Reacția Kremlinului la ultimele declaraţii ale lui Macron și Cameron privind Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o „tendinţă foarte periculoasă”, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Emmanuel Macron și David Cameron FOTO PROFIMEDIA
Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Emmanuel Macron și David Cameron FOTO PROFIMEDIA

Într-un interviu acordat săptămânalului britanic The Economist, Macron nu a exclus trimiterea de trupe franceze în Ucraina în anumite circumstanţe, poziţie pe care o mai exprimase şi în trecut.

„...Aceasta este o declaraţie foarte importantă şi foarte periculoasă", a spus Peskov într-un briefing. „Franţa, prin şeful statului, continuă să vorbească despre posibilitatea implicării sale directe, pe teren, în conflictul din Ucraina", a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, spunând că problema se pune „legitim” dacă Rusia ar străpunge frontul ucrainean și Kievul ar face o astfel de solicitare, într-un interviu pentru The Economist publicat joi.

The Economist a scris că Macron a acordat interviul după ce a ținut un discurs săptămâna trecută în care a declarat că Europa este „muritoare” și ar putea „moară” parțial din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă după invazia sa din februarie 2022 a Ucrainei .

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Macron.

Unii analiști cred că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

Macron a spus că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, va trebui, în orice caz, să ne punem cu toții această întrebare” a trimiterii de trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune drept „un apel de trezire strategic pentru omologii mei”.

Totodată, Kremlinul a calificat declaraţia ministrului de externe britanic David Cameron - cum că Ucraina ar putea folosi armele britanice împotriva ţintelor din interiorul Rusiei dacă doreşte s-o facă - drept o „escaladare directă” a conflictului.

Cameron a promis, joi, trei miliarde de lire sterline sub formă de ajutor militar anual pentru Ucraina pentru "cât timp este nevoie", adăugând că Londra nu are nicio obiecţie cu privire la utilizarea armelor în interiorul Rusiei.

Peskov a descris comentariile lui Cameron ca fiind periculoase şi îngrijorătoare şi a spus că ar putea pune în pericol întregul sistem de arhitectură de securitate europeană.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite