Scandalul „Franzeluţa“ coace scumpirea pâinii în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doar unul dintre efectele negative ale conflictului izbucnit la cea mai mare întreprindere de panificaţie, susţin specialiştii. Autorităţile spun că situaţia este gravă şi recunosc că au amânat rezolvarea acesteia timp de câteva luni, pentru a nu crea panică în rândul populaţiei.

Tot ce se întâmplă în jurul întreprinderii „Franzeluţa" nu are nicio legătură cu politica, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
„La mijloc sunt doar probleme economice, care necesită o soluţionare urgentă. Este vorba de securitatea alimentară a ţării, de care sunt direct responsabil", a declarat ministrul.

Acuzaţii şi îngrijorări

Bumacov susţine că despre situaţia gravă de la „Franzeluţa" se ştia de mult timp. „N-am vrut să creăm panică în rândul populaţiei. Mai ales în lunile martie-mai, când doar un mic semnal negativ ar fi putut duce la aparţia unei situaţiei necontrolate", a spus ministrul. În acelaşi timp, Vasile Bumacov l-a acuzat pe Eugeniu Baleca, directorul „Franzeluţa", că ar fi pus la cale falimentarea întreprinderii. „Eu nu am avut probleme cu acest director, până când Consiliul de Administraţie a declarat că nu poate obţine niciun raport privind situaţia de la combinat. Mai mult, nu am putut afla nici care este starea financiară a întreprinderii", a precizat ministrul.
Potrivit lui Bumacov, există suspiciuni că unele contracte de procurare a făinii au fost încheiate prin firme off-shore, iar banii merg în altă parte. „Chiar în raportul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei se arată că 24 de milioane de lei au dispărut", a menţionat ministrul, care a precizat că „Franzeluţa" nu mai cumpără de câţiva ani făină sau grâu de producţie autohtonă.
Eugeniu Baleca, directorul „Franzeluţa", respinge acuzaţiile, calificându-le drept „minciuni". „Doar 30% din făina folosită de noi este de import, restul procurăm pe loc. Cât despre securitatea alimentară, apoi în condiţiile în care peste tot în lume cresc preţurile la alimente, Moldova nu poate fi o excepţie", spune Eugeniu Baleca.

Scumpirea este inevitabilă

Mai mult, el afirmă că la ora actuală pe piaţă nu există oferte de făină sau grâu de producţie locală de calitate acceptabilă şi la preţuri accesibile, iar toţi producătorii de pâine şi produse de panificaţie sunt nevoiţi să facă import. „Dacă anul trecut preţul făinii era de 2,6 lei kilogramul, acum este de 5,25 de lei. În aceste condiţii, cum poate fi o întreprindere profitabilă, fără a ajusta preţurile la costurile reale?", întreabă directorul „Franzeluţa".
„De fapt, asistăm la o situaţie anormală când în restul ţării preţul pâinii s-a majorat de câteva ori şi reflectă în mare parte costurile reale, iar la Chişinău, unde veniturile populaţiei sunt mai mari, preţurile sunt ţinute artificial în frâu de către stat", constată Viorel Chivriga, expert la IDIS Viitorul.

E nevoie de modernizare

„Dacă acest conflict va continua, el va da un semnal negativ consumatorilor, care vor înţelege că este foarte posibilă o scumpire a pâinii şi a produselor de panificaţie. Totodată, scandalul creează o imagine negativă în exterior, ceea ce nu este în folosul nici a întreprinderii, nici a statului şi doar sperie investitorii", susţine Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul.
În acelaşi timp, expertul nu crede că situaţia creată ar pune în pericol securitatea alimentară a ţării. Potrivit lui Chivriga, întreprinderea acoperă puţin peste 20% din piaţă şi nu mai poate dicta preţurile.
„Dacă statul vrea să menţină preţurile, apoi ar trebui să subvenţioneze întreprinderea, iar dacă se doreşte ca «Franzeluţa» să fie o companie profitabilă, ar trebui să-i permită să obţină şi profit", afirmă economistul. Totodată, Chivriga precizează că producătorul are nevoie stringentă de investiţii pentru modernizare şi dezvoltare.Toate acestea ar însemna că preţurile la produsele întreprinderii vor trebui ajustate la costuri şi, respectiv, vor creşte.
În acelaşi timp, Igor Boţan, director executiv la Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), susţine că scandalul de la întreprinderea „Franzeluţa" reflectă, de fapt, conflictul dintre două componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM şi PD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite