UPDATES 48 de tiruri încărcate cu tutun fermentat au plecat spre UE cu „resturi de tutun“ de 2,4 milioane de euro. Vezi cum funcţiona schema frauduloasă
0Şapte persoane, printre care şi patru vameşi sunt acum cercetate de procurori, într-un caz de contrabandă cu tutun. În total, în această schemă au fost implicaţi peste 20 de contrabandişti moldoveni. Fiecare dintre cele 48 de tiruri a transportat către fabrici clandestine de ţigări din Uniunea Europeană resturi de tutun în valoare de câte 50.000 de euro.
UPDATE, ora 17.27: Reţeaua de complici implicaţi în această afacere cu contrabandă cu tutun se întinde în 10 state europene.
UPDATE, ora 14.04: „Odată cu numirea mea în funcţie au început să fie implementate mai multe refome, inclusiv cea privitoare la controlul vamal. Serviciul Vamal a acordat tot suportul către Procuratură şi MAI, pentru desconspirarea tuturor elementelor acestor tranzacţii. Astfel de acţiuni vor continua. Suntem primii cointeresaţi în stoparea tranzacţiilor ilegale care prejudiciază bugetul de stat sau au loc prin abuz de serviciu“, a declarat directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi.
UPDATE, ora 13.56: 75 de poliţişti au fost implicaţi, ieri, în reţinerea celor şapte contrabandişti, precum şi percheziţiile de la Serviciul Vamal.
UPDATE, ora 13.35: Artur Sârcu, de la secţia de Control şi Crimă Organizată a Procuraturii a declarat astăzi faptul că toate cele 48 de tiruri aduceau tutunul fermentat din ţările CSI, iar în urma falsificării documentaţiei de provenienţă a mărfii, acestea plecau mai departe în România, cu „resturi de tutun“. „Am reţinut până acum patru vameşi şi trei persoane civile, de la diverse companii. O parte dintre moldovenii implicaţi în această schemă, pe care încă nu i-am reţinut, sunt deocamdată neidentificaţi. Restul se află în străinătate“, a mai precizat procurorul Sârcu.
Una dintre destinaţiile tirurilor a fost o fabrică clandestină de ţigări, din Bacău, care a fost percheziţionată de poliţiştii români în 2008. Acolo erau fabricate ţigări contrafăcute, cu timbre false din Republica Moldova şi Ucraina.
UPDATE, ora 13.29: Potrivit şefului Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Vitalie Briceag, în acţiunea de contrabandă cu tutun în urma căreia au fost reţinute ieri şapte persoane, printre care şi patru vameşi, sunt implicate peste 20 de persoane din Republica Moldova. Afacerea a funcţionat timp de patru ani, între 2007 şi 1 februarie 2011.
„48 de tiruri cu tutun fermentat au intrat în Republica Moldova, sub formă de import temporar, în Zona Antreprenoriatului Liberă. Acolo codul de produs era schimbat din «tutun fermentat» în «resturi de tutun» şi apoi marfa a fost trimisă în Uniunea Europeană“, a mai spus reprezentantul MAI. Potrivit lui Vitalie Briceag fiecare dintre cele 48 de tiruri transporta spre UE marfă în valoare de câte 50.000 de euro.
Fiecare dintre cele 48 de TIR-uri avea o valoare de import de circa 400.000 de lei. La export, valoarea TIR-ului cu resturi de tutun era de aproximativ 80.000 de lei. Astfel, venitul realizat de pe urma acestei scheme era de 50.000 de euro. În total, aşa-zisele resturi de tutun care au trecut prin vămile moldoveneşti le-au adus contrabandiştilor venituri de 2,4 milioane de euro.
UPDATE, ora 10.52: „Lucrătorii vamali anchetaţi de procurori au fost suspendaţi din funcţie. Toţi îşi desfăşurau activitatea la puncte vamale de pe raza municipiului Chişinău“, a declarat ofiţerul de presă al Serviciului Vamal, Alina Şargu.
Patru vameşi şi alte trei persoane au fost reţinute după ce ieri, procurorii au desfăşurat percheziţii la mai multe puncte de lucru ale Serviciului Vamal. Aceştia sunt anchetaţi într-un dosar penal cu privire la acţiuni de contrabandă în proporţii foarte mari.
„Nu excludem şi reţinerea altor persoane. Este vorba de perioada anilor 2007-2011, fiindcă este vorba de o cantitate foarte mare de ţigări, adică în jur la 50 de camioane“, a declarat procurorul Secţiei Control şi Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată, Artur Sârcu.
„Salariul unui vameş este de 3.000-3.500 de lei. Atunci când este pus în situaţia de a lua 50.000 de euro la un singur control, lucrătorul vamal e tentat să accepte. Mai ales când creşte doi sau trei copii. Trebuie să fie majorate salariile, atât cât e posibil“, a susţinut şi un fost şef de direcţie al Serviciului Vamal, Veaceslav Balacci.
În cursul zilei de ieri, procurorii au desfăşurat percheziţii la mai multe departamente ale Serviciului Vamal. Această acţiune survine la numai câteva săptămâni după ce procurorii Anticorupţie au făcut descinderi la FISC, Guvern şi la Moldtelecom.