Ce a răspuns Moscova ministrului român al Apărării despre provocările Rusiei în regiunea Mării Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konstantin Kosaciov
Konstantin Kosaciov

Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), a declarat miercuri că „nimic concret“ nu se află în spatele declaraţiilor făcute marţi seara de ministrul român al apărării Gabriel Leş, care a afirmat că România se confruntă în regiunea Mării Negre cu o serie de provocări din partea Rusiei, potrivit publicaţiei Vzgliad.

„Întreaga logică a comportamentului noilor membri ai NATO, iar România face parte dintre aceştia, constă în a menţine în actualitate la un nivel maxim tema presupusei ameninţări militare care ar proveni din partea Rusiei şi, prin aceasta, de a-şi spori propria importanţă în ochii aliaţilor din NATO“, a declarat Kosaciov, citat de publicaţia Vzgliad, apropiată Kremlinului, afirmând că „niciun fel de fapte“ concrete nu stau în spatele declaraţiilor făcute de ministrul Gabriel Leş, potrivit căruia România se confruntă cu „provocări“ ale Rusiei în Marea Neagră.

Senatorul rus susţine că România, ca ţară membră NATO şi UE, „nu se simte egală tuturor membrilor acestor structuri din mai multe motive. În această situaţie, României nu-i rămâne decât să demonstreze loialitate maximă actorului principal în aceste construcţii - Statele Unite ale Americii. Aşa se explică şi instalarea elementelor sistemului antirachetă american pe teritoriul României şi o linie consecventă de a nu contribui la soluţionarea problemelor din Moldova vecină şi multe alte elemente ale unui astfel de comportament distructiv“ a subliniat senatorul Kosaciov.

În acest context, publicaţia Vzgliad aminteşte că nave ale unor ţări NATO, care nu sunt riverane, vizitează cu regularitate Marea Neagră. În ianuarie, distrugătorul american USS Donald Cook s-a aflat în Marea Neagră, precum şi nava americană de desant „USS Fort McHenry“ (LSD-43).

Potrivit observatorilor din regiune, situaţia în zona Mării Negre s-a tensionat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi demersurile Moscovei de a transforma Crimeea „într-un portavion hipermilitarizat“ ca în perioada sovietică.

Pe teritoriul peninsulei Crimeea, în plus faţă de o grupare militară numeroasă, au apărut noi tipuri de arme care nu au existat aici înainte de 2014. 'Este vorba în primul rând de distrugătoare, submarine echipate cu rachete de croazieră Kalibr, sisteme antinavă, aviaţie militară, în special avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30'. În plus, un regiment de elicoptere a fost desfăşurat la Djankoi, care nu a existat acolo înainte de anexarea Crimeei, a indicat recent purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene Vadim Skibiţki, citat de Ukrinform, preluată de deschide.md.

Cel puţin şase ţări se află în raza de acţiune a rachetelor instalate de Rusia în Crimeea, a avertizat Vadim Skibiţki în aceeaşi declaraţie, citată de agenţia de presă oficială a Kievului. „Rachetele de croazieră Kalibr, cu rază lungă de acţiune, permit ca din Marea Neagră să fie lovite ţinte aproape pe teritoriul întregii Europe. În orice caz, în raza lor de acţiune se află integral Polonia, Germania, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria.

Întreaga Europă de Est este în mod real ameninţată de utilizarea unor astfel de sisteme de rachete de pe teritoriul Crimeei şi din Marea Neagră“, a subliniat oficialul ucrainean, în condiţiile în care Rusia a desfăşurat în Crimeea patru batalioane de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, cu o rază de interceptare a ţintelor aeriene de 400 de km la o înălţime de până la 30 de km. Acestea sunt amplasate în Evpatoria, Feodosia, Sevastopol şi Djankoi. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite