Tot mai aproape de UE. Rep. Moldova a primit statutul de observator în cadrul Tratatului Comunității Transporturilor

0
Publicat:

Statutul de observator în cadrul Tratatului Comunității Transporturilor vine la pachet cu numeroase beneficii. Printre ele se numără dezvoltarea rețelei de transport la nivelul celei europene, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Andrei Spînu: Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană FOTO Arhivă
Andrei Spînu: Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană FOTO Arhivă

Republica Moldova, alături de Ucraina și Georgia, a primit statutul de observator în cadrul Tratatului Comunității Transporturilor. 

,,Odată cu obținerea acestui statut, țara noastră va fi ajutată în procesul de integrare în UE prin transpunerea legislației naționale, în domeniul transportului, la cea europeană. Vom prelua bunele practici, vom asigura compatibilitatea legislației astfel încât sectorul transportului feroviar, rutier, maritime și căile navigabile interioare, precum și dezvoltarea rețelei de transport să coincidă standardelor europene”, a afirmat oficialul.

Andrei Spînu mai susține că un rol important în acest proces l-a avut și reprezentantul României în Comisia Europeană, Adina Vălean, care deține funcția de comisar european pentru transporturi.

,,Cu această ocazie, am avut un mesaj, prin videoconferință, în cadrul reuniunii ministeriale a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor, de la Bruxelles. Am mulțumit bunei noastre prietene, Adina Ioana Vălean, Comisar European, pentru suport și deschidere. Moldova e Europa!”, a punctat Andrei Spînu. 

Act important pentru cele trei țări

Marți, Adina Vălean a anunţat că Executivul european şi statele membre ale Comunității Transporturilor vor semna o declaraţie pentru extinderea cooperării cu cele trei state. 

Este importantă această conferinţă ministerială pentru că, în urma acordării statutului de candidat (la aderarea la UE - n.r.) pentru Moldova şi Ucraina, dar şi statutului special Georgiei, concret dorim să includem aceste trei ţări în acest format de cooperare pentru politicile de transport. Nu putem din prima să le acordăm un statut de membri sau de observatori, pentru că nu permite statutul respectiv, dar astăzi vom adopta împreună cu membrii acestei comunităţi o declaraţie care se referă la o cooperare extinsă cu Moldova, Ucraina şi Georgia, cu prezența online sau fizică a reprezentanților celor trei țări”, a afirmat reprezentanta României în Comisia Europeană.

De altfel, un document extrem de important.   „De ce este important acest format? Este important pentru că în cadrul lui discutăm hărţile şi proiecţiile viitoare de infrastructură pentru ţările din vecinătate, şi acum şi pentru Ucraina, Moldova şi Georgia. De ce e important să discutăm hărţile şi să facă parte din acest tratat? Pentru că le permite în viitor (respectivelor state - n.r.) să acceseze fonduri europene în baza priorităţilor stabilite prin aceste hărţi şi a formatelor de cooperare", a conchis comisarul european pe Transporturi.

Comunitatea Transporturilor este o organizaţie internaţională în domeniul Mobilităţii şi Transportului, din care fac parte 33 de participanţi, adică toate ţările din UE şi cei şase parteneri regionali din Balcanii de Vest. Este vorba de Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Alt pas pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Anterior, Republica Moldova a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE. Lucru care oferă avantaje economice, între care creșterea volumului de export pe piața europeană. 

,,Republica Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite