Procedura de adopţie a unui copil în R. Moldova durează în medie opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adoptie

Durata procedurii de adopţie depinde de perioada de pregătire a actelor anexate la cererea de adopţie, de posibilitatea de realizare a potrivirii prealabile dintre un adoptator şi un copil adoptabil, perioada de potrivire propriu-zisă, care durează trei luni, şi încuviinţarea adopţiei în instanţa de judecată. Toate etapele se încadrează în medie în 7-8 luni – perioada medie a unei adopţii naţionale.

Într-un răspuns oferit de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la o solicitare a IPN, Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi a familiilor cu copii precizează că, de regulă, familiile solicită adopţia copiilor de vârstă fragedă, fără probleme de sănătate, pe când în Registrul de stat al adopţiilor sunt în evidenţă preponderent copiii mai mari de şapte ani, copii cu probleme de sănătate sau cupluri de fraţi. De aceea, familiile adoptatoare aşteaptă mai mult timp.

Potrivit legislaţiei, după stabilirea statutului de copil adoptabil, autoritatea teritorială de la domiciliul copilului selectează adoptatorul potrivit pentru copil, ţinând cont de interesul superior al copilului şi de cererea adoptatorului. În cazul în care copilul adoptabil se află într-o instituţie socială sau într-un serviciu de tip familial, potrivirea adoptatorului se face de către autoritatea teritorială de la domiciliul copilului, în comun cu managerul de caz.

În procesul determinării compatibilităţii adoptatorului au prioritate rudele copilului adoptabil, tutorele sau curatorul copilului, persoana care are în plasament familial copilul, ca părinte educator sau ca asistent parental profesionist.

Adoptatorul selectat primeşte din partea autorităţii teritoriale de la domiciliul copilului pentru care a fost declarat potrivit un permis de vizită. Autoritatea teritorială verifică şi constată compatibilitatea adoptatorului cu copilul, luând în considerare necesităţile, dorinţele şi opiniile ultimului. Întâlnirile şi vizitele dintre adoptator şi copil au drept scop dezvoltarea treptată a relaţiei de ataşament dintre copil şi adoptator şi au loc atât în mediul de viaţă al copilului, cât şi în afara lui.

Numărul vizitelor necesare pentru constatarea compatibilităţii îl stabileşte autoritatea teritorială în comun cu managerul de caz, în funcţie de evoluţia cazului. Dacă în termen de 30 de zile din data eliberării permisului de vizită, adoptatorul nu a acceptat potrivirea cu copilul adoptabil, se face o menţiune în acest sens în permisul de vizită, care se semnează de adoptator. În acest caz, adoptatorul este în drept să rămână în lista adoptatorilor pentru un alt proces de potrivire. Dacă potrivirea adoptatorului nu a avut loc, autoritatea teritorială întreprinde noi măsuri de selectare a altor adoptatori pentru copil.

Dacă potrivirea a avut loc, în termen de cinci zile, autoritatea teritorială de la domiciliul copilului îl încredinţează adoptatorului pe o perioadă de 90 de zile, pentru adaptarea copilului cu adoptatorul şi pentru constatarea compatibilităţii lor. Încredinţarea copilului în vederea adopţiei se face printr-o decizie motivată, emisă de autoritatea teritorială în baza rezultatelor procesului de potrivire.

Direcţia politici din cadrul MSMPS mai spune că, despre încredinţarea copilului în vederea adopţiei se informează autoritatea teritorială de la domiciliul adoptatorului, care este obligată să monitorizeze evoluţia copilului şi a relaţiilor dintre el şi adoptator pe tot parcursul perioadei de încredinţare, întocmind în acest sens rapoarte lunare.

Capacitatea de adaptare fizică şi psihică a copilului la mediul familial este analizată de autoritatea teritorială de la domiciliul adoptatorului, în raport cu condiţiile de natură socioprofesională, economică, culturală, de limbă, religie şi de orice alte elemente caracteristice locului unde trăieşte copilul în perioada încredinţării. Acestea ar putea avea relevanţă în aprecierea evoluţiei sale ulterioare în cazul încuviinţării adopţiei.

La sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei, autoritatea teritorială întocmeşte un raport final şi îl prezintă autorităţii teritoriale care a decis încredinţarea copilului. Perioada de încredinţare pentru adopţie se prelungeşte de la depunerea cererii de încuviinţare a adopţiei în instanţa de judecată, până la soluţionarea cererii prin hotărâre judecătorească irevocabilă.

În cazul în care, în perioada încredinţării în vederea adopţiei, autoritatea teritorială de la domiciliul adoptatorului constată neadaptarea copilului cu adoptatorul ori existenţa oricăror alte motive de natură să împiedice finalizarea procedurii de adopţie, informează imediat autoritatea teritorială de la domiciliul copilului pentru a dispune revocarea încredinţării sau, după caz, prelungirea măsurii de încredinţare.

https://www.ipn.md/ro/ce-conditii-trebuie-sa-intruneasca-o-persoana-pentru-a-putea-adopta-un-copil-in--7967_1075072.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite