Strada şi spaţiul public, locurile unde moldovenii sunt torturaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 10 cazuri de tortură, victimele au fost persoane minore. FOTO Arhivă
În 10 cazuri de tortură, victimele au fost persoane minore. FOTO Arhivă

De la începutul anului, 319 persoane au depus plângeri la Procuratură susţinând că au fost victimele torturii. În majoritatea cazurilor, victimele sunt persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale. Potrivit datelor statistice furnizate de Procuratura Generală, cele mai multe cazuri de violenţă şi tortură au avut loc în stradă şi în spaţiile publice.

În rezultatul examinării sesizărilor, procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 53 cazuri, în comparaţie cu perioada analogică a anului trecut, când au fost iniţiate 56 de dosare. În 10 cazuri de tortură s-a constatat că victime au fost persoanele minore. 

Potrivit studiului efectuat de procurori, în stradă sau în alte locuri publice s-au înregistrat 141 cazuri de tortură,  în incinta inspectoratelor de poliţie – 60 de cazuri; în instituţiile penitenciare – 33 de cazuri; în sectoarele şi posturile de poliţie – 24 de cazuri; la domiciliul victimei – 33 de cazuri; pe teritoriul unităţilor militare – 16 cazuri; în instituţiile de învăţământ – 2 cazuri şi în instituţiile psihiatrice – 2 cazuri. 

Cel mai des reclamanţii au evocat că au fost supuşi torturii sau altor forme de maltratări pentru dobândirea prin metode ilegale a probelor, informaţiilor sau mărturiilor, utilizarea excesivă a forţei în momentul reţinerii persoanei, exteriorizarea sentimentului de superioritate faţă de victime.

Examinând sesizările petiţionarilor, procurorii au constatat că cel mai des victimele au fost abuzate fizic şi psihologic şi li s-au aplicat lovituri cu diferite obiecte. Totodată, procurorii au constatat că, cel mai mare număr al adresărilor - 207 sau 64,9% din totalul celor 319 din cazuri, victimele au suportat dureri fizice sau suferinţe psihice, fără a avea leziuni vizibile pe corp. 

Cei care au comis actele de tortură sunt în mare parte poliţişti, ofiţeri de investigaţii,carabinieri, colaboratori ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), procurori şi chiar lucrători medicali. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite