VIDEO S-au pornit la muncă în Polonia pentru un salariu mai bun, însă au primit doar 150 de euro în trei luni. Mai mulţi moldoveni, victimele unei escrocherii
0Ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane în comun cu procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, pe parcursul lunilor iunie-august 2019, au documentat activitatea unor întreprinderi care recrutau moldoveni în scopul exploatării prin muncă în Polonia.
În cadrul urmăririi penale poliţiştii au stabilit că o persoană neidentificată de organul de urmărire penală pe nume ”Nicolae”, acţionând din numele unei întreprinderi, împreună cu alte persoane nestabilite, urmărind scopul exploatării prin muncă, prin înşelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit în Polonia, au recrutat cinci persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani.
Ulterior, în vederea camuflării acţiunilor infracţionale, suspectul ar fi încheiat un acord pentru oferirea consultaţiilor victimelor transportate în Polonia.
Ajungând în Polonia, moldovenii ar fi fost preluaţi de către persoane neidentificate şi folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a acestora (lipsa mijloacelor necesare pentru existenţă), i-au impus să presteze servicii la un abator de prelucrare a cărnii, fără achitarea salariului promis.
Poliţiştii au stabilit că suspectul are calitatea de complice, având rolul de intermediar în primirea-predarea banilor de la angajatorul din Polonia către muncitori. Astfel, acesta ar fi primit banii de la angajator, dar nu le-a transmis mai departe. Aşadar, din 800 de euro promişi pe lună, moldovenii s-ar fi ales cu 150 de euro pentru trei luni de lucru.
S-a stabilit că agenţia respectivă dispune de mai multe oficii dislocate în centrele raionale ale ţării, în scopul racolării victimelor traficului de persoane.
Drept urmare a investigaţiilor desfăşurate, s-a constatat că Agenţia Servicii Publice a retras licenţa de activitate a unei întreprinderi, în prezent fiind redenumită şi are ca gen de activitate plasarea în câmpul muncii a cetăţenilor în străinătate (Polonia), licenţă valabilă până în anul 2024.
Pe acest caz au fost autorizate 14 percheziţii la oficiile şi bunurile mobile şi imobile ale persoanelor bănuite.
Iar la 16 august, au fost desfăşurate percheziţii la 10 oficii a unei agenţiei private şi anume în raioanele Briceni, Edineţ, Donduşeni, Rîşcani, Bălţi, Soroca, Ungheni, Cahul, Comrat şi oficiul central al agenţiei din mun. Chişinău.
În urma descinderilor efectuate, poliţiştii au ridicat tehnică de calcul (calculatoare, hard discuri, laptopuri), purtători electronici de informaţie (CD discuri şi flash carduri), telefoane mobile, cartele SIM, cărţi de note, acte contabile, contracte de mediere a persoanelor în scop de angajare în câmpul muncii în Polonia, contracte de colaborare a agenţiei privat cu alţi parteneri atât din Republica Moldova cât şi din străinătate.
În acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru rafic de fiinţe umane. Persoana culpabilă de săvârşirea infracţiunii se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250.000 la 350.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.
Poliţia continuă acţiunile operative de investigaţii pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate în acest caz, dar şi identificarea altor victime recrutate de către suspecţi.
Poliţia îndeamnă toate persoanele care au fost victime a situaţiilor similare sau care par a se înscrie în „tiparele” infracţiunii de trafic de persoane, să denunţe ilegalităţile prin apel la linia fierbinte a Centrului pentru combatarea traficului de persoane la numărul: 22 254 998 – disponibil 24/24 ore sau să se adreseze la adresa: str.Vasile Alecsandri nr.1, et.3, mun. Chişinău.