INCREDIBIL O firmă fără telefon şi oficiu a avut anul trecut o cifră de afaceri mai mare decât Moldtelecom şi Orange

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Grandmax Group SRL, cu sediul într-un birou fără inscripţie pe uşă, în care nu găseşti niciun angajat, a avut anul trecut vânzări mai mari decât Orange, Lukoil sau Moldtelecom. Autorităţile nu pot explica fenomenul, iar experţii susţin că totul pare dubios şi nu exclud că ar fi vorba de o schemă de evaziune fiscală.

Compania Grandmax Group SRL, care a avut anul trecut, conform Biroului Naţional de Statistică, o cifră de afaceri de trei miliarde de lei, înregistrând cea mai fulminantă ascensiune din Moldova, îşi are adresa într-un birou dărăpănat din oficiul central al uzinei Alimentarmaş, de pe strada Meşterul Manole 12, din cartierul Ciocana al Capitalei.

Intrarea în clădirea de birouri aminteşte de vremurile sovietice. Nimic nu arată că aici s-ar găsi una dintre companiile de top din ţara noastră. Paznicul din hol ne permite să trecem fără probleme, după ce-i spunem că suntem aşteptaţi în biroul 509, unde, conform Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), se află oficiul Grandmax Group. Acolo ne întâmpină o uşă încuiată, iar oamenii din birourile alăturate nu ştiu nimic despre vecinii lor.

Coborâm la parter, unde alt paznic ne zice că, de fapt, firma e în biroul 714. Şi acolo uşa este încuiată. Tatiana Buziachin, responsabilă de arenda oficiilor la Alimentarmaş, n-a putut oferi informaţii despre clienţii săi, sfătuindu-ne să ne adresăm direct la ei.
Taras Mykhaylyk, directorul, proprietarul şi, probabil, singurul angajat al Grandmax Group SRL, ne răspunde într-un final la apelurile telefonice. „Nu vă pot spune nimic despre ce fel de activitate economică avem. Am să mă consult cu juriştii şi apoi poate vă sun să vă ofer detalii", ne-a declarat managerul, nu înainte de a preciza că este cetăţean al Ucrainei şi va fi în Moldova doar peste o săptămână.
Potrivit datelor CÎS, Grandmax Group SRL se ocupă de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transport internaţional de mărfuri şi de pasageri, construcţii şi afaceri imobiliare.

CAZ EXTREM DE DUBIOS

Experţii s-au arătat contrariaţi la auzul veştii că o firmă, chiar în primul an de activitate, a reuşit să-i întreacă la cifra de afaceri pe asemenea granzi precum Orange, Lukoil sau Moldtelecom. „Este extrem de dubios faptul că o firmă anonimă a ajuns atât de rapid la o asemenea cifră de afaceri", a comentat Valeriu Prohniţchi, director executiv la centrul „Expert-Grup".

În opinia lui Veaceslav Ciobanu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti (ACAP), ar fi extrem de suspect ca o companie cu o asemenea cifră de afaceri şi astfel de domenii de activitate să nu fie plătitor de TVA. „Nu-mi este clar cum a fost posibil ca un agent economic cu un oficiu încuiat în care nu e nimeni să obţină un asemenea venit din vânzări", este nedumerit Veaceslav Ciobanu.

Grandmax Group SRL a fost înregistrată la 29 mai 2009 şi are un capital social de 5.400 lei. Despre ea am mai putut afla că a câştigat un proces contra Centrului Anticorupţie, care la 5 februarie 2010, adoptase o decizie de blocare a conturilor întreprinderii.
În primăvară, firma Grandmax Group SRL a participat la licitaţia de cumpărare a activelor companiei „Eventis Mobile", aflată în procedură de faliment. Concurent era firma Viktomax Sistem SRL, care a şi fost declarată câştigătoare, decizie contestată de Grandmax Group în instanţă. Curios este că ambele firme au oficii pe acelaşi etaj la Alimentarmaş, Viktomax Sistem - la numărul 718, iar Grandmax Group - la 714. O explicaţie asupra cazului din partea Fiscului sau altor autorităţi n-am primit deocamdată.

Grandmax Group, printre
cele mai mari şase companii

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2010, doar 15 companii au avut o cifră de afaceri ce depăşeşte un miliard de lei. Opt au avut vânzări mai mari de două miliarde de lei şi doar trei au trecut peste trei miliarde. Oficial, cel mai mare agent economic din Moldova, după cifra de afaceri, este Moldovagaz, după care urmează Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi RED Union Fenosa (acum Gas Natural Fenosa). Datele BNS arată că Grandmax Group SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri între 2,5 şi trei miliarde de lei, la nivelul Lukoil-Moldova şi Orange Moldova. Surse neoficiale ne-au confirmat că veniturile din vânzări ale Grandmax Group au fost de aproape trei miliarde de lei, iar profitul s-ar apropia de 30 de milioane. Atât Lukoil, cât şi Orange au avut nevoie de mai mult de zece ani de activitate şi investiţii de peste o sută de milioane de dolari pentru a ajunge la o astfel de performanţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite