Ce se ascunde în spatele celui mai recent discurs al lui Putin. EU vs Disinfo: „E clar că își dorește cu adevărat un telefon de la Trump”

0
Publicat:

Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea – EU vs Disinfo – a analizat cel mai important discurs public al lui Vladimir Putin, după victoria lui Donald Trump. În spatele unei atitudini nonșalante, e clar că Putin își dorește cu adevărat un apel de la Trump, arată sursa citată.

Vladimir Putin i-a transmis mesaje lui Trump la ultimul discurs public. FOTO: Profimedia
Vladimir Putin i-a transmis mesaje lui Trump la ultimul discurs public. FOTO: Profimedia

Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea – EU vs Disinfo – analizează discursul și „discuțiile” lui Vladimir Putin cu o audiență atent selecționată la Clubul de discuții Valdai, care a avut loc la Soci, pe 7 noiembrie.

Posturile de televiziune de stat ruse s-au lăudat cu faptul că Putin a rezistat la un eveniment care a durat patru ore și șapte minute. „Se pare că spectacolele lungi și numărarea orelor au devenit criterii de succes în sine, ca dovadă a intelectului și virilității lui Putin, în vârstă de 72 de ani”, comentează sursa citată.

Discursul lui Putin s-a încadrat în principal în repertoriul clasic: Occidentul este necinstit și sinistru față de Rusia, dar se află în decădere. CIA a organizat o lovitură de stat la Kiev în 2014, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și autoritățile ucrainene sunt fasciști/naziști și ilegitimi.

Rusiei nu-i pasă de sancțiuni și o duce mai mult decât bine pe cont propriu. Ucraina este sortită să piardă, iar Rusia este o putere globală și un lider moral al „majorității globale” împotriva hegemoniei occidentale.

Putin, spre deosebire de multe oportunități anterioare, nu a discutat foarte detaliat despre economia Rusiei. Nici măcar nu a fost menționată inflația internă. „Ar putea încerca să explice această omisiune subliniind că Valdai este un forum pentru securitate și politică externă, nu economie. Și totuși, Putin a vorbit mult despre cât de rău presupune că stă economia europeană și despre ce curs economic ar trebui să urmeze o nouă administrație americană”, arată EU vs Disinfo.

Deci, adevăratul motiv pentru a evita să vorbim despre economia rusă este pur și simplu că nu se descurcă atât de bine, spun specialiștii de la EU vs Disinfo. Banca Centrală a Rusiei a ridicat rata dobânzii de referință la 21%, iar guvernatorul băncii Nabiullina a remarcat că inflația pentru consumatori crește rapid cu 20% sau mai mult. Asemenea evenimente subminează principalul contract social al lui Putin cu oamenii: vă dau stabilitate și prosperitate în timp ce ascultați ordinele mele.

Adevăratul mesaj  

Putin vorbește adesea despre sancțiuni. Numeroase pasaje din ceea ce a susținut la Soci s-au concentrat asupra a cât de rele sunt pentru Europa și restul lumii, dar bune pentru SUA. „De fapt, mesajul real al lui Putin este: „Vă rog, „Vestul” (SUA, UE, G7 și colaboratorii), aboliți sancțiunile”. În încercarea sa de a se pune bine cu publicul global, în special în Africa și Orientul Mijlociu, Putin uită în mod convenabil că nu există restricții privind alimentele, agricultura, îngrășămintele etc. De asemenea, nu menționează limitările și cotele de export ale Moscovei pentru a proteja piața internă rusă”, arată sursa citată.

În cea mai mare parte a Rusiei, în special în afara centrului Moscovei, unde distracțiile și distragerile de la războiul împotriva Ucrainei sunt numeroase, majoritatea lor gravitează în jurul războiului. Acestea includ discuții despre producerea de arme sau servicii sau despre cum să eviți consecințele negative ale războiului, cum ar fi să fii chemat în armată, afacerea sau ocupația cuiva să fie redirecționate către economia de război sau să fii recrutat în prima linie. Au dispărut perioada de glorie și boom-ul economic din primul deceniu din anii 2000. Au dispărut ambițiile ca Rusia să fie parte integrantă a unui sistem global în care noi oportunități, prosperitate și posibilități pentru mase s-ar dezvolta la infinit în fiecare an. Chiar și știrile privind furturile de unt din magazinele rusești ilustrează probleme locale.

Departamentul de propagandă al unui Minister de Război

O parte dominantă a discursului lui Putin și întrebările din partea audienței i-au permis să se concentreze asupra realegerii lui Trump. În spatele unei atitudini nonșalante de „așteaptăm să vedem” și „nu cerșim de la nimeni nimic”, era clar că Putin își dorește cu adevărat un apel de la Trump, arată EU vs Disinfo.

Numeroasele referiri și laudele la adresa lui Trump care ar fi „un om adevărat”, referirile la curajul său, comportamentul politic robust, deciziile alegătorilor americani, preocuparea lui Putin pentru stabilitatea armelor nucleare din lume etc. – oferă un mesaj singular: Putin este mai mult decât dornic să fie contactat de noua administrație a SUA și de Trump, personal. Poate că vrea ca Trump să-i arate respect și să-l ridice la un statut egal, ca în vechile relații dintre cele două superputeri URSS și America.

Desigur, scopul real este de a forța o decizie privind stoparea livrărilor de arme americane și a sprijinului pentru Ucraina și spera că va avea un efect de domino în toată Europa. Toți oaspeții din țări europene chemați la Valdai au cântat „cântecul de laudă” pentru Putin și cât de dezirabil ar fi ca Ucraina să fie realistă și să capituleze.

Pentru audiența TV rusă părea că europenii calmi și calculați au văzut în sfârșit motivul din spatele invaziei realizate de Moscova. „Acum, Rusia iubitoare de pace ar trebui să aștepte doar ca liderii politici incompetenți, asemănați cu marionete, din capitalele europene să vină și să vadă lumina. Televiziunea de stat rusă a dat un exemplu ironic al Poloniei și al primului ministru Donald Tusk pentru a promova această afirmație”, arată EU vs Disinfo.

Discursurile lui Putin sunt citate, reproduse, parafrazate sau țesute în nesfârșitele canale de socializare pro-Kremlin, talk-show-uri politice și diferite publicații.

Cuvintele nu rămân în interiorul Rusiei. Canalele pro-Kremlin care lucrează în multe limbi străine acționează ca multiplicatori, iar corespondenții în limba locală transmit propozițiile lui Putin publicului local. Rețelele RT (Russia Today) și Sputnik sunt adaptate în acest scop. Rețeaua Sputnik nu este media în sensul clasic, ci este mai bine înțeleasă ca departamentul de propagandă al unui Minister de Război, concluzionează EU vs Disinfo.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite