Victimele infracţiunilor au nevoie de mai multă susţinere din partea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele infracţiunilor au nevoie de mai multă atenţie şi susţinere din partea autorităţilor vizate din domeniu. Aceasta este concluzia unei mesei rotunde organizate la Ministerul Justiţiei unde s-au pus în discuţie prevederile proiectului Legii privind reabilitarea victimelor infracţiunilor.

Prezent la discuţii, ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a reiterat necesitatea implicării active a statului în susţinerea persoanelor care au avut de suferit ca urmare a traficului de fiinţe umane, a torturii. ”Ministerul Justiţiei a elaborat o lege-cadru, lucrează pentru perfecţionarea acesteia, dar totul depinde de cum va fi implementată această lege de către autorităţile responsabile. Fără voinţă, fără interes şi fără schimbări de atitudini şi perceţii, lucrurile nu se vor schimba”, a afirmat Vladimir Grosu.

Potrivit specialiştilor din domeniu, există cadrul legislativ, dar e nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor care deţin anumite competenţe în domeniu.”Este important să se renunţe la interesul instituţional şi să se pună accent pe beneficiarii acestui cadrul legal - persoanele care s-au ciocnit faţă în faţă cu fapte infracţionale”, a menţionat Natalia Roşca, şef adjunct al Direcţiei legislaţie din cadrul Ministerului Justiţiei.

Potrivit autorului proiectului, actualmente, repertoriul legislativ naţional nu deţine o lege-cadru care să reglementeze în mod special un mecanism de reabilitarea a victimelor infracţiunilor. Astfel, proiectul Legii privind reabilitarea victimelor infracţiunilor va reglementa mai complex mecanismul de reabilitare a victimelor, va oferi garanţii legislative întru acordarea unui suport calitativ, atât moral, cât şi fizic, şi material, persoanelor care au avut de suferit în urma infracţiunilor. De asemenea, se consideră că implementarea unui mecanism de reabilitare a victimelor infracţiunilor, prin dezvoltarea de parteneriate dintre stat şi organizaţiile neguvernamentale, prin implicarea voluntarilor şi ai altor subiecţi interesaţi, va spori consolidarea societăţii şi încrederea acesteia în Stat.

La dezbateri au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale şi altor instituţii, dar şi ai societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite