Avertisment pentru Putin: Colaboratorii lui Navalnîi spun că pregătesc cele mai ample proteste din istoria modernă a Rusiei
0
Colaboratorii opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, au anunţat marţi că intenţionează să organizeze în această primăvară cele mai ample proteste anti-Kremlin din istoria modernă a Rusiei, transmite Reuters.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru încălcarea regimului unei eliberări condiţionate în 2014. Autorităţile ruse susţin că Navalnîi s-a sustras obligaţiei de a se prezenta la poliţie în perioada în care s-a aflat în Germania, în timp ce opozantul rus afirmă că nu avea cum să facă acest lucru din moment ce se afla în convalescenţă după ce fusese otrăvit cu un agent neurochimic. În plus, el a informat autorităţile în legătură cu situaţia sa. Arestat la mijlocul lui ianuarie, în momentul reîntoarcerii în Rusia, Navalnîi a denunţat decizia încarcerării sale, precizând că este motivată politic.
Marţi, susţinătorii săi au lansat o campanie politică pe propriul website, „Free Navalny”, şi au promis că vor anunţa data noului protest imediat ce se înregistrează 500.000 de persoane.
„Un protest cu 500.000 de participanţi va fi cel mai mare din istoria Rusiei moderne”, a declarat Ivan Jdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi.
„Vom desfăşura un miting paşnic pe străzile tuturor oraşelor Rusiei”, a subliniat Leonid Volkov, un apropiat al opozantului.
Mai multe ţări occidentale a cerut eliberarea lui Navalnîi, dar Rusia a respins această solicitare şi a catalogat-o drept un amestec în afacerile sale interne. Totodată, Rusia refuzat să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii opozantului, aşa cum au cerut numeroase ţări, organizaţii de apărare a drepturilor omului şi instituţii internaţionale.
Aleksei Navalnîi este convins că a fost otrăvit de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din ordinul preşedintelui Vladimir Putin.
O anchetă jurnalistică internaţională a scos la iveală mai mulţi agenţi FSB implicaţi în operaţiunea de otrăvire a lui Navalnîi şi modul lor de operare. În ciuda probelor, regimul Putin susţine în continuare că este nevinovat.
Hristo Grozev, jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat care a dezvăluit în premieră numele agenţilor FSB implicaţi în tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, se află acum sub protecţia poliţiei austriece, după ce a primit ameninţări că viaţa îi este în pericol ca urmare a anchetelor sale.
Tentativele de asasinare cu Noviciok a lui Aleksei Navalnîi sau a fostului agent dublu Serghei Skripal sunt, potrivit lui Grozev, doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi. Jurnalistul de naţionalitate bulgară consideră că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea lui Putin. „Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (încadrat la armele chimice de uz militar, n. red.) este într-atât de periculos, încât era nevoie de aprobare” de la vârf, a explicat Hristo Grozev într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE.