Tentativă de protest la Tiraspol, oprită cu pumnii de KGB-işti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOEXPLICATIE: Sărăcia din stânga Nistrului se face tot
mai simţită. FOTO: Alexandru Tarlev
FOTOEXPLICATIE: Sărăcia din stânga Nistrului se face tot mai simţită. FOTO: Alexandru Tarlev

Aproximativ 20 de persoane de vârsta a treia au avut o tentativă de a protesta la Tiraspol. Aceştia au dorit să-şi manifeste nemulţumirea faţă de sărăcia din regiunea transnistreană. Acţiunea a eşuat, însă, deoarece grupul de protestatari ar fi fost bătut cu cruzime de KGB-işti.

Tatiana are 60 de ani. Ea lucrează vânzătoare în unul dintre buticurile din Tiraspol, unde vinde bulendre aduse din Ucraina şi Chişinău. Femeia şchiopătează vizibil şi şi-a pierdut parţial controlul asupra mâinii drepte. Acestea sunt consecinţele bătăii de care a avut parte pe 6 august în clădirea Sovietului Suprem din Tiraspol, scrie site-ul politua.su. Femeia mai are şi vânătăi pe picioare.

„Ne-au prins imediat”

Pe 6 august, femeia a însoţit-o pe mama sa de 79 de ani la un miting în faţa Sovietului Suprem din Tiraspol. La acel protest spontan au participat aproximativ 20 de persoane în vârstă, marea majoritate fiind femei care au venit în faţa „legislativului” transnistrean pentru a se face auziţi de către deputaţi. Motivul protestului organizat de pensionari este sărăcia în care s-au pomenit după reducerea a 30% din pensii. Cu toate acestea, mitingul nu a avut loc. „Pe noi ne-au prins imediat şi au început să ne bată”, explică femeia.

Tatiana locuieşte cu mama sa de 79 de ani şi cu nepoata de 14 ani. Fiica a decedat acum 8 ani de cancer. „Această boală se întâlneşte des la lucrătorii Combinatului de bumbac de la Tiraspol (Tirotex)”.

Două pensii şi un salariu

Tentativa de a organiza protestul a început spontan, fără o organizare minuţioasă. Tatiana locuieşte într-un bloc al foştilor munictori Tirotex, toată lumea se cunoaşte, pentru că au lucrat mulţi ani cot la cot. După ce Tirotexul s-a închis pe 1 aprilie 2015 majoritatea muncitorilor au început să subziste din contul pensiilor, în cazul în care familia respectivă avea un pesionar în casă. Unii au început să îndure foamea. Tatiana a spus că pur şi simplu a avut noroc că şi-a găsit postul de vânzătoare. Deci, familia sa trăieşte din contul a două pensii şi un salariu. În alte apartamente, situaţia este mult mai grea. Oamenii din acel bloc au decis astfel să meargă împreună în faţa Sovietului Suprem pentru a vorbi cu deputaţii. Ei sperau că vor fi auziţi.

Discuţiile din faţa blocului

Sursa citată mai scrie că, în seara zilei de 4 august, mama Tatianei încerca „să o aducă cu picioarele pe pâmănt pe una dintre femei explicându-i că puterea poate face cu ei tot ce îi trăsneşte prin cap, că acest marş nu se va încheia cu bine, că oamenii ajung la închisoare pentru cel mai neînsemnat protest”. „Ginerele unei prietene a participat la un miting neautorizat în luna martie şi se află în izolator de atunci, aşteaptă judecata... Au găsit droguri la el, deşi nu consuma aşa ceva. Bătrânii însă au avut discuţii înflăcărate pe banca din faţa blocului şi şi-au închipuit că cineva va ieşi la ei şi le va asculta nemulţumirile. Când am văzut că nu cedează, am zis că voi merge şi eu cu ea. Nu am crezut că ei vor intra peste noi aşa de dur, am crezut că pur şi simplu ne vor alunga”, spune bătrâna. 

A doua zi, cei 20 de pensionari au stabilit cu exactitate ora plecării spre centrul oraşului Tiraspol.

Torţionarii din Sovietul Suprem 

Pe 6 august, la protestul spontan s-au adunat puţin peste 20 de persoane, unii dintre ei fiind însoţitori. Printre aceştia se afla şi o tânără de 25 de ani. Imediat ce protestatarii se îndreptau spre Sovietul Suprem din clădire au ieşit doi bărbaţi în civil şi au grăbit pasul spre ei. Apropiindu-se, aceştia i-au bombardat cu întrebări: cine sunt, de unde au venit şi pentru ce. Bătrânii au strigat în cor că se duc să protesteze, că nu au ce mânca. În acel moment, unul dintre cei doi civili a chemat întăriri. Când bătrânii au ajuns lângă intrare au ieşit aproximativ zece bărbaţi, după care evenimentele au evoluat foarte repede. Nimeni din gardieni nici n-ar fi încercat să iniţieze un dialog.

Bărbaţii i-ar fi luat la bătaie pe protestatari fără vreo avertizare. Din toţi paricipanţii la miting doar trei erau bărbaţi, majoritatea fiind femei în vârstă. „Ei au vrut să ne bage cât mai rapid în clădire, de aceea ne loveau. Ne-au mânat prin hol în curtea din spate ca pe o cireadă tot aplicând loviturile. Gardienii nu scoteau nici o vorbă, ne băteau şi ne împingeau înainte. A fost o experienţă oribilă, bătrânele au început să strige. Cei care cădeau din picioare erau loviţi şi ei”.

Discuţia cu KGB-iştii

Bătaia a continuat în curte. Acolo, ar fi fost folosite şi bâtele împotriva celor care cădeau. Majoritatea torţionarilor au fost oameni în civil, spun femeile. Unul dintre torţionari ar fi ordonat ca bătrânii să fie duşi înapoi în clădire pentru ca nimeni să nu vadă scena prin gardul de gratii. „Fata de 25 de ani avea faţa murdară de sânge şi îi lipseau câţiva dinţi”, afirmă Tatiana.

Peste jumătate de oră, în oficiul în care au fost împinşi bătrânii ar fi fost aduse scaune pentru toţi. Apoi, aceştia erau conduşi pe rând la toaletă.

Tatiana, mama sa şi încă două femei ar fi fost transportate în clădirea KGB cu cătuşile, mai scrie sursa. Acolo ar fi fost repartizate în cabinete. KGB-iştii ameninţau cu închisoarea, cu judecata, întrebând cine este organizatorul şi câţi bani a plătit. Se rosteau nume de familii. Pe Tatiana au întrebat-o dacă vizitează des Ucraina sau Moldova şi când a fost ultima dată acolo. „Eu şi mama avem nume ucrainesc, de aceea ne întrebau dacă avem vreo legătură cu Sectorul de Dreapta”, îşi aminteşte femeia.

KGB-ul din Transnistria a negat faptul agresării bătrânilor care au organizat un protest la Sovietul Suprem şi au catalogat această informaţie drept o dezinformare ce are scopul să destabilizeze situaţia din regiune.  

Sectorul de Dreapta, organizatorul „depistat” de KGB

KGB-iştilor li se părea fantastică ideea că protestul a fost spontan, de aceea veneau cu cele mai improbabile versiuni. Apoi, ar fi început ameninţările. „Ne-au spus că dacă mai ieşim o dată la protest sau dacă vom povesti cuiva despre cele întâmplate, ne vor duce în pădure unde vor împuşca şi îngropa. Au spus că au dreptul să tragă în protestatari şi că au avut dreptul să tragă şi de data aceasta. În Transnistria nu va fi Maidan - să le transmiteţi asta celor din Sectorul de Dreapta”, povesteşte femeia din stânga Nistrului.

Conversaţia a durat aproximativ două ore şi jumătate. Înainte de a fi eliberată, Tatiana ar fi fost condusă într-un cabinet unde ar fi fost fotografiată şi i s-ar fi luat aprentele digitale. Peste patru zile, apartamentul Tatianei a fost vizitat de către KGB-işti în civil şi poliţistul de sector căruia i-ar fi fost ruşine de ceea ce se întâmplase. Dar ameninţările au continuat, spune femeia. Cu toate acestea, mass media a aflat despre incident peste două zile.

„Eu nu pot să tac. Singură v-am găsit şi îmi asum riscurile. Dacă mă vor găsi, nu au decât să mă ucidă. Nu mai pot să tac. Îmi este milă doar de nepoţică”.   Tatiana, 60 de ani, pentru politua.su.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite