Urmaşii lui Mihail Sadoveanu, în război cu o editură din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jordan Herford, moştenitorul legal al scriitorului Mihail Sadoveanu FOTO: Arhiva personală
Jordan Herford, moştenitorul legal al scriitorului Mihail Sadoveanu FOTO: Arhiva personală

Strănepotul marelui scriitor român acuză de piraterie Editura Prut Internaţional. Pe de altă parte, directoarea instituţiei susţine că moştenitorul o şantajează pentru a mai smulge nişte bani.

În anii 2004 şi 2005, familia marelui scriitor român a semnat contracte pentru tipărirea şi difuzarea a nouă cărţi cu directorul de atunci al Editurii Prut Internaţional, actualul deputat liberal Oleg Bodrug. Este vorba atât de celebrele romane semnate de prozator - „Baltagul“, „Neamul Şoimăreştilor“, „Fraţii Jderi“ (în trei volume) şi trilogia „Viaţa lui Ştefan cel Mare“, cât şi de câteva lucrări traduse şi adaptate de Sadoveanu: „Alexandria. Esopia“, „Aventurile lui Oliver Twist“ de Charles Dickens şi „Povestirile unui vânător“ de Ivan Turgheniev. Volumele urmau să fie publicate şi vândute într-o perioadă limitată de timp (nouă sau 12 luni), într-un tiraj nu mai mare de 3.000 de exemplare.

„Începand din anul 2006 şi până în 2012, toate aceste titluri au fost reeditate şi retipărite fără a se plăti niciun drept de autor, atât în Republica Moldova, cât şi în România. Pe înţelesul tuturor: toate cărţile sadoveniene care se vând la ora actuală în Republica Moldova sunt piratate“, spune Jordan Herford, muzician român stabilit în Olanda şi fiul nepoatei lui Mihail Sadoveanu, Smaranda Caterina Herfurt.

Merge în instanţă

Mai mult, strănepotul scriitorului afirmă că Prut Internaţional a introdus în România, fără acordul său, cele mai importante creaţii sadoveniene din programa şcolară, care erau deja cesionate altor edituri din România. În plus, câteva titluri au apărut şi într-o colecţie difuzată împreună cu un ziar din Republica Moldova, la fel, fără coordonarea cu deţinătorii drepturilor de autor.  

Moştenitorul se pregăteşte să acţioneze în judecată Editura Prut Internaţional. „Preconizez ca în luna martie să mă deplasez la Chişinău pentru a contracta un avocat, ocazie în care aş dori să aleg o editură serioasă interesată de distribuţia exclusivă a operei lui Mihail Sadoveanu, cu care să pot colabora în mod onest şi bazat pe respect reciproc“, precizează Jordan Herford.

Au încălcat termenii

Pe de altă parte, conducerea editurii susţine că şi-a onorat toate obligaţiile faţă de urmaşii lui Mihail Sadoveanu şi este gata să se apere în instanţă. „La semnarea contractelor, li s-au achitat toţi banii şi ei au rămas mulţumiţi. Însă noi nu am reuşit fizic să ne încadrăm în timp. Întrebaţi orice editor: procesul de ilustrare durează, lectura calitativă - tot. Real, aceste titluri au apărut în 2006. Aceasta este încălcarea noastră, pe care noi ne-am asumat-o. Când dl Herford ne-a contactat, am recunoscut că am greşit, ne-am întâlnit şi i-am plătit compensaţii morale“, explică Olga Stanciu, directorul executiv al Editurii Prut Internaţional. 

image

Olga Stanciu, directorul executiv al Editurii Prut Internaţional/ FOTO: Dumitru Goncear

Încălcarea termenilor este motivată şi prin vânzările slabe. „Au apărut într-o colecţie nouă pe atunci – Biblioteca pentru toţi copiii. Noi le-am poziţionat ca o carte de elită, pe care o pui pe raft şi te bucuri mult timp de ea. Dar greşeala noastră strategică a fost coperta, care se murdăreşte repede şi nici nu este extraordinar de atractivă. Spre surprinderea noastră, le-am vândut foarte greu, multe chiar le-am donat“, afirmă şefa editurii.

„Şi-a cheltuit banii şi mai vrea“

În 2009, două titluri au fost reeditate în varianta color. Editura ar fi primit atunci acordul Societăţii de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care în acea perioadă era în proces de judecată cu Jordan Herford. Recent, acesta a câştigat, devenind moştenitor legal al lui Mihail Sadoveanu.

Potrivit unei înţelegeri amiabile semnate de părţi vara trecută, editura urma să retragă din vânzare toate titlurile sadoveniene până la 31 decembrie 2012. „Am preîntâmpinat toţi furnizorii cu care lucrăm direct, dar s-ar putea ca o parte din cărţi să fi ajuns pe mâna unor intermediari. Suntem îngrijoraţi că dânsul le va vedea în vreo librărie şi ne va cere din nou bani, iar lucrurile acestea vor dura la nesfârşit“, spune Olga Stanciu, menţionând că în 20 de ani de activitate editura nu a mai avut cu nimeni conflicte de acest gen.

„Şi-a cheltuit banii şi acum şantajează editura ca să mai rupă. Orice om vrea să obţină bani, dar nu prostind pe cineva... El are impresia că aceste cărţi se vând ca pâinea caldă, dar vă asigur că nu e aşa“, adaugă Oleg Bodrug, care susţine că de când a devenit deputat nu mai are nicio tangenţă cu Editura Prut Internaţional.

Îi învaţă pe olandezi muzica românească

Jordan Herford este de meserie profesor de muzică. A făcut Liceul de muzică din Bucureşti şi Conservatorul de la Iaşi, a fost coleg de şcoală cu Gheorghe Zamfir. În anii ’70 a învăţat să cânte la chitara electrică şi a colaborat cu mai mulţi artişti celebri, precum Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu sau Gil Dobrică. În 1978, ia calea bejeniei. A lucrat şi a locuit în Germania şi Elveţia, apoi s-a stabilit în Olanda, unde din dor de casă a descoperit o nouă dragoste – naiul. A predat acest instrument timp de 27 de ani în Olanda, în paralel cu lecţii de muzică românească pentru olandezi. În ultimii 12 ani organizează în Elveţia un masterclass internaţional de nai, colaborând inclusiv cu naistul basarabean Vasile Iovu. Artiştii moldoveni au fost invitaţi şi la cele trei ediţii ale festivalului de nai „L’esprit de Fănică Luca“, pe care le-a organizat la Bucureşti. 
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite