Secretariatul Parlamentului ar fi refuzat să înregistreze câteva iniţiative legislative ale Blocului ACUM, menite să contribuie la „dezoligarhizarea statului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Blocului electoral ACUM Sergiu Litvinenco susţine că a încercat vineri, 22 martie, să înregistreze la Secretariatul Parlamentului „o parte din pachetul antioligarhic - două proiecte de legi şi cinci proiecte de hotărâri ale Parlamentului”, însă iniţiativele legislative nu au fost înregistrate.

„Culmea tupeului - şefa Direcţiei generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca iniţiative legislative. Nu contează prevederile Constituţiei - art.73 - care spun că deputaţii au drept de iniţiativă legislativă. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului - art.48 alin.(2) - care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative se înregistrează la Direcţia documentare parlamentară a Secretariatului Parlamentului. A refuzat şi gata”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, refuzul a respectiv a fost justificat de către responsabilii din Secretariat prin faptul că nu există o conducere a Parlamentului.

„Respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte. De parcă ar exista vreo prevedere legală care ar condiţiona înregistrarea iniţiativelor legislative de alegerea sau nealegerea preşedintelui Parlamentului”, a spus deputatul.

Parlamentarul a adus şi două exemple prin care încearcă să demonstreze că, anterior, deşi nu exista o conducere a Parlamentului, totuşi, înregistrarea iniţiativelor a fost admisă.

„După alegerile din 30.11.2014, Preşedintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) şi desemnarea Preşedintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeaşi Direcţie generală documentare parlamentară a inregistrat 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat şi în 2010 - speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcţia generală documentare parlamentară a inregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului”, a mai subliniat Litvinenco.

Amintim că pachetul de legi şi acte legislative „pentru dezoligarhizarea statului”, propus de Blocul ACUM, include:

1.      Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.

2.      Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

            - Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie.

            - Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate.

            - Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

            - Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie.

            - Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

            - Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate.

            - Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

3.      Anularea sistemului electoral mixt.

4.      Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

-     Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

-     Consecinţele implementării legii privind amnisitia capitalului;

-     Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite