Ştefan Gligor: Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, dar clasa politică nu e gata de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juristul Ştefan Gligor are convingerea că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc. La fel, societatea vrea anticipate. Problema constă însă, în faptul că nu e gata de ele clasa politică. „Acesta este băţul cu două capete”. Totodată spune el, dacă anticipatele vor avea loc rapid, s-ar putea ca rezultatele să nu fie cele scontate, întrucât dreapta e slăbită, iar stânga dispune de resurse administrative şi nu doar, mult mai mari.

Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică: „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi, posibilităţi, interese”, organizată de Agenţia de presă IPN.

În opinia lui Ştefan Gligor, situaţia creată este destul de dificilă, dar e nevoie de un nou Parlament, „unul integru”. „Asta ar înseamnă anticipate şi cred că această procedură a fost declanşată astăzi prin demisia Guvernului. De rezultatele acestor anticipate depinde evoluţia ulterioară şi succesul Moldovei ca stat şi societate. În aceste condiţii noi, trebuie să generăm o ofertă suficientă pentru a obţine cel puţin 55 de mandate care să fie ocupate de oameni integri. Asta va fi destul de dificil de făcut, dar, dacă lucrurile se fac corect şi mobilizarea va fi exemplară, atunci acest lucru este posibil”, a spus el.

În contextul unor eventuale anticipate, juristul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de starea dreptei politice, „pentru că Platforma DA a atacat-o pe Maia Sandu în campania prezidenţială şi asta a discreditat partidul lui Andrei Năstase, mult, în ochii alegătorilor. În aceste condiţii, miza de a bate în sistemul corupt revine PAS-ului care este slăbit din cauza plecării Maiei Sandu. Lipsa ei trebuie substituită cu o persoană vizibilă pe care acum nu o văd în PAS”. Totodată, spune el, Partidul Socialiştilor dispune de resurse foarte mari şi va face o campanie populistă, având structuri în teritoriu. Partidul Şor, prin reţeaua de magazine sociale şi farmacii are şanse să treacă în Parlament. Pe centru rămâne Renato Usatîi care, la fel, poate intra în Parlament. Totuşi, Ştefan Gligor, nu poate să spună dacă asta e suficient pentru a crea o majoritate parlamentară.

În altă ordine de idei, Ştefan Gligor a relatat că, în hotărârea Curţii Constituţionale din august 2020 se spune foarte clar că e nevoie de constituirea unei majorităţi parlamentare absolute pentru înaintarea unui candidat la funcţia de premier. „De asta Ion Chicu şi-a dat demisia şi s-a mers în direcţia asta care va duce la anticipate. Igor Dodon, în acest context, nu va risca, probabil, să oficializeze o coaliţie cu Partidul Şor, pentru că o coaliţie cu Şor înseamnă terminarea Partidului Socialiştilor şi un risc pentru serviciile speciale din Federaţia Rusă care-l coordonează pe Igor Dodon. În cazul acesta, ratingul PSRM va scădea şi va trebui să fie crescut un nou proiect în următorii doi ani. Acest lucru e dificil, în contextul în care, Ion Ceban, miza lor ca perspectivă de viitor este abia la început de mandat şi nu e clar cum se va descurca. Atunci ei merg la anticipate, pentru a mai salva cea mai rămas. Au adoptat un pachet de legi populist, 100% cu caracter electoral şi se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”, a spus el. Potrivit lui Ştefan Gligor, sarcina socialiştilor este să le desfăşoare atât de repede, încât dreapta să nu reuşească să se organizeze, care astăzi este într-o stare nu din cele mai bune.

Juristul crede că societatea deja contribuie la declanşarea alegerilor anticipate prin protestele organizate şi prin manifestarea nemulţumirii generale, „provocate de neprofesionalismul şi populismul Guvernului Chicu”.

Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi, posibilităţi, interese”, este ediţia a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite