Statele din Uniunea Vamală ameninţă cu impunerea unor taxe speciale la exportul de zahăr din Republica Moldova
0Uniunea Vamală (UV) Rusia-Belarus-Kazahstan ar putea institui o taxă specială la zahărul moldovenesc, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din această uniune. Motivul ar fi faptul că autorităţile de la Chişinău nu combat eficient contrabanda cu zahăr din Ucraina. Ministrul moldovean al Agriculturii afirmă că temerile sunt exagerate.
Despre riscul introducerii acestei taxe se menţionează în scrisoarea directorului executiv al Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din ţările-membre ale UV, adresată conducerii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM).
Drept pretext pentru instituirea taxei de salvgardare la zahărul moldovenesc este contrabanda la scară largă cu zahăr ucrainean pe piaţa moldovenească.
„În prezent, întreprinderile moldoveneşti exportă zahăr în ţările Uniunii Vamale în regim de liber schimb. Astfel, datele Serviciului Vamal al Federaţiei Ruse arată că în lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013, 1.600 de tone de zahăr din Moldova au fost livrate în Rusia. Totodată, se ştie că volumul de producţie al zahărului moldovenesc în 2012 nu acoperă necesarul pieţei interne pentru anul de marketing 2012-2013. În plus şi preţurile la zahăr în Republica Moldova sunt mai mari decât în ţările din Uniunea Vamală. În aceste condiţii, exporturile de zahăr din Moldova către UV sunt posibile numai în cazul în care pe piaţa internă zahărul de fabricaţie autohtonă este înlocuit cu cel de contrabandă, introdus ilegal din Ucraina“, se menţionează în adresarea semnată de Andrei Bodin, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din Uniunea Vamală.
Zahărul ucrainean de contrabandă loveşte în industria locală
Potrivit documentului, până la începutul anului 2013, în Ucraina s-a acumulat un stoc de zahăr de aproape un milion de tone. Din acest motiv, preţurile pe piaţa internă a Ucrainei sunt la un nivel minim din ultimii cinci ani - de 500 de dolari pentru o tonă (fără TVA). Preţurile mici creează premise pentru livrările de zahăr ilegale nu doar în Republica Moldova, dar şi în ţările din UV, în condiţiile în care preţurile pe teritoriul acestora erau cu mult mai mari şi constituiau, în primul trimestrul al anului 2013, 630-650 de dolari pentru o tonă (fără TVA)“.
În scrisoarea sa, Andrei Bodin susţine că „intrarea zahărului ucrainean la preţuri de dumping în Republica Moldova, fără achitarea taxelor, duce la scăderea competitivităţii producţiei de sfeclă şi zahăr nu numai în Moldova, dar şi în ţările UV, la reducerea suprafeţelor semănate cu sfeclă, la pierderi financiare pentru producătorii agricoli şi fabricile de zahăr din Republica Moldova şi ţările UV“.
„Lipsă de control pe teritoriul transnistrean“
Consiliul Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din ţările-membre ale UV, constată că situaţia este o urmare a „lipsei unui control adecvat pe teritoriile de la frontiera cu Ucraina, dar şi pe teritoriul Transnistriei“. Consiliul Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din ţările-membre ale UV a solicitat UPZM “să ceară Guvernului Republicii Moldova asigurarea controlului intrărilor de zahăr din Ucraina, inclusiv tranzitul acestuia prin Transnistria“.
În caz contrar, Asociaţia Producătorilor de Zahăr din ţările-membre ale UV „va fi nevoită să solicite Comisiei Economice Euro-Asiatice instituirea, până la sfârşitul anului 2013, a unor măsuri de salvgardare speciale în vederea neadmiterii accesului zahărului provenind din Moldova, ca formă ascunsă de tranzit de zahăr ucrainean, în ţările UV, măsuri ce s-au mai aplicat între ţările noastre în comerţul cu zahăr în anii 2002-2005“.
Comerţul ilicit aduce prejudicii de milioane
Gheorghe Magdil, directorul companiei Magt-Vest, a declarat pentru „Adevărul“ că impunerea unor restricţii la exportul de zahăr moldovenesc pe piaţa din Rusia ar putea avea efecte destul de grave pentru industria moldovenească. „Contrabanda cu zahăr nu a afectat doar statele din Uniunea Vamală, ci loveşte şi în noi. Din cauza comerţului ilicit, nu putem să ne vindem producţia şi înregistrăm pierderi semnificative. Dacă vom pierde şi una dintre pieţele principale de desfacere, apoi impactul va fi şi mai mare“, a afirmat managerul.
Ministrul Agriculturii: nu ne ameninţă nicio taxă
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, susţine însă că nu există riscul să fie introdusă vreo taxă specială de către Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. „Se exagerează puţin aici. Într-adevăr, există problema contrabandei cu zahăr din Ucraina şi facem tot posibilul pentru a o combate, dar nu depinde totul de Ministerul Agriculturii“, a declarat oficialul.