Prorusul Ilan Șor nu are șanse să revină în Parlament. Ce a decis Curtea Constituțională de la Chișinău

0
Publicat:

Magistrații Curții Constituționale de la Chișinău au respins sesizarea partidului Șor privind anularea hotărârii Parlamentului prin care liderul acestuia, Ilan Șor, a rămas fără mandatul de parlamentar, menționând că aceasta este inadmisibilă. 

Curtea Constituțională a respins sesizarea formațiunii proruse. FOTO: Arhivă
Curtea Constituțională a respins sesizarea formațiunii proruse. FOTO: Arhivă

Sesizarea a fost depusă acum câteva zile de către mai mulți deputați ai formațiunii proruse, între care Marina Tauber, Petru Jardan și Denis Ulanov. Aceasta a fost examinată de membrii Curții Constituționale (CC), menționând că unul din motivele de ineligibilitate pentru un deputat îl reprezintă condamnarea definitivă la pușcărie. 

Totodată, aceștia au mai informat că nu au putut constata aplicabilitatea principiului constituțional al prezumției nevinovăției, întrucât Parlamentul nu s-a pronunțat cu privire la vinovăția parlamentarului, ci doar a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău pronunțată în cazul acestuia. 

Parlamentul l-a lăsat fără mandat de deputat pe Ilan Șor 

În data de 27 aprilie, Ilan Șor, care organizează protestele antiguvernamentale, a rămas fără mandatul de deputat după ce proiectul de hotărâre a trecut de votul din Parlament. Propunerea a survenit în urma sentinței Curții de Apel Chișinău în dosarul ,,Fraudei Bancare” a lui Șor.

Hotărâre după condamnarea acestuia la pușcărie

La mijlocul lunii trecute, acesta a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară". Pe lângă executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, el trebuie să restituie peste 5,2 miliarde de lei, dar și nu va putea activa timp de cinci ani în sistemul bancar.

Politicianul prorus, Ilan Șor, a venit cu o reacție la scurt timp după condamnare, amenințând cu pușcăria pe cei trei judecători care au pronunțat pedeapsa. 

,,Astăzi, trei judecători au dictat pedeapsa nu mie, ci, în primul rând, lor pentru că în urma deciziei date ei vor ajunge după gratii și foarte, foarte rapid. Eu vreau ca atunci când ei vor privi această înregistrare video să știe că, eu și adepții mei nu vom uita, cu siguranță, acest lucru și că sub presiune și cu încălcarea tuturor procedurilor, și normelor legale a fost luată această hotărâre”, a declarat condamnatul care se ascunde de justiția de acasă în Israel. 

Amănunte despre politicianul fugar 

Ilan Șor, inclus în 2022 pe lista sancțiunilor SUA, s-a ales ulterior cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție. Acesta este un om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția, inclusiv pentru că a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare de prima instanță în cazul ,,Fraudei Bancare”. 

Între timp, el este activ în politică și recunoaște că oferă bani participanților protestelor antiguvernamentale, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”

Un articol scris în acest an de jurnaliștii The New York Times arată că Federația Rusă a provocat proteste față de Guvernul de la Chișinău prin intermediul aliatului său, Ilan Șor. 

Acesta neagă că formațiunea sa ar fi folosită de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul.

Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția de la Chișinău a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite