Bloomberg: Putin a aprobat personal arestarea unui reporter american sub acuzația de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul rus a semnat actul de arestare în condițiile acutizării tensiunilor dintre SUA și Rusia. Kremlinul este angajat într-un conflict de durată după invazia Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin și șeful FSB Nikolai Patrușev. Foto: Profimedia
Președintele rus, Vladimir Putin și șeful FSB Nikolai Patrușev. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal arestarea unui reporter american sub acuzația de spionaj. Faptul este unul unic de la Războiul Rece și până în prezent, potrivit unor persoane familiarizate cu situația. Susținerea unei astfel de măsuri de către președintele rus reflectă influența tot mai mare a facțiunilor de la Kremlin, care fac eforturi pentru aprofundarea confruntării cu Washingtonul pe care o consideră ireversibilă, au spus oamenii, vorbind sub rezerva anonimatului despre chestiuni care nu sunt publice.

Detenția reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, reținut pe 29 martie a declanșat o serie de declarații furioase din partea SUA și a aliaților săi, marcând încă un nivel de minim al legăturilor dintre SUA și Rusia, subliniind intensificarea tensiunilor dintre cele două state de la invazia Ucrainei de către Putin anul trecut.

Acesta ar trebui să fie un adevărat semnal de alarmă, nu doar pentru SUA, ci și pentru întreg Occidentul”, a declarat Alina Polyakova, președintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene de la Washington. „Semnalează că, în mentalitatea lui Putin, nu se mai poate întoarce la o relație stabilă și de încredere”.

Lupta „existențială”

Pe măsură ce războiul a intrat în al doilea an, Kremlinul a căutat din ce în ce mai mult să-l înfățișeze ca pe o luptă existențială împotriva unui NATO înclinat să distrugă Rusia. Mișcări precum mandatul pentru crime de război împotriva lui Putin emis de Curtea Penală Internațională luna trecută nu au făcut decât să aprofundeze sentimentul conducerii că nu există loc de a da înapoi într-un conflict care se așteaptă să dureze ani de zile.

Parlamentul rus s-a grăbit săptămâna aceasta să aprobe o înăsprire bruscă a pedepselor pentru cei care încearcă să evite serviciul militar. Modificările creează un nou sistem online pentru a trimite notificări de apelare și a interzice celor care le ignoră să părăsească țara, închizând lacunele pe care mulți le-au folosit pentru a evita înrolarea. Măsura, care se așteaptă să fie promulgată în curând de Putin, a alimentat temerile că ar putea avea loc o nouă mobilizare în cursul acestui an. Kremlinul spune că în prezent nu există astfel de planuri. Convocarea de anul trecut a 300.000 de rezerviști a declanșat exodul a peste un milion de ruși.

În acest context, inițiativa de a aresta un reporter american pentru acuzații de spionaj pentru prima dată în aproape 40 de ani de la încheierea Războiului Rece a venit de la „șoimi”, nume sub care sunt desenați oficialii de rang înalt ai serviciilor de securitate din Rusia, au spus oamenii care cunosc această problemă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu a fost decizia lui Putin, ci este „apanajul total al serviciilor speciale. Își făceau treaba.” Aceste agenții raportează direct președintelui.

Gershkovich, 31 de ani, a fost reținut la Ekaterinburg, la aproximativ 1400 de kilometri (870 de mile) est de Moscova, de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB). Acuzat de spionaj, el riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare; el este acum reținut în închisoarea Lefortovo din Moscova și până acum Rusia nu a permis accesul consular al SUA. Kremlinul spune că a fost prins „cu mâinile mânjite”, dar nu a oferit nicio dovadă. Wall Street Journal neagă acuzațiile.

Deținut pe nedrept”

Departamentul de Stat a stabilit oficial că Gershkovich a fost reținut pe nedrept de Rusia, ceea ce deschide calea SUA pentru a negocia în numele său.

Rusia a făcut eforturi pentru a include în schimburile anterioare de prizonieri pe Vladislav Klyushin, care a fost găsit vinovat în februarie pentru trafic de informații privilegiate și hacking, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea. El deține informații referitoare la piratarea serverelor Partidului Democrat în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, au spus aceștia.

Anul trecut, Rusia și SUA au efectuat două schimburi de prizonieri, inclusiv în decembrie, când au schimbat-o pe starul WNBA, Brittney Griner, cu renumitul traficant de arme Viktor Bout.

Președintele Joe Biden a vorbit cu familia lui Gershkovich pe 11 aprilie, asigurându-i că „guvernul face tot ce îi stă în putere pentru a-l aduce acasă cât mai repede posibil”, a spus familia într-un comunicat.

Având în vedere atenția publicului american asupra acestui caz, s-ar putea ca SUA să nu aibă acum de ales decât să negocieze, încurajând mai multe astfel de luări de ostatici, a spus Polyakova.

Rușii devin mult mai agresivi și au văzut că atunci când iei ostatici cetățeni americani de rang înalt, obții ceea ce vrei”, a spus ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite