Tiraspolul anunţă un act de bunăvoinţă. Va înceta urmărirea penală pe numele a zece reprezentanţi ai Chişinăului şi aşteaptă un răspuns similar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a avut marţi, 21 martie, la Moscova, o întrevedere cu vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin. În cadrul evenimentului, liderul separatist l-a anunţat pe oficialul rus că Tiraspolul intenţionează să facă un act de bunăvoinţă în raport cu Chişinăul şi să înceteze urmărirea penală pe numele a zece reprezentanţi ai Moldovei, printre care sunt şi poliţişti.

Krasnoselskii şi Rogozin au oferit o atenţie sporită situaţiei actuale create în jurul regiunii transnistrene, notează site-ul oficial al liderului de la Tiraspol.

Aşa-numitul preşedinte al Transnistriei a subliniat provocările şi riscurile ce ameninţă teritoriul din stânga Nistrului. În special s-a referit la intenţia Moldovei de a instala la Cuciurgan un punct vamal comun cu Ucraina, la frontiera cu regiunea transnistreană. Krasnoselskii s-a arătat îngrijorat de faptul că acest pas va duce la consecinţe negative pentru economia malului stâng al Nistrului. 

În acest context, Tiraspolul cere autorităţilor de la Chişinău să renunţe la această „decizie distructivă” şi speră că Rusia va pune în discuţii problema respectivă în cadrul negocierilor din formatul „5+2”.

Părţile au vorbit şi despre problema legată de dosarele penale pe care le iniţiază Chişinăul împotriva mai multor cetăţeni din regiunea transnistreană. Vadim Krasnoselskii s-a plâns că demnitarii moldoveni refuză să accepte un dialog pe acest subiect. Astfel, Tiraspolul ar fi decis să facă primul pas şi să înceteze urmărirea penală pe numele a zece cetăţeni din dreapa Nistrului, printre care ar fi şi poliţişti.

Totodată, Krasnoselskii a declarat că el aşeaptă ca şi Chişinăul să răspundă cu aceeaşi monedă la acţiunile Tiraspolului, sugerând că va aştepta încetarea urmăririi penale pe numele a zece reprezentanţi ai regiunii.

Liderul separatist a mai adăugat că pentru îmbunătăţirea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului, autorităţile transnistrene au facilitat la maxim regimul migraţional pentru cetăţenii malului drept şi au garantat funcţionarea şcolilor de limbă română în regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite