Blinken şi Le Drian se declară îngrijoraţi de mobilizările de trupe ruse lângă şi în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi fără însemne în Crimeea FOTO Shutterstock
Militari ruşi fără însemne în Crimeea FOTO Shutterstock

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, au discutat la telefon despre „îngrijorătoarea activitate militară rusă” în Ucraina, transmite AFP.

Blinken şi Le Drian s-au bazat pe „rapoarte despre activităţi militare îngrijorătoare ale Rusiei în Ucraina şi în vecinătatea acesteia” şi au reiterat „angajamentul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei americane.

Acum câteva zile, SUA i-au prevenit pe aliaţii europeni cu privire la mişcările de trupe ruse la graniţa cu Ucraina şi cu privire la un potenţial atac. Vineri, Franţa a avertizat Rusia să nu afecteze integritatea teritorială a Ucrainei.

Miniştrii de Externe şi Apărare ai Franţei, Jean-Yves Le Drian şi Florence Parly, au emis o declaraţie neobişnuit de directă după ce s-au întâlnit cu omologii lor ruşi la Paris. „Cei doi miniştri şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate din Ucraina şi au avertizat clar asupra consecinţelor grave ale oricăror alte posibile daune aduse integrităţii teritoriale a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

Patru diplomaţi europeni au declarat pentru Reuters că oficialii americani şi-au exprimat, în cadrul unui briefing la Bruxelles, îngrijorarea cu privire la un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

„Modele de comportament al Rusiei sunt diferite de ceea ce am văzut înainte”, a spus o sursă NATO, fără a oferi detalii. „Până acum, nu este clar dacă această consolidare militară este destinată să conducă la o incursiune în Ucraina sau dacă este doar un alt exerciţiu”, a adăugat sursa din cadrul NATO.

La începutul lui noiembrie, preşedintele SUA, Joe Biden, l-a trimis la Moscova pe şeful CIA, William Burns, pentru a avertiza în privinţa unui eventual al atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

Rusia, care a anexat Crimeea în martie 2014 şi oferă sprijin separatiştilor proruşi din sud-estul Ucrainei, susţine că nu are intenţii agresive împotriva vecinului său şi că are dreptul să desfăşoare trupe oriunde doreşte pe teritoriul său. Însă Moscova mobilizează trupe şi echipamente şi în Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră pe care o ocupă ilegal.

Ca urmare a anexării Crimeei, statele europene vecine Rusiei s-au declarat îngrijorate că ar putea deveni următoarele victime, iar NATO şi-a sporit prezenţa în regiune pentru a descuraja o nouă agresiune. Moscova şi-a înmulţit recent criticile faţă de prezenţa NATO în Marea Neagră, preşedintele rus Vladimir Putin calificând-o drept o „provocare serioasă”.

SUA au precizat că navele sale de război se află în Marea Neagră pentru a spori colaborarea cu aliaţii NATO din regiune, nu pentru a viza Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite