Replica UE la embargoul impus de Federaţia Rusă pe vinurile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti. Experţii susţin că este o acţiune de susţinere a Chişinăului în condiţiile restricţiilor anunţate de ruşi pe 10 septembrie

Comisia Europeană a propus ieri Consiliului şi Parlamentului European eliminarea restricţiilor tarifare şi cantitative pentru importul vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE. Adoptarea unei astfel de decizii, înainte de parafarea şi de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, ar fi o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care se confruntă Republica Moldova în exportul vinurilor pe una dintre pieţele sale tradiţionale, Rusia. După aprobare, producătorii autohtoni trebuie doar să respecte condiţiile de calitate valabile pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene.

GEST DE SOLIDARITATE

„Piaţa UE este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a acesteia într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că UE nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii“, a declarat Dacian Cioloş, Comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Potrivit lui Cioloş, avizarea Acordului de Liber Schimb şi ratificarea lui ar putea dura un an sau chiar doi, iată de ce Comisia Europeană a solicitat ridicarea resticţiilor în cazul vinurilor moldoveneşti. „În următoarele săptămâni, nu mai mult de câteva luni, cred, vom primi avizul şi din partea Consiliului şi a Parlamentului European. Am avut deja contacte cu lideri din Parlamentul European ca să rog grăbirea acestui proces“, a precizat Comisarul european Dacian Cioloş.

„TREBUIE SĂ NE PROMOVĂM CÂT MAI INSISTENT“

Anunţul Bruxelles-ului i-a bucurat pe guvernanţi şi pe oamenii de afaceri. Cu toţii recunosc însă că acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne promovăm produsele în Vest, pentru a profita de această oportunitate. „Va trebui să promovăm cât mai insistent vinurile noastre, deoarece altfel comercializarea lor în această lume modernă este imposibilă. Noul Oficiu Naţional al Vinului va trebui să preia iniţiativa, astfel încât consumatorul european să ştie cât mai multe despre vinurile noastre“, a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Analiştii spun că este, mai degrabă, un gest simbolic şi un mesaj politic de susţinere, având în vedere că şi actualele cote de export în regim preferenţial nu sunt pe deplin valorificate de Republica Moldova. „Este un mesaj de susţinere adresat societăţii şi de solidaritate în contextul presiunilor economice exercitate de Federaţia Rusă că Republica Moldova nu va rămâne singură în faţa acestor presiuni şi că UE nu le va tolera“, comentează Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
În aceste condiţii, expertul nu exclude că procedurile interne vor fi accelerate, astfel încât anunţul privind liberalizarea pieţei comunitare pentru vinurile moldoveneşti ar putea fi făcut la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie, când Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE. Specialistul se aşteaptă la decizii pozitive, în primul rând, de la România şi ţările din grupul Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria). În acelaşi timp, el nu crede că state producătoare de vinuri, ca Franţa şi Italia, se vor opune. „Nu există pericolul ca vinul moldovenesc să invadeze Uniunea Europeană, pentru că nu avem cantităţi atât de mari de băuturi de calitate“, explică Victor Chirilă.

EMBARGOUL A ACCELERAT DECIZIA UE

„Decizia de liberalizare arată că spre deosebire de altă comunitate economică la care ţara noastră este parte, Comisia Europeană este gata să susţină Republica Moldova prin acţiuni concrete. Totodată, acesta este un prilej foarte bun pentru ca producătorii noştri să intre mai uşor pe o piaţă mult mai mare decât cea din est şi unde consumatorii au o capacitate de cumpărare mai înaltă“, susţine Corina Gaibu, director de programe la Institutul IDIS Viitorul.
Economista consideră că prin tot tam-tamul iscat de interdicţia la importul vinurilormoldoveneşti, Federaţia Rusă a contribuit foarte mult la promovarea acestora, atrăgând atenţia mass-media şi publicului din UE şi întreaga lume asupra ţării noastre. „Autorităţile şi producătorii vor trebui să se mişte rapid pentru a se folosi de aceste oprtunităţi de reorientare a exporturilor de vinuri pe piaţa UE“, a adăugat Corina Gaibu.

COTELE EXISTENTE NU STIMULEAZĂ INVESTIŢIILE

Oenologul Mihai Măciucă e de părere că decizia Executivului european este o oportunitate foarte bună pentru companiile moldoveneşti de a face investiţii, pentru a valorifica piaţa UE. „Atata timp cât era o cotă la export producătorii de vinuri nu erau siguri că dacă vor investi în promovarea produselor lor, vor putea şi exporta, deoarece foarte des această cotă se epuiza la mijloc de an“, a menţionat Măciucă. Oenologul susţine că pentru a cuceri piaţa UE va trebui de lucrat serios în privinţa calităţii, reducerea costurilor şi la promovarea produselor.
În acelaşi timp, Adrian Cojocaru, director de vânzări la compania Suvorov-Vin, susţine că în ultimii doi ani firma la care lucrează nu au avut probleme la exportul pe piaţa UE. „Se poate spune că şi acum accesul vinurilor din Republica Moldova pe piaţa UE este liberalizat. Mai ales, după ce din anul 2012 UE a majorat de două ori cota de export a vinurilor moldoveneşti în regim preferenţial“, a menţionat acesta. Cât despre calitatea băuturilor noastre, managerul spune că nu există astfel de probleme, specificând că în UE sunt cele mai performante laboratoare din lume şi oricând se poate apela şi pot fi clarificate lucrurile atunci când e nevoie.

CUM EXPORTĂM VINUL ÎN UE

Moldova a obţinut cote preferenţiale de export la vinuri şi alte produse agricole din 1 martie 2008. La început, am avut o cotă anuală de 8 milioane de litri, după care aceasta a crescut treptat şi, în 2011, a ajuns la 15 milioane de litri, în 2012 - la 18 milioane de litri. Anul trecut UE a majorat cota până la 24 de milioane de litri. Până la 18 septembrie doar ceva mai mult de 50% din cotă de export fusese utilizată.
Pentru a exporta pe piaţa UE, agentul economic depune o cerere la Camera de Licenţiere, după care de la Serviciul Vamal obţine certificatul de tip EUR-1, care-i permite să livreze vinul în UE fără taxe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite