Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
0Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițer național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021, în The Guardian.
Lumea trebuie să respingă poziția nucleară a Rusiei, dar nu trebuie să ignore pericolul, spune Chivvis, care, în prezent, conduce programul privind Statecraft-ul american la Carnegie Endowment for International Peace.
Potrivit acestuia, liderii din Franța și Marea Britanie și-au intensificat promisiunile față de Ucraina în ultimele zile, frustrați de starea precară a efortului de război al Ucrainei și de întârzierile mari ale ajutorului american.
Macron a repetat, într-un interviu de săptămâna trecută, că ar putea trimite forțe terestre pentru a consolida apărarea ucraineană asediată. La Kiev, ministrul britanic de externe, David Cameron, a dat undă verde Ucrainei să lovească în teritoriul rusesc, semnalând în mod clar că Marea Britanie dorește o abordare mai agresivă a războiului.
Frustrarea lor este de înțeles, la fel ca și tentația de a se implica mai direct în război, cu arme mai puternice și mai multe garanții de susținere pe termen lung pentru Ucraina, adaugă Chivvis, care spune însă că, cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât mai mult Rusia își va flutura armele nucleare și cu atât mai mari sunt șansele să le folosească.
Drept răspuns la remarcile lui Macron și Cameron de săptămâna trecută, Kremlinul a emis luni o declarație furioasă și plină de acuzații la adresa Occidentului, în care a anunțat că Rusia va efectua în curând un exercițiu cu arme nucleare tactice în apropierea Ucrainei, ceea ce, spune Chivvis, subliniază încă o dată că Vladimir Putin consideră aceste arme ca fiind un joc corect în acest război.
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară
Potrivit acestuia, dacă Rusia ar folosi orice armă nucleară, chiar și cu o fracțiune din puterea distructivă a unui focos strategic, ar distruge o porțiune de pământ ucrainean, făcându-l nelocuibil timp de decenii.
Totodată, ar risca o conflagrație mult mai distructivă. Iar după încălcarea tabuului de aproape 80 de ani privind utilizarea armelor nucleare, atacând Ucraina cu acestea, Rusia ar avea mult mai puține motive să se abțină.
Joe Biden s-ar confrunta, într-un astfel de context, cu presiuni pentru a folosi ca răspuns propriile arme nucleare americane, fie și numai pentru a demonstra că are curajul să facă acest lucru. Este și motivul pentru care a spus că, dacă Rusia ar folosi o armă nucleară, acest lucru ar declanșa „Armaghedonul”.
NATO a condamnat pe bună dreptate poziția nucleară a Rusiei, considerând-o iresponsabilă și chiar și China și-a exprimat îngrijorarea în trecut.
Putin este însă un lider obișnuit să încalce normele și si să ia prin surprindere națiunile occidentale, astfel că nimeni nu poate ști exact când un autocrat nesăbuit precum președintele rus ar putea decide că este momentul potrivit pentru a da o lecție Occidentului cu un atac nuclear tactic, spune fostul ofițerul național de informații al SUA.
Pragul Rusiei pentru a folosi o armă nucleară este ridicat
Documentele interne rusești, precum și cea mai recentă declarație a Kremlinului, sugerează că pragul Rusiei pentru a folosi o armă nucleară este destul de ridicat.
Faptul că amenințările lui Putin sunt iresponsabile nu înseamnă că Occidentul le poate ignora cu nonșalanță, mai spune Christopher S. Chivvis, potrivit The Guardian, adăugând că liderii occidentali trebuie să fie atenți la riscuri și prudenți în abordarea lor și să se gândească la modul în care să deschidă căi alternative spre pace - căi care nu se bazează doar pe mijloace militare și în care negocierea poate juca un rol mai mare în strategia occidentală.