Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti: „Există provocări, dar noi nu vrem să trăim cu frica-n sân, ne vedem de drumul nostru european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele moldovean a comentat astăzi demersul liderilor de la Tiraspol prin care aceştia au cerut Dumei de Stat să examineze posibilitatea alipirii Transnistriei la Federaţia Rusă. De asemenea, Nicolae Timofti a vorbit şi despre provocările ruşilor în stânga Nistrului şi în autonomia găgăuză.

„Există riscuri şi provocări, dar noi nu vrem să trăim cu frica-n sân, vrem să fim convinşi în tot ceea ce facem şi să continuăm calea de integrarea europeană. Noi nu facem provocări, păstrăm calmul, liniştea şi pacea şi dorim foarte mult să procedeze la fel şi alte ţări din regiune“, a spus preşedintele Republicii Moldova despre eventuala aplicare a scenariului din Crimeea în stânga Nistrului.

Şeful statului moldovean a declarat că va merge mâine la Iaşi pentru a se întâlni cu omologul său Traian Băsescu. Timofti a menţionat că a discutat despre această întâlnire la telefon, cu preşedintele României. "Domnul premier (Iurie Leancă - n.r.) a avut o întâlnire cu premierul Ucrainei şi au discutat mai multe subiecte. Eu voi pleca mâine în România pentru a discuta cu Traian Băsescu. Cu vecinii trebuie să trăieşti bine. Leancă la Kiev, eu la Bucureşti", a declarat preşedintele Republicii Moldova.

A chemat la calm

„În acest context, România are un nivel mult mai ridicat de securitate. Noi nu suntem nici membri UE, nici membri NATO. Cu regret, avem ce avem“, a adăugat Nicolae Timofti. „Fără o atmosfetă de calm, n-am fi ajuns în pragul semnării Acordului de Asociere cu UE şi-n pragul liberalizării regimului de vize“, a adăugat el.

În ceea ce priveşte demersul preşedintelui Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, care a cerut preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, să examineze posibilitatea de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, Nicolae Timofti a declarat că aceste instituţii nu sunt recunoscute de nimeni, iar demersurile de acest fel sunt contraproductive. „Dacă Rusia va accepta aşa ceva va face un pas greşit, iar imaginea ei va avea şi mai mult de suferit. Federaţia Rusă de nenumărate ori a reconfirmat principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“, a precizat Timofti. Preşedintele moldovean a chemat cetăţenii la calm şi atitudine responsabilă.

În altă ordine de idei, el a spus că a cerut, de la diferite tribune internaţionale, retragere a armamentului şi a armatei ruse din stânga Nistrului. „Sper că totuşi această decizie va fi luata şi va fi retrasă armata şi armamentul din stânga Nistrului“, s-a arătat optimist Nicolae Timofti.

 "Poziţia mea şi a Republici Moldova privind acţiunile din Ucraina este că nu recunoaştem rezultatele referendumului din Crimeea, care este ilegal. Republica Moldova mizează şi susţine reglementarea problemelor pe calea dialogului. Noi recunoaştem unitatea, suveranitate şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite