Proiecte europene de milioane în satele din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În satul Molovata Nouă din raionul Dubăsari a fost
renovat Oficiul Medicilor de Familie
În satul Molovata Nouă din raionul Dubăsari a fost renovat Oficiul Medicilor de Familie

Locuitorii din satul Molovata Nouă, r-l Dubăsari, nu se mai plâng de servicii medicale de calitate proastă. De astăzi, molovăţenii dispun de un nou oficiu al medicilor de familie reconstruit cu ajutorul fondurilor europene, care deserveşte populaţia din cinci localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului, unde circa patru mii de oameni au acces la servicii medicale de calitate.

Dis-de-dimineaţă sătenii s-au adunat în faţa noului sediu al oficiului medicilor de familie (OMF) pentru a-l admira. Bucuria se putea citi nu doar pe faţa molovăţenilor, dar şi a medicilor care lucrează de câteva decenii în acest sat.

Un mic spital

„Suntem tare fericiţi că avem un nou punct medical. În clădirea veche nu erau aşa condiţii bune şi nici nu erau atâtea aparate medicale câte sunt în acest nou. Schimbările sunt mari. E cald şi curat, dar cel mai important că nu stăm atât de mult în rând cum stăteam înainte, fiindcă toţi eram deserviţi într-o singură cămeruţă. Sperăm deja să fim mai sănătoşi în aşa condiţii bune”, zice o locuitoare din sat, Olga Ivanov.

Clădirea se află în fostul sediu al Primăriei, construită cu şase decenii în urmă. Dacă până acum toate serviciile medicale erau concentrate într-un oficiu mic şi prost încălzit, astăzi OMF pune la dispoziţie şase săli încăpătoare şi curate, care seamănă cu un mic spital din raion.

Totul într-o cameră

„Până acum, serviciile medicale erau prestate în condiţii precare. Vaccinarea populaţiei din regiune, consultarea femeilor însărcinate, a nou-născuţilor, persoanelor în etate şi chiar a persoanelor afectate de tuberculoză sau alte boli contagioase avea loc într-un singur birou. Oficiul se afla într-o stare deplorabilă, iar cu forţele proprii n-am fi reuşit niciodată să-l reconstruim”, a spus Valeriu Sandul, primarul de Molovata Nouă.

Instituţiei i-a fost înlocuit acoperişul, a fost renovat interiorul şi exteriorul, au fost reabilitate  instalaţiile termice şi electrice, sistemul de ventilare, reţelele interne şi externe de alimentare cu apă şi canalizare, au fost schimbate uşile şi ferestrele, s-a efectuat termoizolarea faţadei şi amenajarea teritoriului. Totdată, OMF a fost dotat cu echipamentul necesar. Lucrările de reconstrucţie au durat aproximativ şase luni.

Condiţii europene

„S-au creat condiţii foarte bune atât pentru lucrătorii medicali, cât şi pentru pacienţi. Dispunem de tot necesarul pentru a investiga profilactic bolnavul. Avem sală de proceduri şi sală de urgenţă cu toate medicamentele pentru a acorda primul ajutor medical. Fostul OMF era într-o încăpere mică, iar locuitorii veneau cu o durere şi plecau cu altă durere de cap, pentru că se loveau de uşagul uşii. Se adresează la noi şi din satele din jurul Molovatei. Avem nevoie de calculatoare şi aparate pentru fizioterapie. Sperăm că deja vom oferi servicii calitative pacienţilor”, a declarat medicul de familie, Olga Oprea.

molovata noua

Deşi Uniunea Europeană, în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, a acordat peste 110 mii euro pentru reconstrucţia instituţiei, lui Pirkka Tapiola, şefului delegaţiei UE în Republica Moldova, i-a fost interzis accesul pe teritoriul regiunii transnistrene.

Tapiola, interzis de Tiraspol

„Deşi s-au luat foarte multe măsuri ca să-l avem oaspete pe dl Tapiola la lansarea OMF, totuşi el nu a ajuns la eveniment, unde a fost tare mult aşteptat. Ne pare rău pentru dl Tapiola, mai ales că donatorul principal a fost UE. Au fost mai multe cazuri când oficiali, nu doar europeni, au fost întorşi înapoi de la aşa-zisa vamă transnistreană”, a declarat primarul Valeriu Sandul.

Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, ca şi a altor proiecte de promovare a încrederii la Nistru, Uniunea Europeană contribuie la apropierea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea soluţionării problemelor lor comune şi îmbunătăţirea nivelului de trai. Asistenţa Uniunii Europene pentru raionul Dubăsari nu se opreşte aici. Numai pe parcursul ultimilor doi ani, raionul Dubăsari a beneficiat din partea Programului UE-PNUD de peste 1,2 milioane de euro pentru realizarea a 12 proiecte de infrastructură socială.

Mai multe proiecte din bani europeni

Acum un an, Molovata Nouă a beneficiat de asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi pentru reconstrucţia grădiniţei din localitate. Datorită asistenţei în valoare de 94 mii de euro au fost îmbunătăţite condiţiile de educaţie, a fost mărită capacitatea grădiniţei cu 20 de locuri şi au fost create şase locuri noi de muncă.

Aceste doua exemple fac parte din cele 41 de proiecte de infrastructură socială, care sunt realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului UE-PNUD de promovare a încrederii, care contribuie direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii a peste 120 mii de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului.

Explicaţia Tiraspolului

Într-un comunicat de presă, aşa-numitul minister de Externe de la Tiraspol a calificat drept „greşeală tehnică” interdicţia de a intra pe teritoriul regiunii a şefului Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola. Instituţia din stânga Nistrului anunţă că apreciază suportul Uniunii Europene şi a delegaţilor săi faţă de proiectele cu menire socială din regiune. Incidentul de ieri ar fi avut loc din cauza unei greşeli comise de un funcţionar al aşa-numitului minister de Externe, care nu a informat corespunzător despre deplasarea diplomatului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite