Republica Moldova, în topul contrabandiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova se menţine pe poziţia de lider ca sursă de ţigări de contrabandă pe piaţa românească, arată un studiu.

Chiar dacă este în scădere, piaţa neagră a ţigaretelor se menţine la un nivel înalt în România. În noiembrie 2012, comerţul ilicit a constituit 13% din piaţa totală, faţă de 14,2% în septembrie, arată un studiu al companiei Novel Research.

O treime vine din duty free

Comerţul ilegal cu ţigări a avut o evoluţie constantă în acest an, cota de 13% înregistrată în noiembrie fiind similară cu cea din ianuarie 2012. Conform timbrului aplicat pe pachet, magazinele duty free rămân principala sursă de provenienţă, cu o pondere de 30,9% în totalul pieţei negre, susţin autorii cercetării.

„Ponderea produselor provenite din Serbia s-a redus cu 10,5 puncte procentuale, până la 12,9%. În schimb, Ucraina creşte ca sursă de contrabandă în noiembrie, cu 8,6 puncte procentuale, până la 27,9%. Republica Moldova înregistrează o evoluţie constantă, cu o pondere de 28,7%. Totuşi în anul 2012, faţă de anul 2011, Moldova a înregistrat o scădere importantă, de 8,9 puncte procentuale“, a declarat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

„Media de 13% înregistrată pe parcursul anului 2012 arată că instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei au functionat eficient, în ciuda dificultăţilor economice şi a instabilităţii politice care au caracterizat această perioadă“, a comentat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania şi Moldova.

Totodată, Gilda Lazăr şi-a exprimat speranţa că îmbunătăţirea cooperarii transfrontaliere, în special cu Ucraina şi Republica Moldova, se va observa în curând, iar combaterea contrabandei să rămână prioritatea Vămii române şi a Poliţiei de frontieră, în ciuda deficitului de personal cu care se confruntă aceste instituţii.

Miză pe cooperarea transfrontalieră

„Pentru prima dată de când am început să ne confruntăm cu fenomenul contrabandei, piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut constantă. Acest lucru se datorează în mare măsură eforturilor concentrate ale autorităţilor. Numai în ultimele două săptămâni au fost anunţate destructurări ale unor grupari importante de contrabandişti care acţionau în regiunea de nord-est şi de vest“, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România.

Măsuri mai dure

Reprezentanţii companiilor de tutun au făcut noi propuneri pentru combaterea mai eficientă a contrabandei. Una se referă la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activităţi ilicite.

Totodată, legislaţia din România ar trebui să prevadă distrugerea mijloacelor de transport modificate, care au fost confiscate, pentru a nu mai fi răscumpărate de contrabandişti, cum se întâmplă deseori. Companiile ce operează oficial cer şi reluarea scanării tuturor maşinilor în punctele de trecere a frontierei.

Pagube de milioane

Potrivit unor estimări, pagubele provocate bugetului României de contrabanda cu ţigări se ridică la peste 400 de milioane de euro. Mai mult de 100 de milioane de euro pot fi puse pe seama comerţului ilicit cu ţigări cu timbre de acciz din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite