FOTO Traseu turistic-culinar şi produse cu Indicaţie Geografică Protejată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călăraşi, a deschis trasee turistice culinare pentru biciclişti şi amatorii de turism rural, care combină gastronomia, tradiţiile, natura şi cultura.

Traseele „Rute Culinare în Călăraşi” au scopul de a promova produsele alimentare autentice din codrii Călăraşului. Acestea combină poteci prin arii naturale protejate, câmpuri, livezi, izvoare, drumuri locale care vă vor duce către numeroase obiective turistice din zonă.

Rute culinare în Călăraşi

Traseele turistice pornesc de la „Casa Părintească” din comuna Hârjauca, satul Palanca, de unde turiştii îşi pot închiria o bicicletă şi tot echipamentul necesar (căşti, vestă reflectorizantă, ustensile pentru siguranţă). Cele două trasee sunt marcate cu indicatoare de direcţie şi informare pe o distanţă de 37,74 kilometri şi, respectiv, 38,48 kilometri, de nivel mediu şi avansat. La dispoziţia turiştilor este pusă o aplicaţie mobilă gratuită care îi va ghida prin traseul ales - pe site-ul www.codrute.org găsiţi harta detaliată şi informaţii despre atracţiile locale de pe drum. Aplicaţia mobilă funcţionează în regim offline, doar trebuie descărcată pe telefon sau tabletă. 

caise

Caise din aluat dulce umplute cu lapte condensat. Specialitate moldovenească. 

Printre itinerariile turistice sunt incluse biserica de lemn Acoperământul Maicii Domnului, monument de arhitectură naţională din sec. al XVII-lea, muzeul „Casa Olarului” din satul Hogineşti, „Casa Mierii” din satul Răciula, Fântâna Tinereţii, Mănăstirea Frumoasa, Mănăstirea Răciula, Mănăstirea Hârjauca, Mănăstirea Hârbovăţ, lacul Dereneu, pensiunea F`Estival şi staţiunea balneoclimaterică „Codru”. De asemenea, sunt promovaţi gospodarii din sate care cultivă legume şi fructe sau produc diverse conserve tradiţionale, cât şi companiile producătoare de produse alimentare.

Certificat de Indicaţie Geografică Protejată

Rutele culinare fac parte din proiectul „Rute culinare în Republica Moldova – înregistrarea şi promovarea produselor culinare tradiţionale din raionul Călăraşi”, care are ca scop dezvoltarea zonei rurale Călăraşi, prin înregistrarea şi promovarea produselor locale şi a potenţialului turistic regional. În cadrul proiectului, două produse alimentare din Republica Moldova vor fi propuse spre înregistrare ca indicaţii geografice protejate. Este vorba de „dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi” şi de „rachiul de caise de Nimoreni”, produse care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi pot reprezenta gastronomia specifică zonei de centru a Moldovei. Producătorii care au certificarea Indicaţie Geografică Protejată îşi vor putea extinde aria de comercializare, oferind vizibilitate produselor moldoveneşti pe piaţa externă.

image

 

Covorul în bumbi, tradiţie şi terapie

Muzeul tradiţiilor şi obiceiurilor de la ţară „Casa Părintească” oferă vizitatorilor bucate sănătoase preparate după reţetele străbunicilor, ateliere de artizanat, port popular şi broderie. Elementul unicat al muzeului este covorul în bumbi, tehnologia căruia a fost terminată în sec. al XIX-lea. Tot aici, Tatiana Popa, fondatoarea muzeului „Casa Părintească”, a revitalizat tehnologia ţesutului covorului în bumbi care nu se mai practică nicăieri. Covorul în bumbi este pentru masaj la coloana vertebrală, picioare şi mângăierea tălpilor. Nu este un covor decorativ, aşa cum se obişnuieşte la moldoveni.

Meşterul popular Tatiana Popa a deschis muzeul „Casa Părintească” în locuinţa pe care a recuperat-o conform legii represaliilor. „A fost casa buneilor mei. Aici s-a născut măicuţa mea în anul 1912 şi eu m-am născut aici. În anul 2000, am recuperat casa măicuţei şi din banii mei am restaurat-o. Casa era în ruine, parţial fără acoperiş. Noi lucrăm de trei ori pe săptămână cu copiii şi femeile din sat, le încadrăm în câmpul muncii. Renaştem cămăşile noastre tradiţionale din zona de centru. Unicatul cu care noi ne mândrim este covorul în bumbi cunoscut în toată Europa. Creatoare de modă, Isabell de Hillerin din Berlin, Germania, a folosit elemente din covorul nostru în vestimentaţia modernă”, ne spune Tatiana Popa, mândră de meşteriţele din sat.

image

Reţete strămoşeşti

În cadrul traseului turistic, vizitatorii vor avea posibilitatea să guste din bucatele tradiţionale specifice zonei, cum ar fi prăjitura pe bază de făină de porumb, Zebrina, Cartoflence (plăcinte ţărăneşti din făină şi piure de cartofi), Griliaj Ţărănesc (miez de nuci şi zahăr topit), Oaspeţii la prag (trei ouă, un pahar de zahăr, un pahar de făină, unt şi mere), Piersici din aluat umplute cu lapte condensat, plăcinte moldoveneşti, ardei umpluţi cu brânză şi ou la cuptor, socata din flori de soc şi mentă etc. 

image

Griliaj ţărănesc din miez de nuci şi zahăr topit. 

Proiectul „Rute culinare în Republica Moldova – înregistrarea şi promovarea produselor culinare tradiţionale din raionul Călăraşi” este implementat de Fundaţia de Dezvoltare a Politicilor din Polonia, Mişcarea Ecologică din Republica Moldova şi Casa Părintească şi este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului Polish Aid.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite