Transnistria, pământ rusesc? Companiile din stânga Nistrului sunt incluse într-un program naţional al Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk şi Dmitri Rogozin au semnat, în iulie, la Moscova, şapte memorandumuri de cooperare FOTO: president.gospmr.com
Evgheni Şevciuk şi Dmitri Rogozin au semnat, în iulie, la Moscova, şapte memorandumuri de cooperare FOTO: president.gospmr.com

Companiile producătoare de materie primă din Transnistria au fost incluse, de rând cu cele din Rusia, în programul naţional rusesc privind substituirea importurilor. Experţii califică acest gest ca pe un act îndreptat împotriva Republicii Moldova.

Deşi Transnistria nu este un teritoriu ce aparţine Federaţiei Ruse, producătorii din regiune au fost incluşi în programul lansat de Moscova, care se referă la înlocuirea importurilor şi dezvoltarea industriei produselor finite. Iniţiativa Rusiei vine în contextul impactului în creştere al sancţiunilor occidentale ca urmare a anexării Crimeei. Transnistria s-a regăsit în acest program în urma unui memorandum semnat anul trecut de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Companii transnistrene, incluse în cadrul unui program naţional rusesc

Responsabila de dezvoltarea economică din regiunea transnistreană, Alevtina Slincenko, a relatat recent, la un post de radio din Tiraspol, despre măsurile anticriză pe care au de gând să le implementeze aşa-zisele autorităţi pentru a ieşi din situaţia dezastruaosă în care se află cetăţenii din stânga Nistrului. Salvarea, în opinia Alevtinei Slincenko, este promisiunea Moscovei asumate în cadrul memorandumului încheiat dintre Şevciuk şi Rogozin şi care a fost discutată pe larg în cadrul unui forum economic organizat la Sankt-Petersburg. „Sancţiunile ruseşti nu se vor răsfrânge asupra companiilor din Transnistria. Vladimir Putin a afirmat că programul de substituire a importurilor nu are ca scop izolarea pieţei ruseşti, dar dezvoltarea industriei bunurilor finite, creşterea potenţialului intern al Federaţiei Ruse. Noi continuăm să lucrăm cu ministerele din Federaţia Rusă în această direcţie. Dacă apar anumite probleme între partenerii comerciali din Rusia şi Transnistria, acestea sunt soluţionate la nivel de ministere”, se menţionează în interviul acordat de Slincenko.

Aceasta a menţionat că, după modelul rusesc, în regiune este implementat un program prin care este protejat producătorul autohton. 

„Nu citesc memorandumurile semnate de Şevciuk”

Solicitat să comenteze înţelegerea între liderul de la Tiraspol şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, privind includerea companiilor transnistrene în programul naţional rusesc de substituire a importurilor, vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a declarat că nu citeşte memorandumurile semnate de Şevciuk. 

Expertul în drept internaţional, Vitalie Catană, susţine că, în primul rând, e important să vedem modul în care este reglementat şi terminologia pentru a stabili natura actului. „Din ceea ce avem, putem doar spune că este un gest neprietenesc faţă de Republica Moldova, fiindcă Rusia substituie relaţiile normale între state cu tot felul de tertipuri care, în mod evident, lezează interesele Republicii Moldova. Nu ne surprinde acest lucru. Vedem că şi în cazul altor companii se întâmplă la fel. Autorităţile ruseşti substituie relaţiile dintre state cu relaţii la nivel politic, cum ar fi discuţiile cu Dodon. Astfel, sunt încălcate principiile elementare ale dreptului internaţional”, a subliniat expertul. 

Gest neprietensc, îndreptat împotriva Republicii Moldova

Potrivit lui Victor Catană, autorităţile de la Chişinău sunt în dificultate, fiindcă orice reacţie ar fi calificată ca un gest împotriva propriilor companii. „Cunoaştem foarte bine care este contextul şi lucrul acesta îl putem anticipa uşor. Trebuie să avem o atitudine mai largă. Pe segmentul acesta va fi greu să reacţionăm altfel. Bine, la un moment dat am putea. Un registru al acestor probleme trebuie ţinut, inclusiv cum este cu acest memorandum şi, la un moment dat, va trebui invocat şi pus pe masa negocierilor. E limpede că este un gest împotriva Republicii Moldova, însă autorităţile noastre nu pot decât să ia act de el. Acest gest se înscrie într-un şir de astfel de gesturi de care e deja greu să ţii cont. Este importantă şi eficienţa reacţiei. Poate la un moment dat va veni acel moment când toate lucrurile astea contabilizate le vom pune pe masă şi le vom pune în ochii partenerilor ruşi”, a conchis expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite