Recensământul, amânat până la decizia Parlamentului şi a transferurilor de la partenerii externi
0Deputaţii ar urma să decidă astăzi perioada în care va avea loc recensământul. Până atunci, reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică fac ultimele pregătiri şi aşteaptă transferurile de la partenerii extern.
UPDATE Recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova se va desfăşura în perioada 12-25 mai, nu în aprilie cum s-a stabilit anterior. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de către Parlament.
După ce perioada organizării recensământului a oscilat între lunile aprilie şi mai, ultima stârnind dispute în societate, subiectul revine pe agenda aleşilor poporului. Până deputaţii vor numi data desfăşurării numărătorii şi vor da undă verde sondajului, dar şi până când vor primi banii de la partenerii externi, reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică fac ultimele pregătiri. Directorul Lucia Spoială susţine că totul ar urma să fie ca la carte.
BIROURI SPECIALE PENTRU CEI RETICENŢI
„Am identificat insignele, logo-ul. A fost definitivat regulamentul de angajare a personalului pentru recensământ, doar aşteptăm propunerea perioadei de realizare“, susţine funcţionara. Totodată, reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică au găsit soluţii şi pentru cetăţenii care nu vor dori să deschidă uşa recenzorilor. „În fiecare oficiu teritorial va fi creat un birou pentru cei care sunt mai reticenţi şi care nu vor să primească recenzorul la uşă. Acolo, cetăţenii vor putea completa formularele date de un recenzor“, explică Lucia Spoială.
„Este o îngrijorare reală“, confirmă Janeta Sava, şefa direcţiei generale de statistică din municipiul Chişinău. „Potrivit rezultatelor simulării recensământului, una dintre problemele cu care ne-am putea confrunta este nedorinţa oamenilor de a deschide uşile, de a comunica şi de a oferi informaţii, dar noi vom merge de trei-patru ori, până ne vor primi. În caz contrar, le vom lăsa fluturaşe informative despre oficii la care pot veni“, spune Janeta Sava.
VERIFICĂ LISTELE GOSPODĂRIILOR
Nu este singura dificultate care ar putea apărea în oraşe. „Avem problema blocurilor de locuit care au interfoane. Vom implica administratorii blocurilor de locuit să ne ajute să avem acces. Le-am putea pune informaţii în cutia poştală în care vom explica cât de importante sunt aceste date. Aş aprecia însă dacă oamenii vor fi deschişi şi sinceri“, adaugă Janeta Sava. În toiul pregătirilor sunt şi recenzorii din ţară. „În cele 27 de primării din oraşul Căuşeni au fost formate 54 de secţii de recensământ şi 7-8 circumscripţii. Au fost întocmite listele unităţilor de recenzare, iar acum verificăm corectitudinea lor. Mergem în teritoriu, în primăriile raionului şi ne asigurăm că nu a fost omisă vreo casă“, spune Victoria Sârghi, şefa Direcţiei statistică din raionul Căuşeni.
NUMĂRĂTOAREA DIN 2004 NU MAI REFLECTĂ REALITATEA
Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, i-a îndemnat pe specialiştii Biroului Naţional de Statistică să fie corecţi. „Ne punem mari speranţe, avem încredere în profesionalismul dumneavoastră. Nu putem să dezvoltăm politicile statului pe următorii ani, bazându-ne pe cifrele din 2004, care nu reflectă realitatea. Vrem să aveţi cât mai multe detalii, ne-ar ajuta să avem tabloul integru a stării populaţiei în Moldova, a tendinţei şi percepţiei cetăţenilor“, a declarat Liliana Palihovici.
„Trebuie să ne ajutăm să determinăm corect priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova, domeniile de intervenţie urgentă, care ar contribui la sporirea bunăstării cetăţenilor“, a mai spus Liliana Palihovici. După ce PL a contestat data recensământului la Curtea Constituţională, Valeriu Munteanu susţine că partidul rămâne pe poziţii. „Ce putem face în situaţia aceasta când tăvălugul Moscovei merge peste noi? De ce mută acest recensământ? Dacă îl mută în mai, atunci va avea loc în mai, pentru că nu suntem revoluţionari! Ne conformăm legilor adoptate de majoritate, dar sesizăm imperativele sub care s-au făcut aceste legi. Trebuie să aleagă grâul de neghină“, spune Valeriu Munteanu. ;
Cum a fost schimbată perioada
O lege din 2012 stabilea că recensământul urma să aibă loc între 1 şi 14 aprilie. „Au fost doi ani de zile pentru a organiza acest eveniment, în linişte şi pace. Din păcate, speculaţiile au început pe 23 ianuarie, atunci când Guvernul a venit să schimbe termenul pentru recensământ, modificând perioada pe 12-25 mai. Noi am contestat această hotărâre la Curtea Constituţională. Înalta Curte a stabilit data examinării sesizării pe 15 februarie, însă Guvernul s-a întrunit pe 14 februarie seara şi a abrogat propria hotărâre de Guvern. Avem bănuieli rezonabile pentru că este unica şedinţă de care nu s-a ştiut nimic şi nici nu a fost transmisă online“, a explicat Valeriu Munteanu.