Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina este pregătită să tranziteze gaz din Azerbaijan către Europa

0
0
Publicat:

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina este pregătită să transporte gaz natural din Azerbaijan către Europa, iar un contract ar putea fi semnat rapid, dacă se ajunge la un acord, notează ,,Bloomberg”.

Liderul de la Kiev a făcut declarațiile după o întrevedere cu Maia Sandu. FOTO: Getty Images
Liderul de la Kiev a făcut declarațiile după o întrevedere cu Maia Sandu. FOTO: Getty Images

„Putem folosi infrastructura noastră” pentru a tranzita gazul azer, a spus sâmbătă președintele ucrainean jurnaliștilor la Kiev fără a oferi detalii despre modul în care ar funcționa o astfel de înțelegere, relatează jurnaliștii ,,Bloomberg”. 

Volodimir Zelenski a făcut aceste declarații după o întâlnire cu președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, pentru a discuta despre criza furnizării de gaz din vecinătatea Ucrainei.

„Putem semna un contract rapid dacă există voință politică”, a adăugat Volodimir Zelenski, precizând că așteaptă un „semnal” din partea Slovaciei și altor țări.

Companiile energetice din regiune au propus anterior opțiuni precum schimburi complexe de gaze, cu implicarea companiei de energie Socar din Azerbaijan ca mediator.

Gazul rusesc a încetat să mai ajungă către Europa prin Ucraina în această lună după ce un contract pe termen lung a expirat în data de 31 decembrie 2024, iar Kievul a închis o rută care funcționa de cinci decenii.

Această rută reprezenta recent doar 5% din necesitățile Europei, însă țări, precum Slovacia și Ungaria continuau să primească volume semnificative din Rusia.

Discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos

Liderul de la Kiev a afirmat că s-a întâlnit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la Davos în această săptămână, discutând și despre aprovizionarea cu gaz. Detaliile acestor discuții nu au fost făcute publice.

„Am discutat cu el că poate exporta prin Ucraina. Poate folosi infrastructura noastră dacă țările din Europa de Est au nevoie de gaz”, a adăugat liderul de la Kiev.

Azerbaidjanul a crescut producția de gaze naturale cu 4,3% anul trecut, la 50,6 miliarde de metri cubi, iar jumătate din această cantitate a fost exportată, conform Ministerului al Energiei de la Baku. 

Totuși, traseul unei eventuale înțelegeri de tranzit și amploarea rezervelor disponibile nu sunt clare în acest moment. Azerbaijanul a fost menționat în 2024 ca un posibil intermediar într-un acord care să înlocuiască tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina. Acordul direct între Moscova și Kiev a încetat la sfârșitul anului trecut.

Azerbaidjanul a afirmat în mod repetat că are nevoie de angajamente ferme din partea cumpărătorilor europeni pentru a-și crește producția și capacitatea de transport. Conducta directă dintre Azerbaijan și Europa prin Turcia este deja complet rezervată pe baza contractelor existente.

Gazprom, companie controlată de Kremlin, a oprit și furnizarea de gaz către Republica Moldova începând din ianuarie 2025, invocând datorii neachitate acumulate de Moldovagaz, distribuitorul de gaz al țării. Acest lucru a dus la o criză de aprovizionare în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.

Maia Sandu, la Kiev

După întrevederea cu Maia Sandu, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina este gata să furnizeze cărbune gratuit pentru Centrală termoelectrica de la Cuciurgan (MGRES), dar cu condiția ca să fie direcționat surplusul de energie electrică către Ucraina.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski au acuzat Moscova de orchestrarea unei crize energetice în fost republica sovietică cu aproximativ 2,5 de milioane de oameni, cu scopul de a submina Guvernul pro-european al Chișinăului.

MGRES ar putea produce 2 gigawați, adică suficient pentru a acoperi întreaga cerință de energie electrică a Republicii Moldova și ar putea permite reducerea prețurilor cu 30%, a conchis liderul de la Kiev.

Rețeaua energetică a Ucrainei a fost grav deteriorată de o serie de atacuri cu rachete rusești după războiul început în 2022 de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu precădere în ultimul an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite