Șapte persoane, trimise în judecată pentru destabilizarea protestelor de la Chișinău. Câți bani ar fi primit

0
Publicat:

Șapte bărbați din nordul R. Moldova au ajuns pe banca acuzaților pentru că ar fi planificat destabilizarea protestelor antiguvernamentale organizate de partidul Șor, inclusiv cel din 12 martie. Ar fi remunerați, unii primind pe zi câte 1000 de lei moldovenești sau puțin peste 252 de lei românești.

Șapte persoane vor ajunge pe banca acuzaților pentru destabilizarea protestelor. FOTO: Politia.md
Șapte persoane vor ajunge pe banca acuzaților pentru destabilizarea protestelor. FOTO: Politia.md

Potrivit reprezentanților structurilor de drept, cei șapte bărbați au între 21 și 39 de ani, iar trei dintre ei sunt cu antecendente penale, fiind cercetați în trecut pentru furt și jaf. Printre ei figurează și liderul grupării, un bărbat de 40 de ani, cu dublă cetățenie, inclusiv și cea a Federației Ruse, țară în care a lucrat anterior. 

Aceștia ar fi recrutat alte persoane care au fost instruite ulterior pentru crearea haosului în timpul protestelor. 

,,Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale”, anunță reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).  

Atât inculpații, cât și persoanele recrutate de ei ar fi fost remunerați zilnic, potrivit polițiștilor.

,,Erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei. Aceștia din urmă, deci, erau predispuși să comită infracțiuni și ilegalități. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente, în două sectoare ale capitalei. Dezordinile în masă cu privire la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor”, mai informează angajații IGP.

În prezent, indivizii sunt în arest și riscă până la șapte de detenție. 

În dimineața zilei de 12 martie, poliția din Republica Moldova a anunțat că manifestația planificată pentru acea zi de partidul Șor urma să fie destabilizată, iar în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Organizatorul protestelor condamnat la ani grei de pușcărie

Ilan Șor, organizatorul protestelor antiguvernamentale, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară". Pedeapsa a fost pronunțată în data de 13 aprilie de magistrații Curții de Apel Chișinău, în lipsa condamnatului care se ascunde de justiția de acasă în Israel. 

Acesta neagă că formațiunea sa ar fi folosită de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul. Între timp, el este activ în politică și recunoaște că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite