Raportorul pentru Moldova în Parlamentului European: Acum este un moment decisiv. Continuaţi reformele sau eşuaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentului European, Petras Austrevicius, face unapel către politicienii de la Chişinău să continue de urgenţă reformele de implementare a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. Eurodeputatul lituanian susţine că Chişinăul nu trebuie să rateze şansa istorică pe care o are şi că situaţia macroeconomică regională şi de securitate actuală nu permite o amânare a implementării reformelor.

„Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb sunt instrumente destul de puternice şi utile pentru reformarea ţării. Acestea reprezintă o oportunitate istorică pentru Republica Moldova de se angaja pe calea integrării europene. Nu cred că va mai exista o altă invitaţie pentru Republica Moldova de a veni alături de Uniunea Europeană dacă cea actuală nu este fructificată şi este ratată în final (...) Perioada actuală este una foarte decisivă pentru Moldova - sau continuaţi reformele care au început să fie implementate într-o anumită măsură, sau eşuaţi”, a declarat Austrevicius în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Bruxelles pentru mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova.

Potrivit europarlamentarului, anumite ţări din regiune vor ca Moldova să dea înapoi. „De aceea, sper că politicienii voştri înţeleg nu doar nevoile şi situaţia internă din Republica Moldova, dar şi situaţia macroeconomică şi de securitate, regională. Acesta este un moment foarte decisiv şi sper că guvernul nu va pierde timp pe dispute interne şi va continua implementarea reformelor (...) Evident, urmărim situaţia internă din Republica Moldova. Indiferent ce fel de Guvern conduce Republica Moldova, acesta va da rezultate doar din moment ce este puternic, stabil, angajat pe reforme şi are o capacitate administrativă bună. Deci, mesajul nostru este: «Nu pierdeţi timpul». Noi cunoaştem toate provocările pe care le aveţi, dar vremurile nu vor fi la fel de uşoare cum au fost înainte. Noi vedem o schimbare negativă a stării de securitate ce afectează şi mediul economic”, a mai spus Austrevicius.

Bruxelles-ul va susţine Chişinăul dacă nu va uita de reforme

Europarlamentarul lituanian a declarat că Republica Moldova are un grup bun de susţinere în Parlamentul European care cunoaşte nevoile şi situaţia din ţară, iar Chişinăul va beneficia de orice fel de suport din partea Uniunii Europene. Acesta nu va mai veni, dacă vor începe dispute şi confruntări interne.

„Noi nu putem să vă forţăm să votaţi într-un fel sau altul. Este alegerea dumneavoastră. Însă, sper că Moldova va folosi această perioadă strategică pentru a merge înainte, mai ales dat fiind faptul că sunteţi deja văzuţi foarte bine în competiţia din cadrul Parteneriatului Estic. Din moment ce aţi realizat ceva, cereţi-i Bruxelles-ului mai mult. Cu cât mai mult veţi cere, cu atât mai mult veţi primi, însă nu uitaţi, mai întâi, să realizaţi ceva. Pe lângă toate acestea, aveţi şi un vecin foarte bun, România, care vă ajută şi vă susţine foarte mult”, a explicat oficialul.

Fiind întrebat dacă UE ia în calcul varianta de a reduce anumite fonduri destinate Chişinăului, în cazul în care acestea sunt folosite în scheme de corupţie sau nu sunt utilizate eficient, Petras Austrevicius a declarat că Bruxelles-ul nu exclude nicio reacţie la o astfel de situaţie.

„Politicienii trebuie să fie foarte conştienţi de riscul de a fi implicaţi în anumite scheme de corupţie. Acesta va fi un semnal foarte rău. Delegaţia UE pentru Republica Moldova este destul de puternică şi, în plus, avem şi experţi care monitorizează proiectele cu finanţare europeană. Noi primim în permanenţă rapoarte de la faţa locului şi sper că reacţia va fi una imediată şi destul de dură dacă se dovedeşte a fi ceva în neregulă în folosirea acestor bani. Banii nu sunt daţi pentru a fi furaţi, ei sunt oferiţi pentru a fi investiţi într-un viitor mai bun al ţării”, a afirmat europarlamentarul.

Moldova aparţine culturii şi istoriei europene

Vorbind despre Parteneriatul Estic, oficialul european a menţionat că acesta este supus unei politici agresive şi provocatoare din partea Rusiei. Astfel, el a subliniat că la Summit-ul de la Riga din luna mai va avea loc o reconfirmare fermă a UE faţă de politicile Parteneriatului Estic.

„Insist să spun că anumite ţări din cadrul Parteneriatului Estic au realizat mai multe lucuri în timp de un an, decât au realizat ţările candidate la UE. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi trebuie să susţinem ţările care merg înainte în implementarea reformelor, deoarece este evident că fără reforme nicio ţară nu va primi nimic în plus, în ce priveşte perspectiva europeană. Eu optez puternic în favoarea oferirii perspectivei de aderare pentru Republica Moldova. Trebuie să fiţi în UE, deoarece aparţineţi culturii şi istoriei europene. Nu văd niciun motiv ca Republica Moldova să fie lăsată într-o parte”, a mai adăugat Austrevicius.

Eurodeputatul a declarat că în cadrul viitoarei Politici de Vecinătate a UE, ţările vizate de această politică vor putea să aibă o abordare şi o agendă diferită în relaţia cu Uniunea Europeană, lucru cu care este de acord şi că acele ţări care sunt decise să meargă înainte trebuie susţinute şi promovate pe cât e posibil, pentru aceasta fiind nevoie şi de voinţă politică în aceste state.

Vizita la Bruxelles a fost organizată de către Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Andi Cristea.

Ştiu că reacţia populaţiei Republicii Moldova faţă de liberalizarea regimului de vize a fost una pozitivă, însă ideea apropierii de UE este împărtăşită, în continuare, undeva în proporţie de 50 la 50 în rândul oamenilor. Deci, noi trebuie să continuăm să investim în Moldova şi să generăm o reacţie pozitivă din partea celor care aşteptă de prea mult timp să avem porţile deschise
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite