Un beneficiar „PARE 1+1” a deschis un centru pentru copii
0Un centru educaţional privat pentru copii a fost inaugurat joi, 1 iunie, la Chişinău. Lansarea afacerii a fost susţinută financiar de stat prin programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1”. Din valoarea totală a investiţiei de peste un milion de lei, statul a contribuit cu 200 de mii de lei
Cea care a lansat afacerea, Tatiana Zincenco, spune că ideea i-a venit cu mult timp în urmă. Pentru a o face să devină realitate a avut nevoie de susţinerea financiară a părinţilor, care sunt plecaţi peste hotare, dar şi a soţului. „Datorită fiicei mele de 5 ani, care nu a mers la grădiniţă, am găsit de cuviinţă să fac un aşa proiect. Aici vor fi predate discipline începând de la limba română şi terminând cu coregrafia sau gimnastica, la cel mai înalt nivel, de către cei mai buni specialişti”, a spus Tatiana Zincenco.
Programele centrului sunt conforme curriculumului naţional. Înainte de a fi admis, copilul va fi testat de psihologii centrului, pentru a i se recomanda activităţile potrivite. Programul de bază, destinat copiilor de la trei la zece ani, se va desfăşura în prima parte a zilei. După masă se vor face activităţi suplimentare de bune maniere, artă a vorbirii, limbă engleză, coregrafie etc.
Frecventarea centrului de către copii îi va costa pe părinţi 250 de lei pe zi. Părinţii pot alege cursurile pe care le va urma copilul şi frecvenţa acestora, dar recomandarea specialiştilor este să se respecte un program stabilit.
Prezent la inaugurare, ministrul economiei Octavian Calmâc a spus că în Republica Moldova nu a mai văzut aşa centre. „Este o mare surpriză să văd centre europene la noi acasă. Pe de o parte, este un centru educaţional pentru copii, pe de altă parte, este o realizare de succes a unui program de-al nostru naţional „PARE 1+1”, acolo unde statul investeşte de rând cu iniţiativa privată”, a adăugat Octavian Calmâc.
Daniela Dascaliuc, şeful direcţiei finanţarea ÎMM-urilor ODIMM, spune că prin intermediul programului „PARE 1+1” au fost susţinute alte aproximativ 10 programe instructive. În total, numărul programelor „PARE 1+1” este de 960 de proiecte.