Republica Moldova, fără şanse de a găsi miliardul furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii susţin că atât timp cât nu există voinţă politică de a găsi miliardul furat din bănci, investigaţia internaţională este doar o obligaţie morală şi o încercare de spăla imaginea Republicii Moldova.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a prezentat cerinţele faţă de experţii internaţionali invitaţi să realizeze cea de-a doua etapă a investigaţiei privind identificarea vinovaţilor în cazul ilegalităţilor de cele trei bănci aflate sub administrare specială şi recuperarea miliardului furat. Experţii economici se arată sceptici în prvinţa succesului acestei investigaţii şi cred că puterea de la Chişinău vor doar să-şi cureţe imaginea prin aceste decizii.

Informaţii „secrete” la BNM

Potrivit BNM,  obiectivul final al investigaţiei în cauză este de a furniza un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul bancilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate. Astfel, prima companie care va face parte din consorţiu va trebuie să găsească vinovaţii şi miliardul furat, iar cea de-a doua companie să recupereze banii.

Solicitat de Adevărul Moldova în vederea aflării costurilor estimate ale acestei investigaţii, Serviciul de Presă al BNM a comunicat că toate detaliile vor putea fi oferite după selectarea companiilor câştigătoare, deoarece furnizarea informaţiilor suplimentare ar fi în detrimentul desfăşurării acestui proces. Termenul-limită de depunere a ofertelor este de 1 septembrie.

De ce nu se ocupă organele noastre de anchetă?

Totuşi, expertul din cadrul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, susţine că o întrebare bună este de ce nu se ocupă organele noastre de anchetă cu investigarea acestui caz. „Au fost chiar unele declaraţii din partea lor care spuneau că ştiu mai multe decât ce s-a publicat în raportul Kroll. Dacă s-a ştiut atât de multe, de ce nu s-a acţionat. În acelaşi timp, este vorba şi de imaginea Republicii Moldova. Într-un caz de asemenea amploare este necesară opinia credibilă a unor experţi din exterior pentru ca să nu existe nişte interpretări ale insituţiilor locale care nu mai sunt crezute de organizaţiile internaţionale. Este vorba şi de o obligaţie morală a Republicii Moldova în cazul în care îşi doreşte o cooperare cu insituţiile internaţionale”, a menţionat expertul economic.

Tărăganărea investigaţiei scade din şansele găsirii miliardului

Potrivit lui Sergiu Gaibu, o altă problemă este şi faptul că s-a tărăgănat realizarea acestei investigaţii. „Cu fiecare zi de întârziere scade probabilitatea de a găsi banii furaţi. Banii sunt foarte volatili şi trebuiesc căutaţi pe urme fierbinţi. Acţiunile experţilor internaţionali trebuiesc realizate concomitent cu insituţiile de drept de la noi. Din păcate, ei aşteaptă că aceşti experţi să le ofere rapoarte şi să nu îşi îndeplinească obligaţiunile lor directe. Din câte cunoaştem în interiorul Republicii Moldova nu se face nimic sau nu ştim noi că s-ar mişca lucrurile în acest caz”, a declarat analistul economic.

Pesimism

Şi directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, expertul Alexandru Fală se arată pesimit în cea ce ţine de eficienţa acestei investigaţii. „Chiar dacă aceste companii internaţionale vor găsi cine sunt vinovaţi de miliardul furat, mai departe organele de anchetă de la noi vor trebuie să îşi facă munca mai departe. Ştiind că insituţiile de drept de la noi nu sunt independente, este greu să spunem ce va fi mai departe. În Republica Moldova ştiu totţi cine sunt vinovaţi de banii furaţi, însă la închisoare oricum nu o să stea nimeni. În opinia mea, aceasta va fi finalitatea celei de-a doua etape a investigaţiei”, a menţionat economistul.

Potrivit lui fală, toate organele de anchetă au ştiut încă din 2011 cine se ocupă de raiderurile corporative, cine face tranzacţii frauduloase şi despre tot. „Luând în consideraţie experienţa anterioară, nu privesc cu optimism realizarea celei de-a doua etape. Mai degrabă este o mimare, o modalitate prin care puterea de la Chişinău vrea să-şi cureţe imaginea. Aceste rapoarte nu vor fi un punct de pornire pentru lansarea unui proces de judecată corect şi eficient, iar vinovaţii nu vor fi pedepsiţi”, a mai spus expertul economic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite