Reacţii la semnarea contractului între R. Moldova şi Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aragaz

După anunţul Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale că „Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom, mai mulţi politicieni şi experţi au reacţionat pe paginile lor de pe Facebook, exprimându-şi nedumerirea cu privire la faptul că şeful delegaţiei moldoveneşti la negocieri nu a comunicat preţul prevăzut în contractul încheiat pe o perioadă de 5 ani, atenţionând asupra lipsei de transparenţă din partea guvernării, transmite IPN.

„Avem Contract pe gaz. Preţul va fi anunţat peste 5 ani, ca să nu afecteze negocierile pentru viitorul contract”... Cam asta pare să fie poziţia guvernării „transparente”, a scris fostul premier, Ion Chicu.

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari a scris că „după euforia de ieri, azi în presa rusă a început să apară diferită informaţia despre contractul între Moldovagaz şi Gazprom. Dacă ieri la noi se vehicula informaţia despre preţul pentru iarnă de 280 de dolari, văd că în mass-media rusă se vorbeşte de 550-600 de dolari. Cred că este necesar să cerem publicarea contractului cu Gazprom. Să înţelegem raţionamentul semnării acestuia tocmai pe 5 ani în condiţiile existenţei gazoductului Iaşi-Chişinău”.

Alexandr Slusari  spune că se cer răspunsuri la mai multe întrebări: Care este formula exactă de preţ?; Dacă nu există cumva obligaţiunea Moldovagaz să procure anual anumit volum cu riscul sancţionării în cazul în care gazul nu a fost cumpărat?; Dacă Moldovagaz este flexibilă în comandarea volumelor de gaze pentru fiecare lună?; Dacă nu există ceva restricţii pentru depozitarea anumitor cantităţi de gaze în rezervoare în Ucraina sau pentru construirea propriilor rezervoare? şi altele.

La rândul său, expertul în politică externă Dionis Cenuşa propune să aşteptăm detaliile formulei de preţ în contractul semnat. „Este evident o noutate bună pentru ţară, deoarece a fost evitată o debandadă cu consecinţe nefaste greu de estimat. Câteva lucruri merită atenţie. Atât guvernarea de la Chişinău, cât şi Rusia, au evitat scenariile negative ce ar fi putut fi provocate de stoparea livrărilor de gaze. Ministrul Spînu a declarat că formula preţului este cea propusă de către partea moldovenească. Totuşi, conform presei ruseşti, formula preţului ar putea constitui, în mod proporţional, preţul la petrol şi gaze naturale din ultimele 9 luni. De asemenea, preţul urmează să fie revizuit trimestrial. Adică, dacă se adevereşte că aceasta este formula, atunci preţul pentru gazele cumpărate de Moldova nu poate fi cel potrivit formulei vechi (legată doar de preţul la petrol)”, notează expertul.

Dionis Cenuşa subliniază că motivaţia din spatele deciziei Rusiei de a semna acordul este evidentă. „Pe de o parte, Chişinăul a acceptat să plătească datoriile în rate (recunoaşterea datoriilor era principială pentru partea rusă), iar formula preţului (dacă e cea descrisă mai sus) nu este deloc rea pentru partea rusă. Pe de altă parte, la Moldovagaz va fi audit. Totodată, aceeaşi formulă de preţ nu este fatală pentru Moldova, deoarece nu e vorba de preţul de pe piaţa gazelor (care chiar şi înainte de criza preţurilor era ridicat), ci despre un mix. Un alt motiv serios este lipsa oricărei intenţii de a dăuna intereselor sale în regiunea transnistreană, care ar fi intrat în pană energetică cu repercusiuni grave şi ramificaţii”, notează  Cenuşa.

Vineri, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a scris pe pagina sa de Facebook că la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegaţia Republicii Moldova şi Gazprom. Părţile au ajuns la un acord principial privind formula de preţ, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz şi necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. În baza înţelegerii, urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom şi Moldovagaz, utilizând formula de preţ propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie. În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată în această perioadă de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom, la preţuri de piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite