Condițiile Rusiei pentru a reveni în acordul pentru cereale. Ce a cerut Putin Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a cerut Occidentului să reducă restricțiile impuse băncii de stat pentru agricultură, Rosselhozbank, pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale, transmite Reuters care citează patru surse.

Rusia cere Occidentului să reducă sancțiunile / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Rusia cere Occidentului să reducă sancțiunile / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Vladimir Putin a suspendat participarea țării la coridorul de cereale securizat al Mării Negre, la sfârşitul lunii octombrie, dar a revenit după patru zile, atenuând temerile legate de noi întreruperi ale exporturilor de cereale din Ucraina, furnizor cheie, într-o perioadă de inflație alimentară globală galopantă.

Exporturile de cereale din porturi ucrainene la Marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusia în pactul semnat la sfârşitul lunii iulie la Istanbul.

Președintele Vladimir Putin și-a rezervat dreptul Rusiei de a întrerupe din nou acordul mediat de Națiunile Unite.

Între timp, șeful ONU, Antonio Guterres, presează Moscova să accepte prelungirea pactului dincolo de expirarea programată pentru 19 noiembrie.

Potrivit Reuters, Rusia nu a detaliat public care sunt condițiile pentru revenirea în acordul pentru cereale. Totuși, patru surse care au ales să rămână anonime și care sunt apropiate discuțiilor au spus că țara cere Occidentului să permită băncii de stat Rosselhozbank să-şi reia relaţiile cu băncile corespondente, în ciuda sancţiunilor.

Astfel, banca, care nu a avut până acum un rol major în comerţul internaţional cu cereale, ar putea procesa plățile pentru cereale și alte produse alimentare rusești.

Înainte de cele mai recente sancţiuni, astfel de plăţi erau gestionate de bănci internaţionale şi subsidiare ale altor bănci ruseşti din Elveţia. Sursele nu au precizat dacă Rusia a primit vreun răspuns la cererea sa sau care a fost acesta.

O altă sursă, de data aceasta a ONU, a declarat că facilitarea plăților pentru alimente și îngrășăminte rusești prin Rosselhozbank este în discuţie cu Uniunea Europeană şi alte părţi.

Exporturile agricole ale Rusiei nu cad explicit sub incidenţa sancţiunilor impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări, dar Moscova spune că ele sunt grav afectate de restricţiile aplicate sectoarelor sale financiar, logistic şi de asigurări.

ONU a declarat că „își menține angajamentul de a elimina obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești". Aceasta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la propunerea rusă.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite