Schimbările climatice, un subiect controversat în Republica Moldova
0Schimbările climatice reprezintă o preocupare serioasă care presupun întreprinderea unor acţiuni concrete la nivel internaţional. Statele lumii s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a reduce efectele încălzirii globale.
O conferinţă privind schimbările de climă a avut loc la Paris, Franţa, unde au participat 196 de ţări din toată lumea, inclusiv Republica Moldova. Printre cele mai mari ţări ce poluează atmosfera sunt SUA, China şi India, care vor semna oficial un acord al schimbărilor climaterice la data de 22 aprilie 2016, de Ziua Pământului, la New Yorg. Documentul va intra în vigoare în anul 2020, după ce va fi ratificat de către cel puţin 55 de ţări reprezentând cel puţin 55 % din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
Poliţa de sănătate a planetei pământ
Potrivit coordonatoarei ONU în Republica Moldova, Dafina Gercheva, acest acord este un triumf al diplomaţiei internaţionale. „Daunele schimbărilor climaterice sunt ireversibile, deoarece gheţarii după topire nu mai pot fi îngheţaţi, flora şi fauna care au fost eliminate nu mai pot fi readuse şi oraşele inundate nu pot fi reconstruite. Este poliţa de sănătate al planetei pământ. Domeniile critice ce urmează a fi dezvoltate sunt reducerea emisiilor de gaze în atmosferă, adaptarea şi consolidarea ţărilor de a face faţă acestor schimbări, ducerea evidenţei schimbărilor ce vor avea loc, pierderile suferite de creşterea temperaturilor şi cum îşi revin după toate acestea”, a spus Gercheva.
Emisia de gaze cu efect de seră din agricultură este în creştere
Republica Moldova nu este o ţară cu o emisie mare de gaze ce poluează atmosfera, dar avem câteva surse ce populează aerul. Circa 60 % dintre emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate de energia termică, electrică şi mijloacele de transport. Pe locul al doilea, cu 10-12 % se clasează agricultura care este în creştere. Industria ţării noastre produce aproximativ 10 % din emisiile de gaze, iar deşeurile acoperă în mediu 8-10 %.
Împădurirea Moldovei ar soluţiona problema poluării
Ministrul Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu, a menţionat că ţara noastră şi-a expus angajamentele ce urmează a fi implementate. „Republica Moldova are de îndeplinit două obiective de reducerea necondiţionată şi condiţionată a emisiilor de gaze. Primul se referă la reducerile emisiei prin intermediul politicilor planificate, astfel, asigurând o reducere cu 64-67 % faţă de anul 1990. Angajamentul ar putea fi sporit în mod condiţionat până la 78 %, comparativ cu 1990, dar avem nevoie de un suport financiar din partea organizaţiilor internaţionale. Suportul necesar fiind estimat la 1,3 miliarde dolari pentru perioada anilor 2016-2020 şi de 3,7 miliarde dolari pentru anii 2016-2030 pentru reducerea necondiţionată. Pentru reducerea condiţionată, ceee ce înseamnă o reducere mai mare de gaze, avem nevoie de 4 miliarde de dolari în anii 2016-2020 şi de circa 8,6 miliarde dolari în perioada 2016-2030”, precizeză ministrul.
Valeriu Munteanu spune că este necesar de a creşte suprafaţa pădurilor, diversificarea surselor de energie, inclusiv energia verde. Una dintre cele mai mari probleme sunt gunoiştele neautorizate. În Republica Moldova sunt autoritzate doar două gunoişte, cea de la Bălţi şi din satul Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, care împreună emană 8-10 % de gaze cu efect de seră.