Ce se ascunde în spatele absenţei misterioase din spaţiul public a liderului de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă şi cea internaţională se întreabă ce se ascunde în spatele dispariţiei misterioase din spaţiul public din ultima săptămână  a preşedintelui rus Vladimir Putin : are probleme grave de sănătate sau pune ceva la cale?

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a mai apărut în public încă de pe data de 5 martie, după întâlnirea cu premierul italian Matteo Renzi şi pe blogurile şi site-urile independente din Rusia au început să circule zvonuri că acesta ar fi bolnav. 

Mai mult, publicaţia Russki Monitor a publicat, sub anonimat, un e-mail ce susţine că ar fi fost trimis de un oficial de la Spitalul Clinic Central al Departamentului pentru Afaceri Prezidenţiale din Moscova în care acesta susţine că „printre pacienţii acestui spital de elită din Moscova, unde sunt internaţi lideri ai Federaţiei Ruse, circulă zvonuri că Vladimir Putin a fost diagnosticat în urmă cu câteva zile cu un accident vascular ischemic“. Publicaţia precizează însă că nu poate confirma sau infirma această informaţie, dar subliniază că preşedintele nu a mai fost văzut în public de săptămâna trecută. 

Analiştii scenei politice ruse remarcă faptul că de când Putin a preluat puterea, nu s-a întâmplat niciodată ceva de genul acesta. În octombrie, publicaţia americană „New York Post“ a publicat informaţii potrivit cărora preşedintele rus ar fi bolnav de cancer pancreatic. Sau poate că liderul de la Kremlin doar se reface după un nou  lifting.

Zvonurile despre boala lui Putin s-au înteţit după ce preşedintele rus trebuia să participle, joi, la summit-ul Uniunii Eurasiatice la Astana, împreună cu preşedinţii Belarusului şi Kazahstanului, iar miercuri la semnarea tratatului cu liderul Osetiei de Sud la Moscova. Ambele întâlniri au fost pe neaşteptat anulate. Ştirea privind prima anulare a venit din Kazahstan şi a inclus o declaraţie că Putin este bolnav. Ruşii au confirmat rapid anularea, dar au negat că preşedintele rus este bolnav. A doua anularea a fost anunţată de agenţia de presă rusă „Vzglead”, care a speculat că agenda lui Putin este „supra solicitantă”.

Apoi zvonurile au explodat mai cu seamă după ce contul premierului rus Dmitri Medvedev a fost spart joi, iar în numele său a fost postat mesajul: „Vladimir Vladimirovici (Putin) a murit. Să-i fie ţărâna uşoară“, potrivit Unian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost nevoit să intervină joi pe postul de radio Ecoul Moscovei pentru a infirma zvonurile. El a insistat că Putin îţi poate „rupe mâna“ când dai noroc cu el, atât de puternic este.   „Când apare soarele şi începe să se simtă primăvara, oamenii încep să delireze", a continuat Peskov, citat de agenţia TASS, referindu-se la cei care vorbesc despre prezumtivele probleme de sănătate ale preşedintelui. 

Dar tot atât de bine jurnaliştilor le-a venit în minte răspunsul obişnuit al Kremlinului la întrebările periodice despre starea de sănătate fragilă a preşedintelui Boris Elţîn, care a avut o intervenţie chirurgicală cardiacă în timpul mandatului.  Peskov a afirmat, de asemenea, că Putin nu va participa nici la întâlnirea cu Serviciul Federal de Securitate, joi, la care participă deseori. „Da, de obicei este prezent“, a spus Peskov. „Dar în acest an nu intenţionează să fie acolo“, a adăugat el.

În 2012, sănătatea lui Putin a fost obiectul a numeroase speculaţii, după anularea mai multor călătorii în străinătate şi a apărut în public şchiopătând. Kremlinul a explicat atunci că preşedintele suferea de o rana mai veche la spate, din cauza sportului.

Miercuri, pe site-ul oficial al Kremlinului a fost plasată o fotografie în care Vladimir Putin discută cu preşedintele Republicii Karelia, Aleksandr Hudilainen, dar potrivit presei ruse întâlnirea a avut loc în urmă cu o săptămână.

Analiştii se întreabă dacă nu cumva se pune ceva la cale în spatele zidurilor de cărămidă roşie de la Kremlin. Şefii de stat şi de guvern în mod obişnuit nu anulează participările la summit-uri şi semnare de tratate. Dar Putin totuşi a făcut-o.

O altă bizarerie, scrie Stratfor“ este faptul că Konstantin Remciukov, redactor sef al cotidianului „Nezavisimaia Gazeta”, o sursă media aparţinând „Gazprom”, a postat pe Twitter că el a fost oprit miercuri la Teatrul Bolşoi şi informat de o sursă că şeful „Rosneft” şi membrul de rang înalt al „Politburo” Igor Secin ar urma să fie concediat . Rosneft a negat zvonul .


Aceste evenimente stranii au avut loc într-o perioadă tensionată, ceea ce cauzează şi mai multe întrebări observatorilor scenei politice ruse despre ce se întâmplă la Moscova. O frază din anunţul lui Peskov, a atras atenţia analiştilor de la Stratfor: decizia de a anula întâlnirile a fost luată de „lideri”. În stilul vechi susţin Kremlinologii, noi poate însemna că nu Putin a decis anularea întâlnirilor, ci „liderii” au decis. În mod normal, scrie Stratfor am ignora această frază, dar în vacuumul de alte informaţii, ne întrebăm dacă referinţa la lideri a fost o referinţă la Putin şi preşedinţii Belarusului şi Kazahstanului, sau dacă s-a avut în vedere alţi lideri care iau decizii pentru Putin referitor la agenda sa în locul său.

După moartea lui Iosif Stalin, liderii sovietici mergeau la balet. Unicul care nu erau prezent era Lavrenti Beria, şeful poliţiei secrete NKVD. Părea straniu că el nu era prezent. O explicaţie era că Beria nu era fan al baletului. Aceasta era o explicaţie rezonabilă. Dar de asemenea ea era falsă. Beria a fost executat şi scopul vizitei colective la balet era de a demonstra public excluderea sa din cadrul liderilor, care a fost urmată de executarea sa mai târziu.

În Uniunea Sovietică, observatorii priveau atent orice semnale pentru a determina ce se întâmplă. Kremlinul cunoştea faptul că observatorii făceau asta zilnic şi adesea utiliza asemenea semnale pentru a anunţa evenimente pe care ei încă nu sunt gata să le anunţe public. Atunci când Kremlinul nu dorea să facă publice oficial derularea unor evenimente, dar dorea ca cetăţenii sovietici şi Occidentul să aibă o idee referitor la ce se întâmplă, absenţa în cadrul unui eveniment, unde de obicei un oficial participa, cum ar fi parade militare şi limbajul detaliat utilizat aveau o importanţă enormă.

Insistenţă că Putin nu este bolnav poate fi intenţionată, luând în calcul alte probe, şi poate fi un semnal că el este foarte bolnav. Sau poate aceasta arată la faptul că Putin nu este bolnav şi îşi anulează întâlnirile din motive politice. Prezenţa liderilor de rang înalt militari şi din cadrul securităţii în Crimeea, pe când Putin nu ajunge la apariţii publice semnificative şi programate pot să nu fie interconectate, sau pot avea o conexiune foarte profundă.

Alte argumente că liderul de la Kremlin are probleme, dar nu de sănătate, susţin diverşi observatori ai scenei politice ruse este uciderea opozantului rus Boris Nemţov în apropierea Kremlinului.

 Acest asasinat ar dezvăluit tensiunile dintre diferitele tabere din interiorul sistemului de conducere al preşedintelui Vladimir Putin, care rareori pot fi văzute, scrie Reuters. Unii dintre asociaţii lui Nemţov susţin că împuşcarea lui este folosită de unul dintre grupuri pentru a-i trimite un mesaj lui Putin că este nemulţumit şi că vrea să fie luat în seamă.

Acest lucru ar reprezenta o provocare pentru bazele sistemului vechi de 15 ani al lui Putin, construit o piramidă de putere rigidă şi pe prezumţia unei loialităţi de nezdruncinat. 

„Cred că Putin, chiar foarte sincer, a fost tulburat şi chiar înspăimântat“, a declarat Vadim Prohorov, avocatul lui Nemţov, despre orele de după asasinatul din 27 februarie. 

„Pentru că poţi face acest lucru în apropierea Kremlinului, atunci nu este posibil să o faci şi pe drumul urmat de coloana oficială (prezidenţială)?“, a declarat el pentru Reuters.

Reuters mai notează că de obicei, atunci când un subiect este important pentru Kremlin, oficialii sunt meticuloşi în a se asigura că presa oficială urmăreşte strict aceeaşi linie, potrivit jurnaliştilor ruşi care s-au confruntat cu acest tratament.

Serghei Şarov-Delaunai, un consilier al lui Nemţov, a declarat că el are mai multe teorii în legătură cu motivul crimei, dar unul este că aceasta face parte dintr-o luptă de putere internă. 

„Ar putea fi unele grupuri în cadrul autorităţilor care încearcă să pună presiune pe Putin, să îşi consolideze poziţia şi să forţeze scenarii chiar mai radicale“, a declarat el pentru Reuters. 

Există şi indicii că aliaţii naţionalişti ai lui Putin, printre care se numără şi oficiali din Guvern, sunt divizaţi. În timp ce intervenţia lui Putin în Ucraina a înfuriat Occidentul, pentru unii dintre cei de acasă el nu a mers suficient de departe. 

Mulţi vor ca Rusia să ajute la extinderea teritoriului deţinut de separatiştii din sud-estul Ucrainei, pentru a include în întregime regiunile Lugansk şi Doneţk.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite