Şapte şcoli şi grădiniţe din Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO biomasa.md
FOTO biomasa.md

Şapte şcoli şi grădiniţe din Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă, care este livrată de un agent economic. Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public-Privat cu Green Energo, companie care livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Consiliul a primit un grant de peste 2 milioane de lei din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă. 

Agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit două noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituţii beneficiare. Investiţia totală a agentului economic a fost de 1 milion de lei.  Beneficiarii Parteneriatului sunt şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârceşti şi grădiniţele din Floriţoaia Veche şi Condrăteşti.

„Iarna aceasta am beneficiat de primele rezultate pozitive din cadrul parteneriatului public privat, astfel în sezonul rece atât copiii, cât şi profesorii s-au bucurat de încăperi călduroase cu o temperatură de 18-20 grade. Este o temperatură optimă, care corespunde standardelor sanitare, dar pe care, din păcate, anii trecuţi nu o puteam asigura în fiecare zi. Acum directorii instituţiilor de învăţământ plătesc doar costul unei Gcal, neavând grija achiziţionării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreţinerii corecte a centralelor termice”, a declarat preşedinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Agentul economic menţionează că stabilirea parteneriatului a fost o provocare, iar implementarea acestuia a adus beneficii ambelor părţi. 

„La început toate schimbările sunt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituţiilor s-au convins că au doar de câştigat de pe urma parteneriatului. Cele 7 instituţii au primit agent termic la timp, conform condiţiilor stabilite de contract şi la un preţ rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei faţă de 1400 de lei pentru gaz”, spune partenerul privat, Victor Vorobiov.

„În Gimnaziul nostru vin copii din trei sate alăturate şi iarna era foarte greu, copii veneau îngheţaţi de pe drum, dar nici la şcoală nu erau condiţii să se încălzească, stăteau îmbrăcaţi la lecţii. Acum, în schimb, avem o temperatură confortabilă, o frecvenţă foarte bună. Chiar aş spune că odată cu creşterea temperaturii în sălile de studiu, au crescut şi rezultatele şcolare. S-a micşorat şi numărul de îmbolnăviri ale aparatului respirator”, menţionează Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din satul Hârceşti.

Partenerul privat gestionează livrarea agentului termic din biomasă şi buna funcţionare a centralelor termice pe bioenergie în cele şapte instituţii, racordate la sisteme cu încălzire din biomasă din fondurile întreprinderii. Compania a angajat şi asigură salariile operatorilor acestor centrale termice şi livrează biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autorităţile locale vor plăti un tarif optim pentru Gcal de energie. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite