Ţigaretele şi narghileaua au acelaşi efect asupra poluării aerului în încăperi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Nu există nicio diferenţă faţă de calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează produse din tutun sau doar produse pe bază de plante pentru fumat cu ardere, cum ar fi narghileaua sau ţigările electronice. Aceasta au constatat experţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), care au monitorizat calitatea aerului în 25 de localuri de alimentaţie publică din Chişinău.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ghenadie Ţurcanu, expert al Centrului PAS, a spus că produsele din tutun, dar şi cele din plante pentru fumat cu ardere, inclusiv trabucurile şi narghilele, emit mari cantităţi de particule mici care sunt inhalate uşor şi pătrund adânc în plămâni. Aceste particule sau pulberi în suspensie PM 2,5 sunt un bun marker al poluării cu fumul de tutun şi cu fumul de produse din plante pentru fumat.

Potrivit lui Ghenadie Ţurcanu, niveluri periculoase de pulberi în suspensie PM 2,5, care depăşesc cifra de 251 mg/m3, au fost înregistrate atât în încăperile în care se fumează ţigarete şi narghilea (1197,97 mg/m3), doar ţigarete (635,76 mg/m3), cât şi în cele în care se fuma doar narghilea (305,56 mg/m3).

Expertul Centrului PAS a spus că cel mai jos nivel de concentraţie de pulberi în suspensie PM 2,5 – de 140,86 mg/m3 a fost înregistrat într-un local în care pe parcursul monitorizării au fumat doar două persoane. Dar şi în acest caz se atestă o poluare nesănătoasă, potrivit normelor Indexului de clasament al calităţii aerului, şi persoanele trebuie să reducă aflarea în astfel de încăperi.

În localul în care s-a fumat doar narghilea, nivelul de poluare a aerului a depăşit de 31 de ori obiectivul OMS privind calitatea aerului.

În concluzie, studiul relevă faptul că localurile de alimentaţie publică care încalcă legea şi admit fumatul în încăpere au niveluri înalte de poluare a aerului, iar angajaţii şi clienţii continuă să fie expuşi la efectele nocive ale fumatului pasiv în spaţiile publice închise.

Studiul a fost realizat în perioada orelor de vârf de activitate a localurilor. Calitatea aerului a fost măsurată cu un dispozitiv de monitorizare a particulelor denumit SidePak Aerosol Monitor, pe parcursul a mai mult de 30 minute, în localurile în care experţii au mers în calitate de clienţi.

Studiul a fost posibil graţie proiectului „Moldova fără fum de tutun” finanţat de „Campanian for Tobacco-Free Kids” şi „Bloomberg Philanthropies” şi implementat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite