la Kremlin.

Dacă ne uităm la declaraţiile lui Alexei Puşkov, şeful comisei de politică externă din Parlamentul rus, putem înţelege de ce Kremlinul alege să ascundă ruşilor refuzul lui Obama şi de ce Rusia n-a plecat capul când SUA i-a cerut extrădarea lui Snowden. „Rusia e o ţară cu istorie lungă, de 1.000 de ani, încunanată de victorii. Supunerea contrazice psihologia naţională şi loveşte chiar în inima poporului”, scrie Puşkov pe Twitter.

Nu se pune problema unui Război Rece

Totuşi, nu se poate pune problema reînceperii unui Război Rece. În principiu, pentru că modernizarea armatei ruse a eşuat, iar bugetul Pentagonului este aproape cât bugetul naţional al Rusiei. „Putin ştie mai bine ca oricine că nu e loc de idei de Război Rece la Kremlin”, spune expertul militar Aleksandr Golts.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri, la Casa Albă, că între SUA şi Rusia „nu există vreun Război Rece”, iar secretarul american de Stat, John Kerry, a spus că cele două state „au interese comune” şi vor continua colaborarea în ciuda neînţelegerilor pe tema Snowden.

Ruşii îşi schimbă părerea despre Putin

Atitudinea cetăţenilor ruşi faţă de preşedintele rus Vladimir Putin s-a schimbat în rău, arată studiile efectuate de sociologii ruşi în cei 14 ani de guvernare a şefului de stat rus, începând din anul 1999, când acesta a preluat conducerea Rusiei, fiind premierul ţării în timpul mandatului prezidenţial al lui Boris Elţîn, informează Rador.

Începând din anul 2007, numărul cetăţenilor ruşi care au o percepţie negativă faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, a crescut de două ori, de la 10% la 20%. Numărul cetăţenilor care se declară total dezamăgiţi de preşedintele rus, Vladimir Putin, a crescut considerabil, de la 9%, în anul 2007, la 22%, în 2013, a declarat directorul Centrului Rus de Sondare a Opiniei Publice Levada Ţentr, Aleksei Grajdankin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite