Vezi cu cât a crescut numărul cazurilor de cancer depistate la Strășeni
0Tumorile tiroidiene, cancerul de prostată, mamar și de col uterin sunt afecțiunile depistate în prima zi a Campaniei Anticancer.
Campania Anticancer a început, ieri, la Centrul de Consultaţii din incinta Spitalului Raional din Străşeni. Aproximativ 15 pacienţi cu diverse simptome, veniţi de prin toate colţurile raionului, au aşteptat în faţa cabinetului special destinat sosirea echipei de specialişti de la Institutul Oncologic din Capitală.
Maria Istrate, o pensionară în vârstă de 71 de ani, a venit de dimineaţă din satul Ciobanca, pentru a fi prima în rândul celor care beneficiază de consultaţie gratuită de specialitate. Are o gâlcă sub bărbie şi vrea să afle de la doctor de ce se sufocă. „Am umflătura de vreo 10-15 ani. Acum trei ani am fost la Chişinău să mă tratez. Medicamente n-am luat. Beau doar ceai fierbinte", povesteşte bătrâna.
Medicii oncologi i-au dat pe loc diagnosticul: tumoare tiroidiană şi un melanom la baza nasului. „Cu aşa o tumoare, ar fi trebuit să treacă pe la medic măcar o dată la două luni. Chiar şi la palpare îţi dai seama că nu-i ceva în regulă. Dar printre pacienţi este o convingere, să vină la doctor când e buba mai mare, să merite", afirmă Valentina Darie, oncologul care a examinat-o pe femeie.
PRIMARUL BOLNAV
Pe hol e forfotă mare. Un bărbat cărunt, în baston, încearcă nerăbdător să se bage în faţă, „lăudându-se" că are cancer de prostată. Două femei, angajate la Primăria din Rădeni, îl îndrumă să stea la coadă. „Am plecat de la lucru. Am auzit că a venit la noi o echipă de medici de la Chişinău şi am zis să nu ratăm şansa", spune Maria Rebeja, una dintre funcţionare.
Până şi vocea edilului din Rădeni i-a pus pe gânduri pe specialiştii de la Institutul Oncologic, care i-au depistat cancer la gât. „Deocamdată, dânsul se simte bine, dar tumoarea este malignă. Cancerul de laringe apare în special în cazul fumătorilor cronici", explică Valentina Darie, specialist pe tumori din zona capului şi a gâtului.
În raionul Străşeni, circa 1.200 de oameni suferă de diverse afecţiuni oncologice. „Doar în ultimele trei luni, au fost depistaţi 46 de bolnavi de cancer. În Străşeni, pe primul plan se află cancerul organelor gastro-intestinale, apoi cancerul glandei mamare şi cel pulmonar. Sunt mulţi tineri care fumează şi nu vor să conştientizeze pericolul acestui obicei", menţionează Mihai Sandu, şeful secţiei consultative din incinta spitalului raional.
TUMORI DIN FLORI
Pe de altă parte, oncologii din Capitală acuză lipsa educaţiei sexuale, care duce frecvent la apariţia cazurilor de cancer de col uterin. „Principala cauză este viaţa sexuală timpurie. Se îmbolnăvesc fetiţele care intră în relaţii sexuale de la vârste de 12-14 ani, fără a cunoaşte metodele de contracepţie. Boala poate fi cauzată şi de traumatizarea colului uterin la naşterile succesive, în special la vârsta de 16-18 ani", precizează Diana Baluţă, medic ginecolog.
5.635 de persoane au murit de cancer, anul trecut, în Republica Moldova. La evidenţă au fost luaţi peste 8.000 de bolnavi.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md