Serviciul de migraţie rus nu comentează decizii cu caracter politic. Moldovenii în continuare sunt expulzaţi din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon s-a lăudat de mai multe ori că a avut un acord cu Constantin Romodanovski privind anumite înlesniri pentru migranţii din Republica Moldova. FOTO: Adevărul
Igor Dodon s-a lăudat de mai multe ori că a avut un acord cu Constantin Romodanovski privind anumite înlesniri pentru migranţii din Republica Moldova. FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Serviciului Federal de Migraţie nu comentează declaraţiile politice făcute de Igor Dodon. Acesta este mesajul reprezentanţilor Serviciului Federal de Migraţie făcut în cadrul conferinţei video la care, pe lângă Republica Moldova, au mai participat şi reprezentanţi din Armenia, Belarus, Tajikistan, Uzbekistan, Kazahstan.

„Noi nu comentăm anumite decizii cu caracter politic.Nimeni dintre noi nu are dreptul să comenteze ce a spus un cetăţean al altui stat (Igor Dodon), mai ales dacă e reprezentant al unui partid. La întâlnirea politicianului vostru cu Romodanovski s-a discutat problemele actuale ale migranţilor. Vedeţi pe site-ul nostru. Avem un concept privind crearea unui centru de pregătire migraţionale, un asemenea dialog se duce cu republica Moldova.”  

Reprezentanţii Republicii Moldova au întrebat de ce tot mai mulţi cetăţeni moldoveni sunt expulzaţi din Federaţia Rusă. „Noi, în Republica Moldova vedem că tot mai mulţi cetetăţeni de-ai noştri sunt alungaţi din Rusia. Există o statistică a cauzelor expulzărilor?”. „Cauzele expulzării sunt prevăzute în legislaţia Federaţia Rusă. Statistica este pe site, vedeţi link-urile către numărul de cetăţeni ai statelor care au fost”, a fost răspunsul celor de la Serviciul Federal de Migraţie. 

Igor Dodon s-a lăudat de mai multe ori că a avut un acord cu Constantin Romodanovski privind anumite înlesniri pentru migranţii din Republica Moldova.  

În cadrul conferinţei s-a mai vorbit despre faptul că migranţii care merg să muncească în Federaţia Rusă sunt scutiţi de testul la limba rusă dacă deţin acte de studii obţinute în spaţiul sovietic până în anul 1991. Obligatorii rămân însă testele la istoria şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse. Precizările în cauză au fost făcute vineri, 13 februarie, în cadrul unei conferinţe video cu participarea reprezentanţilor Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse, transmite IPN.

Boris Vorobiov, reprezentantul serviciului federal, a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2015, în Federaţia Rusă migranţii sunt obligaţi să susţină un examen care cuprinde 3 componente – limba rusă, istoria şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse. Costul examenului este de 4900 de ruble. În cazul în care migrantul deţine un act de studii obţinut în spaţiul sovietic până în anul 1991 sau are un certificat de studii obţinut în Federaţia Rusă, prima componentă se exclude, iar migrantului urmează a-i fi restituită suma de 1900 de ruble.

Solicitaţi să comenteze cauzele pentru care la tot mai mulţi moldoveni li se aplică interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, reprezentanţii Serviciului Federal de Migraţie au declarat că toate deciziile sunt luate în conformitate cu legislaţia, iar motivaţia este diferită de la caz la caz.  Cu regularitate au loc întrevederi cu colegii din Republica Moldova, în cadrul cărora este abordată şi problema dată.

Conferinţa video a fost organizată cu sprijinul Proiectului Băncii Mondiale MIRPAL.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite