Usatîi: Plahotniuc va organiza în 2017 alegeri anticipate pe liste uninominale, pentru a obţine majoritate constituţională. Trebuie să protestăm!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Schimbarea sistemului electoral din unul proporţional în uninominal şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 2017. Acesta este scenariul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru anul curent anunţat vineri, 20 ianuarie, de către preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Usatîi afirmă că ar fi obţinut informaţia despre planurile lui Plahotniuc cu privire la organizarea alegerilor de la sursele sale din interiorul unor instituţii diplomatice acreditate la Chişinău. Potrivit politicianului, chiar ambasadorii străini nu ar privi cu ochi buni acest scenariu.

„Plahotniuc vrea ca toţi deputaţii din următorul Parlament să fie aleşi pe liste uninominale. Adică toţi 101 de deputaţi să fie ales fiecare în localitatea sa. Toţi candidaţii lui Plahotniuc se vor înregistra ca independenţi, în rezultat Plahotniuc va obţine poate chiar şi majoritate constituţională (...) el vrea ca din partea Platformei DA să treacă doar Andrei Năstase, Slusari şi eventual Pavlovschi. El vrea ca de la PAS-ul Maiei Sandu să treacă numai Maia Sandu, fiindcă ea nu are oameni în teritoriu. Plahotniuc prin şantaj, cu mai mulţi rectori, directori de colegii, şefi de spitale, şefi de vamă, comisari etc. este gata de aşa tip de alegeri. Socialiştii îl au pe preşedintele Dodon şi tot vor lua o parte, dar în cazul acesta majoritatea constituţională o va avea Plahotniuc. După care, o să iasă în faţa noastră şi o să ne spună: aţi vrut alegeri anticipate, poftim, oamenii au decis cine să fie în următorul Parlament”, afirmă Usatîi.

În acest context, politicianul afirmă că unica soluţie pentru această problemă rămân protestele, dar şi consolidarea tuturor forţelor de opoziţie. Totodată, Renato Usatîi susţine că în cazul în care lui Vlad Plahotniuc nu-i reuşeşte schimbarea sistemului electoral în unul uninominal, atunci el va reveni la ideea celui mixt, adică 50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 51 pe liste de partid.

„Dacă noi vom protesta, dar noi suntem obligaţi să protestăm şi să nu-i permitem lui Plahotniuc să desfăşoare alegeri anticipate după scenariul său, la fel cum el le-a organizat pe cele prezidenţiale (...)

Vreau să mă adresez tuturor partidelor politice sănătoase. Trebuie să organizăm un front comun contra oligarhului Plahotniuc şi regimul lui banditesc (...) noi trebuie să avem o reacţie foarte dură la această schemă banditească. Asta deja nu este un atac raider contra sistemului bancar sau justiţiei din Moldova. Este vorba despre un atac raider contra Republicii Moldova”, a încheiat Usatîi într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Amintim că subiectul privind necesitatea schimbării sistemului electoral este tot mai vehiculat în spaţiul public. Recent, într-un interviu pentru Radio Moldova 1, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că pledează pentru schimbarea sistemului de vot din Moldova, motivând că actualul generează „partide SRL-uri”. 

De asemenea, democraţii Marian Lupu şi Dumitru Diacov în cadrul unor apariţii televizate au menţionat despre necesitatea implementării sistemului electoral mixt. 

Încercarea eşuată a lui Vlad Plahotniuc de a introduce sistemul electoral mixt în 2013

Pe 19 aprilie 2013, PD, PLDM, deputaţii neafiliaţi şi deputaţii liberal-reformatori au votat proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Pentru acest proiect au votat 63 de deputaţi şi zero împotrivă.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Atunci democratul afirma că acest fapt ar responsabiliza deputaţii, dar şi „odată cu trecerea la votul uninominal va apărea motivaţia de a promova în Parlamentul Republicii Moldova şi exponenţii direcţi ai alegătorilor din regiunea transnistreană, ceea ce lipseşte în sistemul actual”.

Plahotniuc nu a reuşit însă să se bucure prea mult de această lege, deoarece la câteva săptămâni, pe 3 mai 2013, liberal-democraţii (care votase pentru sistemul mixt) au votat pentru abrogarea legii, de data asta cu ajutorul voturilor celor din Partidul Comuniştilor.

Deputatul PLDM Tudor Deliu îşi motiva decizia formaţiunii în felul următor: „Proiectul de Lege de la bun început a fost introdus pe agenda Legislativului cu grave încălcări procedurale. El nu a fost supus expertizei anticorupţie, nu avea avizele Guvernului, CEC-ului, comisiilor permanente ale Parlamentului Republicii Moldova”.

Analiştii politici bat alarma: Sistemul electoral mixt va favoriza PD şi PSRM, doar partidele mari şi cu bani mulţi

Expertul politic al Asociaţiei pentru Politică Externă din Moldova Mihai Popşoi susţine că sistemul mixt convine partidelor mari şi cu resurse financiare semnificative.

„Căci e mai uşor să corupi un lider local, care are şanse să devină deputat la el în circumscripţie. Deci riscurile de corupere cresc. Ar avea de câştigat Dodon, Plahotniuc, mai puţin PPDA şi PAS, dar cel mai mult ar pierde partidele mici sau partidele ca PL, care cu greu vor putea învinge în circumscripţii uninominale”, a notat expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite